Стопанска камара отвори вратата за водорода в Габрово

Pepa-Somleva-e-gorda,-che-usiliyata-i-sche-dovedat-do--nescho-revolyutsionno-za-Gabrovo-
Пепа Сомлева е горда, че усилията й ще доведат до "нещо революционно за Габрово"
Представителните на национално равнище работодателски организации поискаха спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията.

Според АИКБ предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни. Все още обаче няма светлина в посока облекчаване на разходите за електроенергия на българския бизнес, който ще продължи да се гърчи в стремежа си да оцелее в трудната ситуация, породена от ковид-пандемията.

 За това каква е била отминалата 2021 г. за габровската Стопанска камара, успяло ли е бизнес сдружението, въпреки ковид-кризата, да постигне поставените си цели, как оцелява габровският бизнес в тези условия и доколко габровската община е в състояние да облекчи функционирането на компаниите, работещи на територията на общината, е разговорът с председателя на габровската Стопанска камара Пепа Сомлева.


- Г-жо Сомлева, отмина още една година, каква беше тя за габровската Стопанска камара?

 - 2021 година беше най-успешната година в новата история на Камарата. От западнала и не работеща структура преди години, Стопанска камара – Габрово всяка следваща година бележи ръст в дейността си. Поставила съм си за цел всяка нова година от работата ми като председател да включвам нова дейност и посока за развитие.

 - Успяхте ли да реализирате целите, които си поставихте в началото на отминалата вече 2021 г.?

- Категорично и съм много удовлетворена. Тази година беше еманация на труда, който положих в посока осмисляне от бизнеса и и администрацията на важността за намаляване на енергийната обремененост и консумация. От години участвам във форуми, чиято цел е довеждане бизнеса и администрацията до знанието за това, че ще са ефективни и конкурентно способни, ако постигнат минимални консумации на енергия за производство или издръжка. Напредналите държави отдавна развиха нови технологии, производства и нови мерки в бита, които първо, ползват много по-малко енергия за единица производство/отопление и второ – голяма част от тази енергия е от възобновяеми източници. В това отношение България ужасно изостава. Тук основно се работеше по изолиране на сгради и поставяне на дограми, което касае отоплението, но не и енергията, вложена в производството на единица продукция. В последните 2 години проведох десетки, а може би и стотици, разговори с фирми, предлагайки им да тръгнат в тази посока, запознавайки ги с различни мерки – термопомпи, фотоволтаици, водородни системи, икономично и гъвкаво осветление. Установявайки, че има дълбока липса на информация по тези въпроси, организирах две обучения за енергийни мениджъри в Габрово, в партньорство с Агенцията за устойчиво енергийно развитие, на които, освен бизнеса, поканих и общините. Не съм предполагала, че за да се пристъпи към внедряване на нещо революционно са необходими толкова усилия. За съжаление, бизнесът е научен да очаква грантово подпомагане и голяма част от него седи и чака мерки по програми, а в това време скока на енергията го съсипва. Паралелно с това, при приемането на планове и стратегии в Общинския съвет, многократно говорих за важността да работим в посока за все по-малка енергийна зависимост. За моя радост, мога да съобщя, че след работни срещи на Камарата в Габрово с ръководството на Общината, и с енергийните й експерти, първата водородна система, внедрена в Габрово, може да е факт по проект, финансиран от Европейското икономическо пространство, за който проект Общината кандидатства през ноември 2021г.

Ако този проект бъде одобрен и се реализира, ще съм особено горда, че двойните ми усилия – и като председател на Стопанска камара – Габрово, и като общински съветник - са дали нещо революционно на Габрово. Ако не бъде одобрен, знам, че ще има други, а пътеката вече е направена.

- Пандемията Ковид 19 препъна голяма част от компаниите в областта, водите ли статистика колко от тях не успяха да оцелеят?

- Чисто документално юридическият фалит е този, който показва кои фирми са декларирали фалит, но в същото време фактическият фалит може да е факт в много фирми, без това да е отразено от статистиката. Предлагам да говорим за това следващия месец, когато ще има яснота за цялата 2021 г., но затрудненията в много фирми са на лице. Надявам се всички да намерят път за справяне.

 - Вие сте и общински съветник. Според Вас, има ли механизми, чрез които Община Габрово да подкрепи габровските компании в този труден момент?

- Много общини вече го направиха – декларираха, че заедно с гражданите си ще носят проблемите на времената, в които живеем и не повишиха Такса „смет“ (ТБО), данъци. Тук сякаш живеем в различни светове и няма чуваемост за тези неща. Обмислям да обжалвам Решението, касаещо ТБО. Обсъждаме това с колеги и ще излезем със становище по темата.

- Как ще се отрази върху стабилността на бизнеса повишаването на таксата смет в Габрово?

- Бизнесът в момента е в критична ситуация и вместо нова финансова бухалка имаше нужда от малко изчакване. Още повече, че това повишаване на ТБО става при порочно определяне, за което, ако продължи, България ще бъде жестоко санкционирана от ЕК. Но въпреки това Общината го направи - чрез гласуването на общинските съветници от ГЕРБ. И най-засегнати са фирмите със собственост, която има голяма данъчна оценка.

- Какво предстои пред габровската СК през новата 2022 година?

- Предстои да получим оценка на няколко проекта, които сме заложили и ще изпълняваме. Други са регулярни всяка година.

 Освен традиционните дейности, с нетърпение очаквам да започнем работа по полагане основите на изграждането на инфраструктура от услуги и функции на Регионален Бизнес център. Участието ни в пилотната Програма на БСК за четири Регионални Бизнес центрове в България е плод на доказан капацитет, инфраструктура и отличен бизнес-план, осигурени от Стопанска камара – Габрово.

Пожелавам на всички читатели и на екипа на вестник „100 вести“ много здраве, успехи и лично щастие през новата 2022 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни