49,11 % активност в Габровско, ГЕРБ – първа сила

<p>Вчера до изборните урни в Габровска област отидоха 56434 души,
49,11 % активност в Габровско,

Вчера до изборните урни в Габровска област отидоха 56434 души, което прави 49,11 % от всички, имащи право на глас. Най-активни и този път бяха дряновци – 4300 души (50,06 %) от тях упражниха правото си.

В Габрово гласуваха 30083 души (48,98%), в Севлиево – 16665 (49,09%) и в Трявна - 5386 (48,31%). Първа политическа сила и на тези избори е ГЕРБ. До редакционното приключване на броя на „100 вести“ в Районната избирателна комисия в Габрово бяха обработени едва десетина протокола и официални данни нямаше. Неофициално подредбата бе традиционна: ГЕРБ, БСП, ДПС... Днес се очаква РИК Габрово да обяви официално окончателните резултати.
Снощи, първа след края на изборния ден, с изрядно попълнени изборни книжа в РИК пристигна 116-та секционна комисия (Парахода). Членовете й влязоха в Националната Априловска гимназия малко преди 20 часа. Втори дойдоха от с. Армените, а третата секция бе от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Явно, забавянето беше заради броене и отразяване на преференциалните гласове, използвани масово на тези избори, обясниха от РИК.
Изборният ден в 7-ми многомандатен Габровски избирателен район протече нормално и без груби нарушения, обясни председателката на Районната избирателна комисия в Габрово Мария Недева. По няколко жалби пред комисията си размениха БСП и ГЕРБ. В една от тях упълномощен представител на ГЕРБ беше сезирал комисията за поставени агитационни материали на ПП „Атака“ в района пред СОУ „Райчо Каролев“ в Габрово (секции от 75 до 81), които се намирали на по-малко от законоустановените 50 метра от входа на сградата със секциите.
След проверка на място членове на РИК установиха, че на кръстовището между ул. “Орловска“ и разклона, точно пред входа на металната ограда на училището, е поставен голям метален цилиндър, върху който се намират предизборни агитационни материали на „Атака“, ГЕРБ и „Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО“. Разстоянието от тях до сградата се оказа по-малко и комисията взе решение агитматериалите да бъдат премахнати.
От своя страна представител на БСП се жалва в РИК Габрово от председател на секция в с. Яворец, който, според жалбата, не допускал желаещи да гласуват и им давал указания с кой номер да го правят. Проверката на място от членове на комисията не потвърдила сигнала, но и самите проверяващи се стъписали от грубото и неуважително държание на споменатия председател. РИК Габрово прие, „че е било допуснато нарушение, но то е било формално и по никакъв начин не се е отразило на обективното и безпристрастно гласуване в секцията“.
„Сигнали за покупко-продажба на гласове не са постъпвали в РИК Габрово“, бе категорична снощи Иванка Баева, секретар и говорител на комисията.
И от Областната дирекция на МВР в Габрово информираха за спокоен изборен ден на територията на областта. Охраната на изборните помещения през миналата нощ е минала без инциденти и вчера сутринта секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени навреме и по реда. С обезпечаването на сигурността и обществения ред в изборния ден са били ангажирани 267 полицаи и пожарникари. През последната седмица служителите на група „Български документи за самоличност“ в Габрово са издали 276 лични карти и 9 удостоверения на хора с изгубени, откраднати или повредени лични карти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни