Четвъртият IBC стартира на 12 юли

Топ новина! Taka-e-na-otkrivaneto-na-vseki-IBC-Gabrovo
Така е на откриването на всеки IBC Габрово

Четвъртото издание на едно от най-мащабните спортни събития в Габрово - Международния баскетболен камп (IBC), ще стартира на 12 юли 2019 г.

 Датата бе договорена на среща между основните съорганизатори - Спортен клуб "Усмивка" на Владимир Искров, Община Габрово и БК "Чардафон-Орловец". Кметът Таня Христова препотвърди поетите ангажименти и логистична подкрепа на местната управа, без които най-големият и качествен баскетболен тренировъчен лагер в България не би могъл да се случи. Най-успешният треньор в историята на габровския "Чардафон-Орловец" - вицешампионска титла при юношите, бронзови медали с младежите, 6-то място в "А" група с мъжете през сезон 2013-2014 г., Владимир Искров се доказа като талантлив организатор още при премиерното издание на IBC, неговите качества емоционално бяха оценени тогава от Таня Христова, която си го пожела за зам.-кмет. Назначението не се случи, но затова пък сътрудничеството в полза на популяризирането на една от най-красивите игри с топка ежегодно набира темп и качество. През миналата година в International Basketball Camp Gabrovo се включиха над 400 младежи от 6 до 19 години от четири континента и над 30 треньори, между които специалисти от САЩ, Испания, Ирландия, Англия, Италия, Молдова, Литва, Чехия. Тогава за втори пореден път в рамките на кампа се проведе турнирът „Христо Донков” с международно участие на ниво национални отбори - кадети. С голям интерес бяха посрещнати турнирът Streetbal на площада пред Община Габрово и Държавното първенство с Първи турнир за купата на България по баскетбол на колички. В кампа се включиха състезатели от 20 клуба в България, в това число от водещи школи като "Левски", ЦСКА, "Черно море", "Балкан", "Локомотив". "Всички по-добри отбори в България предпочитат кампа, защото е достъпен като цена от една страна и от друга - локацията и условията са добри - сподели тогава Искров. - Тук разполагаме с най-хубавите спортни площадки: на блок „Дунав” и две на хотел „Мак”. И на практика българските деца няма къде другаде да получат достъп до чуждестранни специалисти. Много треньори от Европа се отзоваха, което определено помага на нашите специалисти с баскетболни методики. По този начин обучаваме не само нашите състезатели, но и треньорите." Мащабната подкрепа на Община Габрово - безплатно ползване на многобройните спортни площадки и бази, градски транспорт, посещения на културни институции, няма аналог в страната и превръща спортния лагер в незабравимо преживавяне.
За лятото е очаква надграждане и емоционално, и в спорто отношение. Искров е пълен с нови идеи, стана ясно на срещата . Прогнозите му са, че през юли миналогодишният рекорд по участие да бъде надминат. Засилено ще е чуждестранното присъствие - очакват се деца от Англия, Македония, Румъния. Първата смята, която ще е от 12-ти до 19-ти юли, вече е пълна. Втората, целевата група на която са по-малките възрастови групи, ще е от 20-ти до 27-ми. Поне трима треньори ще са от САЩ - довери още Владо, най-добрите български специалисти също ще са в Габрово.
Очаква се кампът да бъде открит от Красен Кралев, който този път да уважи поканата. Още повече, че по време на IBC"2019 на лагер в Габрово ще е националния отбор по баскетбол в инвалидни колички, треньор на който е същият Владимир Искров, а този спорт се ползва от специалната подкрепа на спортния министър.
Легендата Георги Глушков - единственият българин, играл в НБА, ще даде старт на традиционният турнир в памет на сина на създателя на ЕМО "Етър" Лазар Донков. За Купата на Община Габрово "Христо Донков" традиционно ще се борят сборният отбор на "Чардафон-Орловец" и IBC, националният тим на България, ще им опонират представителните селекции на Румъния и Грузия (или Израел). Надпреварата е между 16-18-ти юли. Още същия ден - на 18-ти, ще започне другата атракция - стрийтболът, който пак ще е пред Общината.
Ще бъде засилено съревнователното начало в кампа - ще се организират постоянно мачове между децата, всички тренировки ще се предават пряко по каналите на BGO-Баскетболно общество, всеки участник ще бъде главен герой в някой епизод.
Децата от Габрово ще ползват преференциални цени за записване, благодарение на подкрепа на Община Габрово. Финансовата инжекция от местната управа на турнира "Христо Донков" пък дава уникалния шанс на габровските баскетболисти, а и на най-добрите в IBC, да докажат качествата си срещу национали.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни