Експерти от РИОСВ пломбираха котела на въглища в “Топлофикация“ ЕАД- Габрово

Топ новина! RIOSV-–-Veliko-T-rnovo-nalozhi-prinuditelna-administrativna-myarka-(PaM)--,,spirane-proizvodstvenata-deinost-na-kotloagregat-EPG-st.-№2-s-moschnost-23-MW,-rabotesch-na-gorivo-–-v-glischa“-na-„Toplofikatsiya-–-Gabrovo“-EaD
РИОСВ – Велико Търново наложи принудителна административна мярка (ПАМ): ,,спиране производствената дейност на котлоагрегат ЕПГ ст. №2 с мощност 23 МW, работещ на гориво – въглища“ на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД

    В присъствието на заместник областния управител Андрей Николов, експерти от РИОСВ- Велико Търново днес пломбираха котлоагрегата на въглища в “Топлофикация“ ЕАД-Габрово. 
    Принудителната административна мярка (ПАМ) бе наложена със Заповед №РД-138/17.03.2023 г. на РИОСВ- Велико Търново. 
    Работата на съоръжението ще бъде преустановена до издаването на писмено потвърждение от РИОСВ, че дружеството е предприело мерки за недопускането на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира. 
    До налагането на ПАМ се стигна след множество проверки.. На 7 февруари т.г. е установено неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира котлоагрегата. След констатираното нарушение бе съставен акт на дружеството, като бе наложена имуществена санкция в размер 2000лв. Експертите връчиха и предписание, с което задължиха “Топлофикация“ да преустанови неорганизираното изпускане на пепел до 9 февруари и да съобщава на РИОСВ- Велико Търново за аварии, спиране и пускане на котлоагрегата. Ден след изтичането на срока за отстраняване на неизправностите, експертите установиха, че неорганизираното изпускане на пепел продължава. 
    Контролните органи издадоха ново предписание, като задължиха  „Топлофикация“ ЕАД- Габрово да отстрани неизправностите до 24 февруари т.г. и да представи дългосрочен и краткосрочен план за подобряване на техническото състояние. Проведена бе и работна среща в Областна администрация- Габрово с експерти от РИОСВ Велико Търново, представители на Община Габрово и на дружеството, в която ръководството на предприятието пое ангажимент да изпълни предписаното в срок.
    При последваща проверка на 10 март бе установено, че ангажиментът на дружеството не е изпълнен, предприетите мерки са неефективни и недостатъчни. Това принуди РИОСВ В. Търново да наложи най-тежката административна мярка – ПАМ, чрез извеждане от експлоатация и пломбиране на горивната инсталация.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото