Две изложби за Явашев в София, Волфганг Фолц на “Гурко”

Водеща! anani,-Stefan,-bascha-im-Vladimir,-Kristo
Анани, Стефан, баща им Владимир, Кристо
Това, за което Сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ предупреждаваше преди много, много години, вече става факт - все повече галерии, някои повече от успешно, трупат имидж с името на родения в Габрово на 15 юни 1935 г. световноизвестен творец Христо Явашев - Кристо.


Снощи в Софийска градска художествена галерия на ул. „Ген. Гурко“ 1 се откри „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“.
„Не мога да присъствам лично, но там ще е дъщеря ми Цвета - сподели за „100 вести“ най-малкият брат от фамилията Явашеви - Стефан. - Изложбата ще е много интересна - ще бъдат представени 47 постера на Волфганг Фолц, с който лично се познаваме. Нещата са му невероятни. Куратор е Матиас Коденберг, който беше много близък с Кристо.“
„Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 24 проекта... - представят експозицията си от СГХГ. - През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше. Едва през 2015 година с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип, в лицето на Владимир Явашев, по повод 80-годишнината на артиста в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г.“. Това бе първата голяма изложба на двамата художници в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц. Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ от една страна дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга - да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.“
Изложбата в СГХГ е посветена на предстоящата реализация на последния проект на Кристо - опаковането на Триумфалната арка в Париж. „Този жив обект, маркиращ края на пътя на Кристо и завършен в чест на световния артистичен тандем, вдъхнови и нас да подготвим тази изложба с фотографии на Волфганг Фолц – твореца, който се превръща в неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод“ - е анонсът на СГХГ.
„Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя първа самостоятелна ретроспективна изложба на Кристо и Жан-Клод, която е посветена на проекта „Опаковането на Триумфалната арка” в Париж“ - пише в съобщение до медиите пресслужбата на културната институция. Официалното откриване е днес - на 9 септември. Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане от 10 септември и ще продължи до 6 октомври 2021 г. В деня на официалното откриване на „Опаковането на Триумфалната арка” - 18 септември 2021 г., в Галерията в София ще бъде излъчено на живо (лайв стрийминг) събитието от Париж.
„Изложбата във Vivacom Art ще представи за пръв път на българската публика селекция от офсетови оригинални литографии с ръчен подпис от Кристо: Портите в Ню Йорк - 2003; Завесата, Колорадо, САЩ, 1972; Стената, Оберхаузен Германия, 1999; Чадърите, Япония - САЩ, 1991; Опакованите дървета в Риен, Швейцария, Пон Ньоф в Париж, както и оригиналната рисунка на Мастаба в Абу Даби, който е и последният нереализиран все още проект на двамата артисти“ - пишат организаторите.
Ще бъдат показани още 10 оригинални плаката на произведения на Кристо и Жан-Клод, предоставени от Организацията на фестивала „Процес - Пространство”, които са дарени от самите творци. В изложбата ще има и рисунки на Кристо от годините му в Националната академия, ще могат да бъдат закупени 13 оригинални произведения.
Стефан Явашев обаче се отнася скептично към втората изложба, акцентирайки вниманието към тази на „Гурко“ 1. Според него там рекламата невинаги съответства на съдържанието. „Никой не ме е канил“ - лаконично отговори той на въпроса дали ще уважи събитието, озаглавено „Първа самостоятелна ретроспективна...“.
За него „официалната от страна на България“ е експозицията в СГХГ, която ще е достъпна до 7 ноември и се осъществява с подкрепата на Френския културен институт и Община София.


Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е директор на проекта „Опакованият Райхстаг“, Берлин, 1971–1995 г., заедно с Роланд Спекер, и на „Опаковани дървета“, Риен, Швейцария, 1997–1998 г., с Джоузи Крафт. Фолц e бил отговорник на проекта „Стена от 13 хиляди петролни варела“, Газометър Оберхаузен, Германия, 1998–1999 г., и „Големият въздушен пакет“, Газометър Оберхаузен, Германия, 2010–2013. Тясното му сътрудничество с Кристо и Жан-Клод довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни