Фамилия Метеви дари място за параклис в с. Лоза

	В понеделник, на Свети дух, фамилия Метеви дари място за
Фамилия Метеви дари място за п
В понеделник, на Свети дух, фамилия Метеви дари място за изграждане на параклис в с. Лоза, съобщи за „Християни“ кметският наместник на Златевци Тинчо Тинчев.

Мястото е 35 квадрата и се намира на хубаво място, до пътя.
51-ият ден след Великден е традиционен празник за хората от селата Златевци, Милковци и Лоза. Но тазгодишният   ще се запомни с тържествената литургия и водосвета на мястото, където ще се изгради параклиса. С обявяване началото на една дългогодишна идея. Всъщност инициативата за изграждане на параклис не е нова. Тя е свързана с последното оброчище, което хората от този край помнят. Между местността Янкова ливада и Параиля е имало огромно дърво, което местните са използвали като оброчище. Събирали са се около него в ония далечни години, когато не е имало църква нито на Враниловци, нито на Армени. Кметът Тинчо Тинчев си спомня като малък, че два-три пъти е бил на празника Свети дух около дървото с родителите си и хората от селото. Според Христо Пеев от Лоза дървото е влязло в християнската битност  и по естествен път е дало име на местността - оброчище, черковище, място, където хората се черкуват. Според краеведа Илия Габровски дървото трябва да е на повече от 400 години, а обиколката му е 5.40 м. Но дървото вече го няма - изгоряло преди десетина години, ударено от гръм. И оттогава хората се замислят за параклис. Идеята ентусиазира не само местните около 150 човека в кметството, но и новозаселилите се тук от Габрово. Името на параклиса е обсъдено с Великотърновската митрополия и общото решение е той да се казва „Света Троица“. И ще бъде част от храм „Свети Йоан Предтеча“ в Габрово, където служи и отец Тодор.  
Самият Христо Пеев, който е ревностен изследовател на историята на този край, дари първите 50 лева за градежа на параклиса. От партия ГЕРБ - Габрово дариха библия и Грамота на кметския наместник Тинчев за инициативата, която е проявил. И всеки от присъставщите на празника добави по нещо -  от сърце и душа. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни