Вагонният завод в Дряново навърши 100 години

Топ новина! Kristina-Sidorova-vr-chka-na-Valeri-Georgiev-keramichna-plastika
Кристина Сидорова връчка на Валери Георгиев керамична пластика

Вагонният завод в Дряново отбеляза век от своето създаване.

Точно на 5 септември, денят на неговото създаване като коларо-железарска кооперация „Здравина“ от Кольо Коларов целият екип на фирмата, множество гости и приятели се събраха в заводския двор да отбележат 100-годишния юбилей. Тук беше бившият министър на транспорта Кирил Ерменков (юни 1993 – октомври 1994 г.), народният представител от левицата Кристина Сидорова, кметът на града Трифон Панчев, проф. д.т.н. Николай Джагаров, пореподавател във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, син на един от директорите на Вагонния завод „Андрей Жданов“ и почетен гражданин на Дряново Фильо Джагаров, представители на Транспортното ведомство, на ЖП-администрацията и др.

 

Днес вие отбелязвате 100 години история, от която всички вие черпите сили за следващите поне още 200 години – заяви в приветствието си към юбилярите Кристина Сидорова. - Изключителна чест за мен е днес да съм тук, защото вие сте производители на вагони за нашия ЖП-транспорт, което е знаково производство за нашата област. Но моята радост днес е най-вече от това, че успяхте да върнете блясъка на завода и вярвам че най-доброто пред вас тепърва предстои. Бъдете здрави и черпете сили от цялата ваша 100-годишна история, защото вярвам, вашето бъдеще ще бъде още по-бляскаво“, след което връчи на изп.-директор на завода Валери Георгиев прекрасна керамична пластика.

 

„Традициите на един народ са гръбнакът, който го държи изправен и в най-трудните времена – с тези думи се обърна към колектива на първият в страната ЖП-завод кметът на Община Дряново Трифон Панчев. - По отношение на културата България е изключително богата в това отношение, но в сферата на индустрията са единици компаниите, които са устояли дълго на превратностите на живота и могат да бъдат наречени традиционни. Горд съм, че сред тях е Вагонният завод в Дряново, който днес чества своята 100-годишнина.

 

Изказвам сърдечна благодарност на всички бивши и настоящи служители на завода, дали своя принос за запазването и развитието му. В разговорите ми с хората съм се убедил, че веднъж обвързани с него, те се чувстват съпричастни към съдбата му завинаги – това говори красноречиво за неговата значимост. На настоящото ръководство пожелавам да управлява със смелост и разум, за да изведе дряновския вагонен завод до нови висини. Вярвам, че най-трудните дни вече са в историята и в някогашната коларска работилница отново ще се създават невиждани преди това в страната продукти за железопътния транспорт, ще се печелят отличия за иновации и компанията ще бъде един от стълбовете на местната икономика.

 

Нека богатата история бъде предвестник на светло бъдеще."

 

Всъщност, ”Вагонен завод-Интерком“ АД в Дряново от 27 декември 2001 година е със статут на частна собственост. Започнал от малка коларска работилница, днес той е водещ производител на пътнически железопътни вагони в България и най-голям центьр за ремонт и рециклиране на пътнически и товарни вагони на Балканите. Той е свързан с националната жп мрежа на България със собствен индустриален железопътен клон.

 

Всички гости бяха посрещнати с впечатляващия надпис на административната сграда: „ Дом на поколениията: „Едно семейство е като едно дърво – клоните трябва да растат в различни посоки, но корените държат всичко заедно. Само едно поколение, което уважава и познава корените си, е достатъчно силно да преживее в бурите на миналото и с пълна увереност да гледа в бъдещето“. На нейния вход беше открита и паметна плоча, чрез която се отдава заслужената почит към основателя на завода, създателят на коларо-железарската работилница Кольо Коларов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни