Маргарита Доровска: Хората усетиха енергията на мястото, потенциала на центъра, подкрепата на Владимир Явашев

Interes-t-k-m-TSent-ra-be-osezaem,-v-preki-che-tova-dori-ne-beshe-Nachaloto
Интересът към Центъра бе осезаем, въпреки че това дори не беше Началото
Владимир Явашев пристигна специално от Лондон, за да подкрепи Центъра

     За тридневните събития за откриване на Център Кристо и Жан Клод, за големия интерес от посетителите, за възможността всеки да открие, това което му е интересно, за бъдещето развитие на идеята разказва Маргарита Доровска, куратор на Центъра за съвременно изкуство Кристо и Жан Клод.


Маргарита Доровска

  • Как премина откриването на центъра Кристо и Жан Клод?

- Страхотно. Хората усетиха енергията на мястото, потенциала на центъра, подкрепата на Владимир Явашев. Освен изложбите имаше забавления, имаше купон. Имаше възможност хората да открият това, което на тях им е интересно, дали с бившия техникум, дали с артистите, дали с голямата ни идея. Дадохме възможност на всеки да си помечтае.

- Имаше ли много посетители?

- Да имаше много посетители и през трите дни

- Какво предстои, ще има ли скоро друга проява на центъра?

- Сега предстои малко работа да свършим. Не сме готови да организираме друга проява на центъра. Нито имаме пари за друга проява. Отворихме вратите, хората идват, виждат, затваряме и продължаваме да работим. Търсим пари, търсим подкрепа, работим за институализиране на центъра.

Центърът Кристо и Жан-Клод  показва изложби, представящи творчеството на Кристо и Жан-Клод, както и документална изложба за историята на семейство Явашеви в Габрово и детството на Кристо. За да функционира като жив организъм, Центърът ще предлага и динамична програма с временни изложби, представящи млади художници, чието изкуство има общи черти с проектите на Кристо и Жан-Клод.

Въпреки това, нашата цел е да отидем дори по-далеч от насладата от изкуството и вкуса към историята. Целим да направим място за „производство“ на знания и за сътрудничество, вдъхновено от сложния процес, на който проектите на Кристо и Жан-Клод се основават – включващо не само художници, но и мениджъри, фотографи, режисьори на филми, колекционери, инженери, урбанисти, куратори, еколози и дори финансисти.

Има свободен достъп за всеки. И работи, така, че да привлечем и някои от участниците, дългогодишните сътрудници и приятели – хората от „кръга на проектите“ на Кристо и Жан-Клод, в създаването на Центъра.

В момента екипът на Центъра работи с местната общност в областта на изкуството, образованието и бизнеса, както и с различни национални и международни институции, за да идентифицира нуждите, заинтересованите страни и партньорите за този проект. До момента са проведени над 20 фокус групи, дискусии и срещи, за да се осигури въвличането на различни интереси и широко участие в процеса на измисляне и създаване на Центъра, като едновременно с това се взема предвид и устойчивостта и екологосъобразността, както в дейностите, така и в реновирането на сградата.

- Предстои ли ремонт на сградата и помещенията, с какво финансиране?

- Кандидатствали сме за концесия за интегрирано териториална инвестиция. Идеята ни е много голяма, ще търсим и други възможности за инвестиции.

Проектът е амбициозен и за успешната му реализация е от съществено значение да: въплъти ценностите и работната етика на Кристо и Жан-Клод; да се развие органично, с фази с тестване, прототипиране и множество обратни връзки, което позволява подобряване и мащабиране на успешните дейности, преработка на по-малко успешните и отхвърляне на неуспешните; разчита на експертните познания, интересите и съпричастността на множество заинтересовани страни

Идеята е да включва лица, частни организации и публични институции на местно, регионално, национално и международно ниво.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни