Залесяват 25 дръвчета в центъра на Трявна

Пролетното засаждане на дръвчетата ще се проведе днес, 21 март.

Повече...

„С грижа към природата“ – начало на кампания на „Фореста Мебел“ в деня на Първа пролет

Първият пролетен месец е моментът, когато природата се пробужда за нов живот, а с това идват и инициативите за опазване на околната среда.

Повече...

С изложба започва седмицата, посветена на Световния ден на водата – 22 март

За поредна година, на 22 март ще бъде отбелязан Световния ден на водата, който има за цел да привлече вниманието на хората върху значението на водата и необходимостта от нейното опазване.

Повече...

Даниела Димитрова: На ден в Регионалното депо постъпват около 45 тона битови отпадъци

За количеството постъпили отпадъци в регионалното депо през 2022 година, за произведения компост и ползите от него, за разделното събиране на отпадъци и контрола за това, за безплатното за домакинствата предаването на сортирани строителни и едри отпадъци, за контролната дейност на инспекторите от депото, за предстоящите екоинициативи разказва Даниела Димитрова, директор на регионалното депо за неопасни битови отпадъци.

Повече...

Кампанията „Зелено Габрово“ тази година е насочена към детски градини и училища

Посадъчният материал е осигурен чрез бюджета на ОП „Благоустрояване“. Част от закупените дървета и храсти са предоставени на училища и детски градини, които са пожелали да облагородят дворните си пространства, допълвайки съществуващата растителност

Повече...

Стартира набирането на номинации за конкурса „Дърво с корен”

Дъб на повече от 3 века в габровското село Ангелово беше финалист в конкурса преди 7 години

Повече...

Воден режим в Здравковец, Влайчовци и Мрахори

В случай на промяна дебита на водоизточниците, режимът ще бъде променен

Повече...

Местността Река Белица в община Трявна вече е защитена природна забележителност

Местността Река Белица в землището на с. Белица, община Трявна, вече е защитена природна забележителност, след като в края на миналата седмица министърът на Министерството на околната среда и водите Борислав Сандов е подписал заповедта за обявяваните й.

Повече...

На "Узана Поляна Фест" - приключения, забавления и екологични предизвикателства

Три дни зеленият фестивал на лятото се завръща отново в местността Узна край Габрово.

Повече...

Заселена е волиерата за едри грабливи птици в НП „Централен Балкан“

Дирекция НП „Централен Балкан“ изгради площадка за подхранване и адаптационна волиера за едри грабливи птици в рамките на проект №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в НПЦБ“.

Повече...

Служителите на Областна администрация предадоха стари телефони за дръвчета

Екипът на Областна администрация – Габрово подкрепи инициативата на Иновативно основно училище „Христо Ботев“ в Габрово „Превърни стария си телефон в дръвче“.

Повече...

Таня Христова: „Трябва да започнем да мислим и действаме зелено“

 На 8 октомври 2020 г. Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“ за 2021 г., с което стана единственият град от Централна и Източна Европа, спечелил отличието в неговата петгодишна история.

Повече...

Стартираха дейностите по възстановяване на главоча в „Централен Балкан“

В рамките на проект №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан" Парковата дирекция сключи договор с предмет „Възстановяване и опазване на главоч в Национален парк Централен Балкан“.

Повече...

Бракониери убиват диви кози

Дирекцията на НП "Централен Балкан" разпространи информация, свързана с извършено бракониерство, престъпление от общ характер, на диви кози.

Повече...

Общината ще кандидатства с проект за умно управление на отпадъците в Узана

Общинският съвет даде съгласие Община Габрово да кандидатства с проектно предложение по процедура Открита покана № 2 „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“, по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

Повече...

Млади габровци протестираха в защита на реките

Малка група млади габровци, членове на „Риболовен клуб „Балканка“ в сряда вечерта излезе на протест на площад „Възраждане“ в защита на родните реки.

Повече...

Новите екологични автобуси на Габрово ще бъдат представени на 11 юни

Церемония по предаването на 8 нови екологични автобуса „Юйтун“ (Yutong), задвижвани на природен газ, ще се състои в Габрово на 11 юни 2020 г. Представянето ще бъде от 11:00 часа на площад „Възраждане“ (пред Общинската администрация).

Повече...

В „Седмицата на гората“ областният управител Невена Петкова разговаря с новия директор на ПП „Българка“ инж. Лиляна Райкова.

Като дългогодишен специалист в сектора на горско стопанство и завършила Лесотехническия университет – София, инж. Райкова не скрива вълнението си от заетата длъжност. Тя вярва, че гората е „зеленото злато“ на страната ни и това отношение трябва да се възпитава най-вече у децата.

Повече...

„Стъклена плетеница” в Боженци

Очакваната „Стъклена плетеница“ на 24 и 25 август, организирана за четвърта поредна година от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци“, интригува с тайните на няколко изкуства, свързани с един материал - стъклото.

Повече...

Баскетболистите на “Чардафон-Орловец” почистиха Градище

Баскетболистите на "Чардафон" изпревариха традиционното пролетно почистване, организарано от габровската Община в началото на април, "лъсвайки" в неделя парк Градище

Повече...

Национален парк "Централен балкан" изпълнява проект за близо 11 милиона лева

Одобрен е за финансиране проект "Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен балкан" по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 година".

Повече...

Отново незаконна сеч в Кръвеник

Горите край севлиевското село Кръвеник отново са били обект на бракониерско посегателство, съобщиха вчера от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, която отговаря и за Габровска област. Инспекторите са констатирали незаконната сеч в частна горска територия, в землището на селото.

Повече...

От „Тюрингска гора“ посетиха „Централен Балкан“

Представители на Биосферен парк „Тюрингска гора“ бяха на тридневно посещение в новосъздадения Биосферен парк  „Централен Балкан“ в Габрово, съобщиха от пресцентъра на парка. Немските експерти посетиха трите зони на биосферения парк - сърцева, буферна и преходна, в районите на общините Карлово и Павел баня. Програмата им включваше и участие в редовно заседание на Координационния съвет на парка.

Повече...