Стрямската бригада даде почетния си знак на кмета Таня Христова

Кметът на Габрово Таня Христова и заместникът й Климент Кунев
Стрямската бригада даде почетн
Кметът на Габрово Таня Христова и заместникът й Климент Кунев бяха на посещение в едно от най-старите и прославени звена на Българската армия - 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Домакин им беше командирът на формированието - бригаден генерал

„Военният отдел в Габрово играе ролята на свързващо звено с БА, а кметът е представител на гражданското общество, което трябва да познава армията като един от стожерите на държавността, обясни организаторът на тази среща подп. Емил Михайлов. Той, като началник на областния Военен отдел, успял да я вмести в натовареното ежедневие на участниците и на 28 март, петък, Стрямската бригада посрещнала габровските гости. Присъствал и целият личен състав на габровския отдел.
Славната история и настоящето на 61 механизирана бригада, окомплектоването с личен състав и бойна техника - всичко това гостите научили от бригаден генерал Шивиков, но специално място командирът отделил на специалните умения и техника за помощ на цивилното население при извънредни ситуации.
Става дума за армейските формирования за овладяване на последствията при бедствия и промишлени аварии. 61-ва Стрямска механизирана бригада разполага с такива за действия при наводнения, пожари, невзривени боеприпаси и други, дислоцирани в Казанлък.
Миналата пролет на 14 март Габрово преживя ураганния вятър, който отне и човешки живот. Затова е нужно ръководството на града да знае и да организира по възможно най-краткия път спасителни акции при природни стихии и бедствия от всякакъв характер, подчерта подп. Михайлов.
На срещата в Карлово е била засегната и темата за т. нар. „военно“ обучение на учениците в 9 и 10 клас. Както е известно, то стартира на 1 декември м. г. Съгласно постановление на МС от 22 февруари 2013 г. учениците от 9 и 10 клас изучават военна тематиката по 5 часа годишно в часа на класния ръководител.
Обучението в клас е добре, но още по-добре е обучението за оцеляване навън, в природата. Затова бригаден генерал Шивиков споделил с габровския кмет възможността за организиране на летен лагер по „оцеляване” и запознаване с армейския живот на изявени ученици от 9 клас. „Идеята бе възприета от кмета Таня Христова и в близките дни ще се разгледат пътищата за реализирането й - обясни подп. Михайлов. - Командирът на бригадата сподели, че такъв лагер в рамките на 3-4 дни е проведен с ученици от Карлово и Сопот и е имал голям успех. С тази инициатива е възможно да бъдат увлечени по-голям брой ученици за по-висок успех и дисциплина в часовете с цел после да бъдат предпочетени за такъв лагер.“ 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни