Северна Македония спечели "Христо Донков"

Топ новина! Sеvеrna-Makеdoniia-spеchеli--Hristo-Donkovv
Severna-Makedonia.jpg
Таня Христова със златна значка на БФ "Баскетбол"

Националният отбор на република Северна Македония за кадети спечели Купата на Община Габрово "Христо Донков". Деветото издание на турнира се проведе от 15-ти до 18 юли в зала "Орловец" и бе гвоздея на първата смяна на Международния баскетболен камп (IBC 2019), организатори на който са Владимир Искров чрез неговия спортен клуб "Усмивка", Община Габрово и ОБК "Чардафон". За добиващото все по-голям авторитет отличие за трети пореден път в надпреварата участва националният отбор на Украйна в конкуренция със Северна Македония, Румъния, Северно-атлантическата баскетболна академия - от името на Северна Ирландия, и сборен отбор на кампа, воден от бившия състезател и треньор на "Чардафон", сега наставник в ЦСКА, Теди Буков.

В последния мач бъдещите победители в турнира с лекота се наложиха над Северна Ирландия с 89:76. Решителен за първото място бе сблъсъкът им с Украйна в сряда, завършил 90:88. Десет минути преди последния съдийски сигнал украинците предчувстваха крайния успех, след като последователно спечелиха трите части - 29:26, 21:19, 26:18. В последната обаче те бяха неузнаваеми и след 12:27 македонците успяха да надделеят над най-сериозния си съперник.

Сребърните медали в "Христо Донков" спечели отборът на Украйна, бронзовите - на Румъния. Тимът на IBC, в който играха и състезателите на БК "Чардафон" Димитър Тодоров, Росен Йорданов, Боримир Алексиев и преминалият в пловдивския "Академик" Теодор Неделчев, остана пети - след Северна Ирландия. Турнирът "Христо Донков" е в памет на едни от на-големите имена в габровския баскетбол - Христо Донков, Христо Попов, Иван Драганов, Иван Шумков, Иван Тосунов, но основният му анонс е, че баскетболът в Габрово има история, има и бъдеще - затова надпревара от учредаването й е за подрастващи - от четири години за кадети - момчета до 16 години. Награждаването бе уважено от съпругата на Христо Донков - д-р Снежина Ангелова, както и от президента на БФ "Баскетбол" Георги Глушков. Единственият българин, играл в НБА, поздрави участниците, пожела им усилени тренировки и успешно лято и специално благодари на кмета Таня Христова за подкрепата й за организацията на най-мащабния баскетболен камп в България, както и за развитието на този спорт в Габрово. Кметът на Габрово е с личен принос за оборудването преди години на зала "Орловец" в съответствие със съвременните изисквания, благодарение на логистичната подкрепа, която Общината оказва, IBC e най-авторитетният, но и най- достъпният във финансово отношение тренировъчен лагер от такъв ранг в България. Той е единственият, в рамките на който се провежда турнир на ниво национални отбори, и успява да привлече най-добрите наши специалисти, както и треньори от САЩ, Италия, Испания, Англия, Ирландия, Северна Македония, Румъния, Украйна, Норвегия, Холандия и Литва. За личния й принос, а и за подкрепата, която ръководената от нея Община оказва за развитието на една от най-аткрактивните игри с топка Георги Глушков награди Таня Христова със златна значка "100 години баскетбол в България".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни