Стартира набирането на номинации за конкурса „Дърво с корен”

Dyrwo-1.jpg
Dyrwo-1.jpg
Дъб на повече от 3 века в габровското село Ангелово беше финалист в конкурса преди 7 години

За тринадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ стартира официалното набиране на номинации за  конкурса „Дърво с корен” за най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им.  През 2022 г. инициативата ще бъде посветена на климатичните промени, които вече оказват сериозно влияние върху екосистемите на планетата.

Всички, които биха искали да се включат в конкурса и да представят дърво, което намират за специално, могат да го направят, като изпратят описание на дървото, историята му и поне 3 снимки на електронен адрес: tree@bepf-bg.org до 17.10.2022 г. Предложението на кандидатите трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с участника. Пълните условия за участие в конкурса са публикувани на интернет страниците на “Климат на промяна” и на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“.

Приемат се номинации за дървета от любители на природата на територията на цялата страна, включително на участвали в миналогодишни издания на конкурса дървета, ако до момента не са печелили приза „Дърво с корен“. Такава например е номинацията през 2015 година за над 300-годишния дъб (ня снимката) в местността Садината, с. Ангелово, махала Косовите, кметство Донино, община Габрово. Силна гръмотевица го разполовява, иманяри до подпалват, за да търсят имане, но то не изгаря. От 1936 г. до 1955 г. всяка година на Спасов ден при дъба свещеник извършва водосвет за здраве и благоденствие на селото и околните села. Водосветът е възобновен от 2003 година

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни