Център „Кристо и Жан-Клод" – пилотна зона в проект за подобряване на достъпността

Водеща! Predstavitelite-na-partn-orskite-organizatsii-provedoha-p-rvata-si-rabotna-srescha-po-proekta
Представителите на партньорските организации проведоха първата си работна среща по проекта
    Община Габрово ще се включи в разработването на универсален пакет за достъпност чрез участието си в нов международен проект по Програма „Хоризонт Европа“.

 Той се казва „Подобряване на достъпността и устойчивостта в интелигентни градове и сгради“ и обхваща 21 организации от 9 европейски държави.
    Целта е да се предложат технически решения, които да улеснят достъпа на всички групи хора до три типа сгради – за обществени услуги, паметници на културата и заведения за хора с увреждания. Това ще се случи в сътрудничество между изследователски центрове, публични институции и бизнес компании.
    Дейностите ще подпомогнат изпълнението на концепцията за интегрирани териториални инвестиции, в която е планирано преустройство и ремонт на сградата на бившия текстилен техникум в Габрово за създаване на артцентър „Кристо и Жан-Клод“. Обект на изследването е съществуващата инфраструктура и околното пространство по поречието на река Янтра. Участник в проекта е и Музеят „Дом на хумора и сатирата“ , който ще организира различни прояви за популяризиране на инициативата.
    Предвижда се използването на модерни технологии като изкуствен интелект, строително-информационно моделиране и географски информационни системи при проектирането на елементи за достъпна среда.   стр. 8
Освен това ще се тества как „умните“ системи могат да повишат енергийната ефективност и да насърчат електрическата и микромобилност.

Разработеният подход ще бъде демонстриран в пет пилотни локации в Италия, Испания, Нидерландия и България (Габрово). Резултатите ще станат част от универсален пакет за оценка и управление на достъпността и устойчивостта на сградите.

Общата стойност на проекта е 4 849 550 евро. Бюджетът за Община Габрово e 172 500 евро, а за МДХС – 97 500 евро. Дейностите ще продължат до средата на 2027 г., координатор е Националният център за научни изследвания и технологично развитие на Гърция.

Представителите на партньорските организации проведоха първата си работна среща по проекта в началото на месец юни в гръцкия град Солун © CERTH

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни