Треньорът Влади Искров: „Черноморец 2014 Чардафон-Орловец” е един нов, добър проект между Габрово и Бургас”

Топ новина! <p>В неделя отборът, обединяващ усилията за развитие на баскетбола в
Треньорът Влади Искров: „Черно

В неделя отборът, обединяващ усилията за развитие на баскетбола в Бургас и Габрово - „Черноморец 2014 Чардафон-Орловец“, ще изиграе първия си мач от шампионата на „А“ група. Зад проекта стоят две големи имена от близкото минало

- Готов ли е отборът за новото първенство?
- Готов е силно казано. Буквално преди няколко дни приключихме селекцията си и едва днес направихме първата си тактическа тренировка, така че трудно можем да кажем, че отборът е готов. За нас е важно, че все пак успяхме да се организираме да започнем, а вече в процеса на сезона и в процеса на работа ще се опитаме да наваксаме това, което пропуснахме като подготвителен период. Доста от играчите ни дойдоха в последния момент. Основните ни състезатели - двамата сърби Илич и Самоилович, се присъединиха последни. Единият пристигна в неделя, а другият - миналата сряда. В крайна сметка това неминуемо ще се отрази на представянето ни, поне в първите мачове, защото е нужно технологично време докато отборът се спои.
- Всъщност този отбор „Черноморец 2014 Чардафон-Орловец“ е един нов проект. Разкажи ни как се стигна до него?
- Ще започна оттам, че миналата година постигнахме едни добри резултати тук и имахме желание да продължим това, което стартирахме. За съжаление, нещата, случили се с КТБ, ни попречиха, от гледна точка на това, че чисто финансово нямаше как отборът на Габрово да се издържа без финансовата подкрепа на КТБ и конкретно на г-н Цветан Василев. В Бургас пък идеята беше новосформираният мъжки отбор да бъде в Националната баскетболна лига. За жалост, това не се случи, защото закъсняхме изключително много със селекцията и подсигуряването на зала. Това беше проблем, предвид факта, че в Бургас има три отбора и часове за тренировка нямаше как да ни бъдат предоставени. Бяхме принудени да търсим втори вариант и единственият такъв, за който се сетих, беше Габрово. Тук има прекрасни условия за баскетбол, а освен това по този начин ще можем да спасим два отбора.


тъй като Бургас ще започне да функционира от тази година, а в същото време ще има финансова помощ за школата на Габрово и момчета от нея ще могат да се подготвят с мъжкия отбор. При всички положения това е добър вариант, защото се продължава традицията от предходните години, която вече бяхме създали тук. Така че в периода, в който двата отбора са така да се каже слени в мъжката част, ръководството на габровския клуб ще има възможност и време да търси нови спонсори и нови хора, които да помагат за баскетбола, защото когато става въпрос за мъжки отбор вече са нужни малко по-сериозни финанси и те не биха могли да се намерят за месец или два, каквато беше ситуацията през лятото. Както знаете в първите дни, когато КТБ беше затворена, никой не можеше да каже кога ще отвори, няма ли да отвори, ще имаме ли спонсор и т.н. Така загубихме няколко месеца в чудене и лутане. При настоящата ситуация за Габрово ще има един вид отсрочка за 7-8 месеца, в които ръководството на клуба ще има възможност да потърси помощ и евентуално надграждане на това, което ще се създаде тази година тук. Тоест, смятам, че това един добър вариант и за Бургас, и за Габрово, защото, пак казвам, по този начин на практика се спасяват два отбора.
- Има ли сходства между миналогодишния мъжки отбор на „Чардафон - Орловец“ и този, който ще се състезава в първенството през новия сезон?
Има сходства и аз съм сигурен, че те щяха да бъдат повече, ако бяхме започнали по-навреме, още юни месец. Проблемът до тук ни е чисто организационен, защото ние на практика до последния момент не знаехме точно къде ще играем - в кой град, в коя лига и т.н. В крайна сметка всеки играч търси някаква сигурност и тази неяснота повлия. На повечето от момчетата още през юли вече им бяха предложили от други отбори или пък имаха оферти от чужбина и почти всички намериха къде да си развиват професионално кариерата като спортисти. От миналогодишния състав в отбора останаха две момчета - Иван Бонев и Георги Георгиев, както и помощникът ми Теди Буков. Той тази година е натоварен с малко по-различни функции, защото няма как да бъде само треньор, а помага и в тренировъчния процес като състезател, от гледна точка на това, че нямахме достатъчно хора допреди няколко дни.
- Кои са останалите момчета, които ще носят екипа на „Чардафон ЧЦ 2014“?
Ще започна от двамата сърби. Единият е Неманя Илич - четворка, добър играч. Миналата година е бил шампион на Кипър. Бил е в ЦСКА преди 7-8 години. Свестен човек, трудолюбив и отговорен - това са ми първите впечатления и вярвам, че отборът ни ще има голяма полза от него. Другият е Филип Самоилович. Той е на 24 години в момента и влиза в най-добрата възраст за баскетбола. Гард, изключително интелигентен, с много добър поглед върху играта. Добър е и в защита. Смятам, че в „А“ група ще бъде един от най-добрите гардове, предвид наблюденията, които имам от миналия сезон. От останалите момчета има две, които бяха в „Чардафон - Орловец“ преди две години, когато за пръв път направихме младежки отбор. Има и състезатели, на които тази година за пръв път им се дава възможност да играят в мъжката лига.
- През новия сезон мъжката „А“ група е в разширен състав и вече включва 12 отбора. По-оспорвана ли очакваш да бъде?
Относно това, че „А“ БГ е по-голяма, мисля, че голям принос имахме ние, защото обиграхме млади състезатели и всички клубове видяха колко е важно това нещо. „Лукойл“ решиха след 13-14 години най-после да направят втори отбор. Въпреки че през цялото време се говореше колко много залагат на школата си, в крайна сметка нито един техен играч от школата не е влязъл в мъжкия състав. Надявам се сега, чрез този отбор, който направиха за „А“ група, да им се даде на момчетата от школата по-голям шанс за развитие. Същото се отнася и за Самоков. Варна си продължава с два отбора, а освен това и „Делфин“(Бургас) решиха да направят тим в „А“ група. В Русе много засилиха селекцията си и тази година ще бъдат един от сериозните състави. Смятам, че ще има поне 5-6 по-сериозни отбора в групата, които се очаква да направят добри и интересни сблъсъци помежду си. Даже това, което чух, е, че отбори от „А“ група са правили контролни срещи с тимове от НБЛ и някой са записали победи, а това говори, че нивото на „А“БГ няма да бъде никак ниско.
- Пред „Чардафон ЧЦ 2014“ има ли поставена конкретна цел?
Много е рано да говоря за цели и за класиране. Аз лично имам огромното желание да побеждавам във всеки мач и отборът ми да бъде класиран максимално напред. При тази ситуация, в която бяхме поставени - до последно да не знаем къде ще играем, в коя група и т.н., в момента ми е много трудно да кажа дали ще можем да се борим за челните места.
- Какъв стил на игра ще показва „Чардафон ЧЦ 2014“?
Ние имаме голямото предимство да имаме в състава си Крум Дойчинов, когото не споменах - център, висок 207 см, 120 килограма и вече играе десетина години професионално баскетбол. Със сигурност ще трябва да наблегнем на това, че сме физически по-силни и по-високи от другите отбори. Така че играта ни в нападение ще бъде концентрирана в това топката първо да бъде вкарана под коша и чак след това да се търси нещо по периферията - стрелба или пробив. В защита ще имаме три основни варианта и в зависимост от противника те ще варират. Заради това забавяне, за което вече многократно споменах, още ми е трудно да кажа точно какъв ще бъде стилът ни на игра, но със сигурност ще използваме преимуществата, които имаме ръстово. От там нататък в процес на работата ще доразвием и другите страни на играта.
- Предполагам, че ти се иска в Габрово хората да заобичат повече баскетбола и да започнат да ви подкрепят по време на домакинските срещи в зала „Орловец“.
Надявам се искрено тази година да им дадем повече поводи за радост. През миналия сезон, общо взето, успяхме да направим най-слабите си мачове в Габрово. В течение на първенството си направихме изводите защо се получава така. Вярвам, че тази година нещата няма да стоят по този начин и ще направим всичко възможно да побеждаваме тук, а с победите, които ще донесем на Габрово, се надявам, че и публиката ще се увеличи. Хората идват в залата, когато побеждаваш. Когато губиш, никой не идва да те гледа, освен някой роднина, примерно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни