Обявяват архитектурен конкурс за Център "Кристо и Жан-Клод" до края на септември

Топ новина! -Plavaschite-keioive--na-italianskoto-ezero-Izeo-be-posledniyat-proekt,-realiziran-ot-Kristo
"Плаващите кейоиве" на италианското езеро Изео бе последният проект, реализиран от Кристо
30 години след рашдането на идеята Центърът за съвременно изкуство може да се случи

Международен архитектурен конкурс за превръщането на бившия Текстилен техникум в Център за съвременно изкуство, носещ името на Кристо и Жан-Клод, трябва да бъде обявен до края на септември.
    Такава задача си постави в събота творческият екип, „слепен“ от директора на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска. Организаторската й дейност е в изпълнение решение на Общинския съвет в Габрово от март миналата година за създаване на филиал „Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод” към ръководената от нея културна институция. Година по-рано - на 18 февруари 2021 г., народните избраници дадоха съгласие за безвъзмездно придобиване на собственост за изграждане на Центъра - върху недвижим имот - държавна собственост, бившия Техникум по текстил. Бившият ТТ „Йордан Радославов“ бе деактуван като държавна собственост в края на миналата година, а от седмица временният му стопанин - ПТГ „Д-р Никола Василиади“, полага усилия за освобождаване на помещенията. 
    Първоначалното свързване на Центъра с ДХС бе възможното решение, за да се ускори реализацията на идеята, стъпвайки на опита и експертизата на екипа на Музея на хумора и сатирата, към който да бъдат добавени и обучени нови членове. 
    Домът на хумора е културен институт, който разчита на публична субсидия според стандарт, определен с Постановление на Министерски съвет. Създаването на филиал дава възможност тази субсидия да расте във времето с развитието на Центъра и екипа му, напомни тогава Доровска. „Уверявам габровци, че това решение няма да отнеме от блясъка на Музей "Дом на хумора и сатирата" - бе катогорична тя. - В бъдеще Центърът ще се отдели и ще заживее своя живот, но за да се случи това, е нужна ракета-носител, каквато е Музеят на хумора и сатирата със своя екип, който е доказал във времето, че може да създава изложби и събития на международно ниво.“
    Иначе сагата  „Център Кристо“ е с почти 30-годишна история. Идеята за създаване на постоянна изложба на великия творец в родния му град лансира „100 вести“ още във втория си брой - на 14 януари 1992 г. 
Десетина години по-късно тогавашният директор на ХГ „Христо Цокев“ Симеон Абанос е готов да представи творчеството на Явашев и живота на семейството, но е обвинен в присвояване на постери, а Община Габрово завежда дела срещу фамилията, настоявайки за повторна национализация за реституирания им имот - бившата фабрика „Химия и индустрия“. Въпреки съдебните прения, сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ успява да получи писмено съгласие, а през 2008-ма ОбС взема решение за създаването на Център на модерното изкуство, който да носи името на Христо Явашев - Кристо. 
    На съдебните битки се слага точка през 2013-та, когато ОбС взема единодушно решение да се прекратят всякакви дела и задължи кмета на Габрово да предприеме действия за създаване и изграждане на Център за модерно изкуство - по-късно се наложи мнението, че по-правилният термин е Център на съвременното изкуство. В резултат през октомври 2017-та големият художник се завърна в родно Габрово чрез две допълващи се изложби. Едната - „Кристо и Жан-Клод. Проекти“, представи 16 проекта на Кристо и Жан-Клод, а другата - „Роден в Габрово“, бе разказ за детските години на Христо Явашев в родния му град и  живота на семейство Явашеви в Габрово. 
    Инересът към експозицията ясно доказа правдивостта на идеята - че марката „Кристо“ ще създаде допълнителни възможности за изява на местните творци, на другите културни институции, ще повиши туристическия интерес към Габрово.
    Идеята бе обединяваща и за творческия екип, сфирмиран от Маргарита Доровска. Неговата задача е да подготви архитектурен конкурс. В събота част от екипа се срещна с група габровски „помагачи”. За развитието на Центъра работят финансистът Мартин Заимов - бивш подуправител на БНБ и един от създателите на Валутния борд, който на срещата бе подкрепен и и от съпругата си Калина Жулева, която е експерт в областта на дизайн мисленето. Двамата са и представители на друга тяхна рожба -  на "Генератор" - собствено пространство, което да дава тласък на сътрудничества между дизайнери, художници, архитекти и да консолидира общността чрез различни програми, осъществяването на връзката между тях като творци, както и с бизнеса, община и разнообразни публики. В групата са маркетинг специалистът Ива Ранковска, художничката Невена Екимова и изложбената дизайнерка, която подготви изложбата за Кристо от 2017-та, Мартина Денева (последните две са част от екипа на ДХС). Ще се разчита на опита и на адвокат Цвета Йоцова и архитект Явор Панев от OPTIMISTAS  - организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси. „100 вести“ преди година представи идеите на арх. Панев за Шести участък, който е и съосновател и председател на сдружение „Таляна” - генераторът на творческата трансформация на центъра на Варна. В срещата се включиха икономистът Сава Пенчев, председателят на сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ Иван Господинов, Яна Николова от ДХС, Маргарита Доровска. Основната цел на съботните разговори бе да се определят контурите на заданието, целевите групи, които трябва да бъдат привлечени при неговото формиране, маркетинговата стратегия. Идеи споделиха четирима „гости” на срещата, поканени за обратна връзка: художникът Деян Боев, който сподели, че мястото е отлично за ателиета на художници и той със сигурност би се радвал да има свое ателие в сградата. 

Margarita v tekstila

Маргарита Доровска, на преден план, Мартина Денева и  Петьо Йорданов разглеждат бъдещата сграда на Центъра. Снимка: Росина Пенчева


    С коментари се включиха също директорът на габровския театър Петко Койчев, софтуеристът Делян Ангелов, който е един от двигателите на  петото издание на Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света, който паралелно течеше в залите на ДХС. 
    Своите притеснения, очаквания и идеи сподели и директорът на Историческия музей в Дряново Иван Христов. Точно негово е предложението веднага след разчистването Текстилът да бъде отворен за посетители, които освен носталгични чувства, ще привнесат в него и нестандартни виждания за бъдещото развитие на Центъра. Пред екипа на OPTIMISTAS и Мартин Заимов резюме на своята съдържателна версия на „Кристо и Жан-Клод" изложи и кметът Таня Христова. Тази среща е само поредна от много предстоящи.
    В близките дни Екипът ще стартира срещи с представители на целевите групи, от които се очаква да са генераторът на идеи не само за оформяне на заданието на архитектурния конкурс, но и основни съорганизатори и съмишленици в дейността на Центъра. 
    Проектът е амбициозен и за да се случи, са необходими от една страна много участници, а от друга, в него трябва да открият себе си в различни общности и групи. Усилия ще бъдат положени да се изчистят притесненията в специалистите в останалите културни институти в Габрово и региона, че на терена се появява нов конкурент. Убеждението на Доровска и екип е, че ефектът ще е точно обратен. „Когато някой дойде в Габрово заради Центъра „Кристо и Жан-Клод“, няма как да пропусне да посети и другите музеи“ - е общото мнение. Хотелиерите са друга целева група, както и академичната и образователна общност, бизнеса, студентите и младите хора въобще. 
    „100 вести“, като съавтор на идеята, пък рестартира своя разяснителна кампания. Защото въпросът е не кой харесва и кой не харесва Кристо. „Кристо“ е световна марка, която ще инициира интереса към Центъра. Съдържанието, което трябва да е продукт и на габровския творчески потенциал, ще е това, което ще задържи този интерес. В следващите месеци вестникът ще представи проектите на творческата двойка.

tekstila

 В  сградата ще трябва да има и кътче, съхранило в себе си духа на бившия Текстилен техникум.

Снимка: Росина Пенчева


    „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“ - пише през 1958 г. Кристо и тази му мисъл е мото на целия му живот. „Свободата“ - във всичките й измерения, е другата дума, с която би могло да се отрази светоусещането на израсналото на Качурите край Габрово момче. И за начало, още едно кредо на Кристо, което би трябвало да се въплъти в духа на Центъра, носещ неговото име: „Наивно и арогантно е да се смята, че тези неща могат да останат така завинаги. Когато хората дойдат да видят нашите работи, стават свидетели на нашето отпътуване. Истината е, че нещата ще си отидат утре завинаги. Както и нашият живот. Всичко изчезва, затова да уловим мига, да видим, да бъдем там, да запомним веднъж и завинаги и да помним, че това никога няма да ни се случи отново”. 
     „Защо обичат Кристо?  - пита в своята книга за твореца известната тв журналистка Евгения Атанасова, също част от Екипа. - Той дава шанс на хората да преживеят събитие, което им е напълно непознато, да участват в нещо красиво заради самата красота. Нещо повече - да знаят, че това се случва само веднъж в живота.“
    Дотук е ясно, бъдещите архитекти на Центъра трябва да вградят в проекта си Мига, Красотата, Свободата... Търсят се другите щрихи на заданието...

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни