Кампанията „Зелено Габрово“ тази година е насочена към детски градини и училища

Esenno_zasajdane_11_2022-(7).jpg
Esenno_zasajdane_11_2022-(7).jpg
Посадъчният материал е осигурен чрез бюджета на ОП „Благоустрояване“. Част от закупените дървета и храсти са предоставени на училища и детски градини, които са пожелали да облагородят дворните си пространства, допълвайки съществуващата растителност

За поредна година се реализира есенното засаждане на дървета и храсти на територията на Габрово. Посадъчният материал е осигурен чрез бюджета на ОП „Благоустрояване“ като част от закупените дървета и храсти са предоставени на училища и детски градини, които са пожелали да облагородят дворните си пространства, допълвайки съществуващата растителност, съобщи Грета Господинова-Станева - експерт "Връзки с обществеността" към "Благоустрояване".

Основните видове дървета, които се засаждат, са съобразени с градските условия, като преобладават кестен, явор, бреза, ясен, смърч и каталпа.

През настоящата година отдел „Озеленяване“ допълни с нови дървета и храсти зелените ивици от двете страни на бул. „Христо Смирненски“ в района между ЖП гарата и парк „Колелото“, обновена е и фигурата с рози зад Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

Кампанията „Зелено Габрово“, която се провежда за поредна година по инициатива на отдел „Озеленяване“ към ОП „Благоустрояване“, този път е насочена към детските градини и училища на територията на Габрово, които демонстрират изключителна активност. Част от предоставената им вече декоративна растителност е засадена в дворовете на ДГ „Младост“, ДГ „Мики Маус“, ДГ „Радост“, ДГ „Мечо Пух“, ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ и ПМГ „Академик Иван Гюзелев“.

В кампанията взеха участие и по-голямата част от габровските села, като освен закупената растителност са предоставени сезонни и многогодишни цветя, храсти и декоративни треви, произведени и отгледани в оранжериите на предприятието.

През последните години фима Уко България прави ежегодно дарение на луковици лалета, които допълват пролетните цветни фигури в градската и паркова среда в Габрово.

Сезонно, два пъти в годината, отделът подменя едногодишните цветя в цветните фигури и кашпи в града. При лятното и зимното зацветяване съотношението между закупена и произведена от „Озеленяване“ растителност е приблизително 1:2 в полза на собственото производство.

В оранжериите се размножават и отглеждат сезонни есенно-пролетно цъфтящи, лятноцъфтящи и листнодекоративни цветя от видовете пламъче, тагетес, петльов гребен, мушкато, сакъзче, биденс, кала, алтернатера, дихондра, ирезине, теменужка, шибой и др., както и многогодишни цветя, почвопокривна растителност и декоративни храсти – ахилея, кореопсис, гайлардия, монарда, ехинацея, иберис, хоста, лавандула, рози, хортензия, птиче грозде, винка и др.

От създаването си през 2015 година до момента „Озеленяване“ полага грижи за зелената система на община Габрово. Дейностите, които изпълняват служителите на отдела, обединяват поддържане на зелените площи както в града, така и в района на общинска пътна мрежа, подготовка на почвата за засаждане на цветя, дървета и храсти, провеждане на резитби и отстраняване на сухи и опасни дървета и клони, зацветяване, затревяване и засаждане на дървесна и храстовидна растителност.

През изминалите 8 години със собствени сили и с кампанийно участие на граждани, детски градини, училища и други в града са засадени над 1000 дървета и десетки хиляди храсти, в това число влиза и новозасадената растителност при обновяване на градската среда в района на „Колелото“, междублоковите пространства от кръговото кръстовище в района на „Шиваров мост“ посока център и изграждането на източна градска улица и др.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото