В Дните на отворени врати "Старото школо разказва"

НМО показва връзката история – съвремие чрез иновативни методи С нова мултифункционална зала Националният музей на образованието - Габрово стартира проекта Дни на отворени врати "Старото школо разказва".

Повече...

Предстои второто издание на фестивала на историческото наследство „Хоталич“ 2018

На 23 септември 2018 г. в Археологически обект „Хоталич“ ще се проведе второто издание на Фестивал на историческото наследство „Хоталич“. Тази година фестивалът е под надслов „Варварски събор“.

Повече...

Президентът Румен Радев: Важно е да черпим вдъхновение от патриотизма на нашите възрожденци

Хиляди, от двете страни на Стара планина, се изкачиха на връх Шипка на 25 август, за да участват в тържественото отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878. В националното честване участва държавният глава Румен Радев.

Повече...

Руски кадети ще се поклонят пред монумента „Преклонение“ в Плачковци

Руски кадети ще се поклонят пред монумента на Света Олга „Преклонение“ в Плачковци в събота, 25 август, по повод 141 години от Руско-турската освободителна война.

Повече...

Откриха тържествата за 141-годишнина на Шипченската епопея

Откриването на тържествата, посветени на 141 години от Шипченската епопея, се превърна в истински празник за свободата. Областният управител на област Габрово Невена Петкова, инициатор на тази инициатива, приветства всички в началото на мероприятието „С поглед към Шипка“.

Повече...

Стартира серия инициативи "С поглед към Шипка"

Старт на тържествата за Националното честване на Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на президента бе даден вчера с детска инициатива в градинката с мечето под мотото „С поглед към Шипка“.

Повече...

Открито кино с "Героите на Шипка"

На 21 август в 20:30 ч. започва откритото кино с историческия филм „Героите на Шипка“. Той ще се прожектира на екран в края на парка с мечето откъм сградата на регионална библиотека „Априлов – Палаузов“. Мястото е прохладно, билети няма, пейки са осигурени, но ако искате може да си носите и ваша постелка за пикник.

Повече...

Бъди вдъхновител и доведи приятел, заедно да извървим пътя до Върха

Стотици планинари ще изберат и тази година туристическите пътеки, които водят до връх Шипка, за да се включат в тържествата, посветени на Епопеята.  За поредна година Ротъри клуб - Габрово организира туристически походи като част от Национално честване „Шипченска епопея“.

Повече...

Национално честване „Шипченска епопея“ ще бъде открито на 21 август с празнични инициативи за деца и възрастни в Габрово

„Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинския връх, онзи, който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август“ – обясни Невена Петкова.

Повече...

140 години Българска армия

С венци и цветя, с Алея на Българската войнска слава, с факти и анализи от историята четирите общини почетоха армейската годишнина РУЖА ЛЮБЕНОВА На вчерашния ден, 20 юли, се навършиха 140 години от създаването на Българската армия. Първата заповед, издадена за създаването на българската войска, е подписана на този ден през 1878 г.

Повече...