Таня Христова: "Да бъдем зелени, иновативни и приобщаващи"

Препоръчана! Tanya-Hristova
Таня Христова
„Да бъдем зелени, иновативни и приобщаващи – това са амбициозните цели, които ние в Габрово си поставяме и които ни мотивират системно да работим заедно в изключително ефективно партньорство.

„Да бъдем зелени, иновативни и приобщаващи – това са амбициозните цели, които ние в Габрово си поставяме и които ни мотивират системно да работим заедно в изключително ефективно партньорство. Това включва местната власт, образователните институции и Техническия университет, който определя профила на икономическо развитие в днешни дни и надявам се в следващите десетилетия, когато ще преминаваме успешно през цифровата и екологична трансформация. Това беше мотивацията ни миналата година да разработим и приемем нашата интелигентна специализация, което на практика ни дава възможност да оценим нашия потенциал, силните страни, с които разполагаме и да обединим усилия, за да може върху тях да адресираме и предизвикателствата. А те няма как да бъдат адресирани без ключовата роля на иновациите и образованието.“ – това заяви кметът Таня Христова по време на своето участие в Граждански диалог, посветен на образованието и иновациите. Инициатива се организира от българския еврокомисар г-жа Мария Габриел, във фокуса на която са теми като иновации, образование, предприемачество и регионални иновационни екосистеми.

 

 

В отговор на зададения към нея въпрос „Как науката, иновациите, изкуството, културата и зелените технологии могат да се съвместят в градовете и регионите, за привличане на таланти и преодоляване на социално-икономически и демографски предизвикателства?“ кметът на Габрово подчерта преди всичко, че „за да бъдем успешни не трябва да се изолираме в нашите собствени територии – училището не е вече онова училище, което се случва само и единствено в класната стая. Ние трябва да дадем възможност на младите хора да формират ключови умения и компетентности, които ги подготвят за професиите, които отдавна вече не са на утрешния ден, а на днешния. Ние трябва да направим така, че науката да познава и кореспондира със социалните и обществени предизвикателства и да работи заедно с гражданите, политиците и останалите региони, за да търси решенията, които бързо ще се трансформират в конкретни модели. Това е отворено партньорство, в което ще създаваме нови икономически и социални възможности, които ще направят нашите региони и общини истински конкурентни.“ Като председател на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура (SEDEC) на Комитета на регионите и най-вече като кмет на един вдъхновяващ като Габрово град Таня Христова отбеляза, че ролята на местните власти е изключително важна, особено в ситуации, в които националните правителства на държавите имат проблеми – „тогава ние трябва да търсим начини, по които да осъществяваме важни политики, които касаят всички нас и най-вече младите хора, да намираме път, тези политики да достигат до местните региони без те да бъдат забавяни или затруднявани.“

 

В рамките на своето изказване Таня Христова припомни пред аудиторията за началото на работата в система заедно - трудно, различно и доста нелогично за представителите, както на бизнеса, така и на научната общност и образователните институции. Тя подчерта обаче, че „с времето, с подкрепа на не малко европейски проекти или партньорства, ние осъзнахме, че ключова наша ценност – независимо дали имаме всички знания, дали разполагаме с най-добрите инженери, иноватори или учители, е да работим заедно, обединени от обща цел за развитие. Сега вече нашите амбиции са още по-големи. Това, което се стремим да направим и за което изключително много се радвам да работим заедно с още различни региони в Европа е да бъдем част от една инициатива – подкрепена и инициирана от г-жа Мария Габриел и г-жа Ферейра, за партньорствата за регионални иновации, които оттук насетне ще преминат успешно в регионални иновационни долини. Те на практика ще покажат, че Европа може да приеме предизвикателствата на съвременните трансформационни идеи и да направи така, че различията, както между Европа и Америка, така и вътре в Европа да бъдат преодолени.“ Кметът на Габрово изрази увереност, че именно това е нещо, което ще бъде вдъхновяващо и за останалите региони и местни пространства в България, защото никой не е щастлив когато е сам. Силата идва, когато партньорствата са отворени и знанията се допълват, оттам насетне плодовете на успеха идват и чрез образование, и чрез култура, чрез възможността всяка детска градина или училище да има кабинет, който предлага условия за формиране на умения за справяне с реалния живот, да придобиваме ключови компетенции, да експериментираме, да бъдем иноватори. „Само тогава ще успеем да направим така, че всяко едно кътче от България да бъде привлекателно за младите хора, да бъде мотивиращо за иноваторите и предприемачите, които да реализират успешно техните идеи, онези, които ще водят до преодоляване на предизвикателствата.“ – допълни в заключение на своето изказване Таня Христова.

 

Панелисти заедно с комисар Габриел бяха още и ректорът на Технически Университет - София проф. Иван Кралов и изпълнителният директор на JA Bulgaria Милена Стойчева.

 

Целта на гражданския диалог е да бъдат обсъдени предизвикателствата и възможностите в сферата на иновациите и образованието, както и ключовите европейски инициативи и програми в тези области. В срещата се включиха директори на училища, ректори на университети, представители на бизнеса и различни асоциации в България, студенти и ученици от цяла България.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото