Архитект от ада Бухенвалд

На 11 април 1945 година съюзническите войски достигат до гр. Ваймар и в горите близо обграждат лагера „Бухенвалд”, като освобождават лагерниците. Тази дата е обявена за Ден на концлагеристите. Тя е щастлив ден за останалите живи българи в този лагер на смъртта.
Един от тях е студентът по архитектура в политехниката в гр. Дрезден – Карл Кандулков.

Повече...

190 години от рождението на Григор Пърличев, учител в Априловска гимназия през учебната 1879/80 година

190 години от рождението на Григор Пърличев, учител в Априловска гимназия през учебната 1879/80 година

Повече...

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий: Началото на нашето освобождение е Българската екзархия

"Българската екзархия е началото на нашето освобождение", подчерта в словото си по случай Трети март Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Повече...

Паметникът Бузлуджа може да бъде опазен

За пръв път бяха проведени детайлни технически проучвания на сградата

Повече...

Севлиевци почетоха Апостола

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и председателят на Общинския съвет Здравка Лалева бяха гости на тържествената церемония в СУ „Васил Левски“ в град Севлиево по повод навършването на 147 години от обесването на Васил Левски

Повече...

Момчил Цонев издирва родови и селищни истории в сайта Stornik.org

Габровецът Момчил Цонев стартира първия си национален сайт stornik.org, в който издирва и публикува лични, семейни, родови и селищни истории от цялата страна.

Повече...

Микаела Енгел: „Старите габровски индустриалци са си помагали много“

„Старите габровски индустриалци много са си помагали – разказа след прожекцията на филма „Дързостта да бъдеш първи“ в залата на габровския Държавен архив пред учениците от клуб „Млад възрожденец“ към Националната Априловска гимназия и техни съученици от осми клас Микаела Енгел, наследница на Иван Хаджиберов.

Повече...

Действащите водни съоръжения в музей „Етър” бяха представени пред специалисти от 22 страни

Росица Бинева, уредник в музей „Етър”, бе единствен български представител на ХV симпозиум на Международното общество по молинология (TIMS), който се проведе в Берлин.

Повече...

Тиквен бар отново ще посреща гостите на празниците на Севлиево

Здравословни напитки, екзотични коктейли с тиква и майсторски умения зад бара ще се вихрят и тази година на площад „Свобода“ в Севлиево

Повече...