В Габрово се подготвя шествието на „Безсмъртния полк“

И тази година Габрово се подготвя за шествието на „Безсмъртния полк“, който вече няколко години се провежда в града в Деня на победата - 9 май.

Повече...

Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош

Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош разкри Димитринка Йорданова пред 50 деца от град Карнобат, които на Велики четвъртък посетиха „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Димитринка Йорданова я научава преди десетилетия от много възрастна жена. Рецептата е ползвана столетия наред в българските семейства.

Повече...

Където минат лазарките, след тях върви плодородието

Лазаровден в ЕМО „Етър” е едно неповторимо преживяване, което може да си подарите на 31 март. Обичаят днес се представя на много места в България, но в „Етър”-а е запазен неговият истински смисъл. С лазаруване в миналото българите са представяли готовите да се омъжат девойки пред обществото.

Повече...

Проф. Петков представи „Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“ първо в Габрово

На 21 март в Регионалния исторически музей в Габрово бе представена „Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“ на проф. Петко Петков.

Повече...

За шеста година факелно шествие в чест на ген. Христо Чаракчиев в Севлиево

паметна плоча за ген. Чаракчиев на ул. „Марин Попов“, вблизост до мястото, където е била родната му къща. Тя е поставена от организаторите на факелното шествие със съдействието на Община Севлиево и Исторически музей Севлиево. Забравеният герой от Дойран Христо Петров Чаракчиев е роден на 9 март 1870г. в Севлиево.

Повече...

„Майчина грижа“ събра първите 400 лева за паметник на Керката

Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ успя да събере първите 400 лева за осъществяване на инициативата си – построяване на скулптурна фигура на вечния габровски музикант и зевзек Александър Керков. Парите бяха събрани на специално организирания за целта на 20 март благотворителен концерт в галерия „Христо Цокев“.

Повече...

Да не забравяме... и да помним каккво каза президентът Радев

Отмина Националният празник 3 март. След няколко държавнически и църковни ритуала, поредно политическо и дипломатическо противопоставяне, показахме, че сме далеч от традицията за всенародно честване на една от най-важните дати в съвременната ни история-3март.

Повече...

Ген. Румен Радев: „Шипка е капитал от историческо достойнство“

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже ни завещаха, и който ние не бива да пилеем“ - заяви в своята реч по повод 140 години от Освобождението на България президентът на България Румен Радев пред хилядите българи, успели да се доберат до подстъпите под паметника на Шипка.

Повече...

Полицията обяви промените в движението за националния празник 3 март

Областната дирекция на МВР в Габрово съобщи, че във връзка с провеждането на тържествата по случай Националния празник на България – 3 март, ще бъде наложена следната временна промяна в организацията на движение на МПС. Пътят Габрово – Шипка ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 22 часа на 2 март до 17 часа на 3 март 2018 г.

Повече...

Детският Арт център „Видима“ показва в РКИЦ „Символи на българската идентичност“

Детският Арт център „Видима“ показва днес в Мраморната зала на Руския културно информационен център в София изложбата „Символи на българската идентичност“ по повод 140 години от Освобождението на България, на която ще присъстват патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил Първи, руският посланик в България и много гости, съобщи за вестника неговият ръководител Снежана Боева.

Повече...