Решено - "Кристо и Жан Клод" през октомври

Топ новина! Решено -
Решено - "Кристо и Жан Клод" през октомври
Решено - "Кристо и Жан Клод" през октомври Отлаганата 20-тина години изложба "Кристо и Жан Клод" ще бъде открита през октомври, реши единодушно вчера габровският Общински съвет. За разлика от предходни години, името на родения на 13 юни 1935 г. в Габров

Отлаганата 20-тина години изложба "Кристо и Жан Клод" ще бъде открита през октомври, реши единодушно вчера габровският Общински съвет. за разлика от предходни години, името на родения на 13 юни 1935 г. в Габрово уникален творец този път действаше обединяващо. 25 от 25 присъстващи народни избраници без колебание гласуваха "За" предложението на сдружение "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово", убедени в ползите, които ще донесе на града събитие от подобен ранг. Първоначалната идея на експозицията бе представена в 3D-формат от директора на Музей "Дом на хумора и сатирата" Маргарита Доровска и изложбения дизайнер Мартина Денева. Подготвеният от тях материал впечатли съветниците, изразител на общото одобрение стана Кристина Сидорова от БСП. "За" беше и емблематичната с критичното си отношение към качеството на внасяните предложение Лена Енева. Нещо повече, колегите й от всички групи подкрепиха идеята й изложбата да бъде експонирана минимум 8 месеца и да е един от акцентите на майските празници през 2018 година. Вероятно тя ще бъде закрита на 13 юни - рождения ден на твореца. В задача за проучване на възможностите се превърна питането на представителя на ГЕРБ д-р Пламен Панов изложбата да е постоянна и пътуваща, а Рачо Шейтанов от "Движение 21" изрази подкрепата си за "Кристо и Жан Клод" с ръкопляскания.

Да се експонира постоянна изложба на Кристо в родния му град в редакционен материал предложи "100 вести" на 8 януари 1992 г. Въпреки че 4 години по-късно художникът-авангардист бе удостоен със званието Почетен гражданин на Габрово, през 1998-ма той дари 50 оригинални постера, представящи всеобхватно реализираните му към този момент проекти, а фондацията на Светлин Русев осигури финансиране, почти 20 години идеята бе замразена. Причината - повторна национализация на бащината фабрика на фамилията "Химия и индустрия" и проточилите се десетилетие след това съдебни дела, завършили с осъдителна присъда в ущърб на България в Страстбург. За чест на габровските Районен и Окръжен съд ще напомним, че техните отсъждания са еквивалентни с тези на Европейския съд по правата на човека.

преди три години, по предложение на кмета Таня Христова, Общинският съвет сложи точка на този срамен казуз. Сега, пак единодушно, габровският парламент даде рамо на основната идея - градът да се възползва от световната марка "Кристо и Жан Клод". Право за това му даде още през 2008 г. лично творецът чрез писмо до "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово".

Кметът Таня Христова и Сдружението изпратиха писмо до Христо Явашев и брат му Анани, който през зимните месеци живее при сина си Владимир в Ню Йорк. Третият брат - Стефан, на среща в дома му в София, изрази готовността си всячески да подкрепи изложбата, която има потенциала да бъде уникална:

- за първи път в Габрово ще бъде представено автор от световна величина.

- Кристо е правил и други - например за Художествената академия, в която е учил, но колекцията постери за Габрово е първото му дарение за България

- за първи път творчеството на Кристо ще бъде представено в родния му град.

- за първи път ще бъде представен семейният фотоархив на Явашеви

- организаторите имат амбицията да експонират ранни творби на Христо Явашев - от детско-юношеските и студентските му години.

- очакванията са с изложбата Габрово да се превърне в интересна дистинация за т. нар. културен туризъм. В повечето пътеводители градът е представян в западния свят с три неща Кристо, "Етър"-а и ДХС.

Подкрепата си за "Кристо и Жан Клод" вече изрази и телевизионната журналистка Евгения Атанасова, автор на половин дузина филма за уникалния творчески тандем. През 2016-та тя бе доброволец на "Плаващите кейове" на Изео, от години работи върху книга за Явашев.

Своето удовлетворение от решението на ОбС пред "100 вести" снощи изрази и Светлин Русев, състудент и приятел на Кристо. Детайлно с проекта той ще бъде запознат през следващата седмица на среща в галерията му в София.

Организаторите замислят и мащабна съпътстваща програма, за осъществяването на която ще разчитат на съдействието на габровци. Изложба със фото и видеоматериали от "Плаващите кейове" на Изео ще сред акцентите, чрез които ще може да се усети духа на проектите на Кристо. Бъдещият световен творец е учил в Априловската гимназия, а местността Качурите - едно от любимите му места и обект на ранните му художествени опити. Доскоро в къщата там, в която през войната са изпращани малките Анани, Христо и Стефан, пазеше портретите на баба Пена и баба Стефка, рисувани от Христо върху шперплат.

"Вие знаете, че “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” е преди всичко идея - разбиране, че един град е толкова голям, колкото са ГОЛЕМИ неговите хора, колкото са ГОЛЕМИ техните мечти - пише в предложението на Сдружението, одобрено вчера от ОбС. - На Изео много ългари, много габровци, се убедиха, че няма мечти, които да са по-големи от ЧОВЕШКИЯ ДУХ. Показа ни го един БЪЛГАРИН, един творец, който целият свят идентифицира с България, с Габрово. И се чувстваха горди, когато от всички страни се чуваше “Браво, Кристо! Браво, булгаро!”... Разбира се, не можем да очакваме в каквато и да е степен съизмерим интерес от предстоящата изложба, но интерес със сигурност ще има, а и град, дал на света творец като Кристо, е длъжен да се гордее с него и да прави нужното да придаде тази гордост на своите граждани."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    2017-04-28 20:34:01

    Прекрасно! Най-накрая нещо за Кристо в Габрово!

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни