Открито кино с "Героите на Шипка"

На 21 август в 20:30 ч. започва откритото кино с историческия филм „Героите на Шипка“. Той ще се прожектира на екран в края на парка с мечето откъм сградата на регионална библиотека „Априлов – Палаузов“. Мястото е прохладно, билети няма, пейки са осигурени, но ако искате може да си носите и ваша постелка за пикник.

Повече...

Бъди вдъхновител и доведи приятел, заедно да извървим пътя до Върха

Стотици планинари ще изберат и тази година туристическите пътеки, които водят до връх Шипка, за да се включат в тържествата, посветени на Епопеята.  За поредна година Ротъри клуб - Габрово организира туристически походи като част от Национално честване „Шипченска епопея“.

Повече...

Национално честване „Шипченска епопея“ ще бъде открито на 21 август с празнични инициативи за деца и възрастни в Габрово

„Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинския връх, онзи, който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август“ – обясни Невена Петкова.

Повече...

140 години Българска армия

С венци и цветя, с Алея на Българската войнска слава, с факти и анализи от историята четирите общини почетоха армейската годишнина РУЖА ЛЮБЕНОВА На вчерашния ден, 20 юли, се навършиха 140 години от създаването на Българската армия. Първата заповед, издадена за създаването на българската войска, е подписана на този ден през 1878 г.

Повече...

Първата мултиизмерна градина от типа „Мандала” бе изградена в център „Българка” на ЕМО „Етър”

 Цветелин Петров представи в ЕМО „Етър” принципите на изграждане на градини със специфична геометрична форма, която се нарича „Мандала”. Цветелин Петров е свързан с инициативите „София – музикален процес” и „Багра мандала гардън”. Първата по рода си мултиизмерна градина от типа „Мандала” бе изградена в център „Българка” на ЕМО „Етър”. В нея са засадени растения, които виреят много добре в Габровския балкан.

Повече...

Историческият представи печатети на Рашееви

Личният печат на Тонко Рашеев, един от видните за времето си габровски гайтанджии, и сребърен пръстен печат на сина му Георги Рашеев са културните ценности през месец юли на Регионален исторически музей-Габрово.

Повече...

Представиха книгата на Веселин Димитров за Девическия манастир

Книгата на Веселин Димитров "Габровският девически манастир "Св. Благовещение" беше представена пред габровци в Националния музей на образованието в сряда.

Повече...

Румен Радев: „Петко и Пенчо Славейкови са най-значимите фигури за духовното ни пробуждане и културен възход“

„Петко и Пенчо Славейкови остават като едни от най-значимите фигури в ерата на нашето духовно пробуждане и културен възход на страната ни“ - заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на 14-то издание на Националните Славейкови празници в Трявна.

Повече...

Хилядолетия живот, съхранени в земите на днешното село Крамолин

Днешното севлиевско село Крамолин не е разположено на случайно място. През античността оттам минават пътищата от Нове за Августа Траяна и от Никополис ад Иструм към Мелта (в района на Ловеч). През средновековието оттук преминава пътят от столицата Търново за Ловеч.

Повече...

Тестото за гергьовденските хлябове се замесва с най-бялото брашно и се завива с най-бялата риза

„Задължителното, което трябва да се сложи, са символите на овцете, които са нечетен брой. Оградата не трябва да е затворена. Хлябът на Гергьовден е много богато украсен и се приготвя от най-бялото брашно. Сутрин, преди изгрев слънце, младата невеста ходи да събира роса, с която се замесва хляба. Покрива се с най-бялата риза, за да е бяло млякото.

Повече...