Протест на служителите от Статистиката, началникът Георги Цветков ги подкрепя

Водеща! Georgi-TSvetkov-podkrepya-protesta-na-sluzhitelite-si
Георги Цветков подкрепя протеста на служителите си
Ниските възнаграждения за труда на статистиците прповокират недоволството

На 11 октомври от 8.00 до 8.30 ч. служителите на Териториално статистическо бюро Север, отдел „Статистически изследвания“ Габрово, подкрепени от техния началник Георги Цветков, излязоха на протест пред сградата на администрацията, в които работят.
    Причината за протеста и нарастващото напрежение сред работниците и служителите са ниските възнаграждения за труда на статистиците и липса на средства за издръжка на институцията. 
    Подобни протести имаше в цялата страна. По време на протестите отново се припомни, че българското правителство е подписало документ, в който изрично е записано: „Правителството на Република България се ангажира да осигурява финансовите и човешки ресурси, необходими за запазване и подобряване на качеството на официалната статистика“.
    Националният статистически институт е институция, без която на практика държавата не може да функционира нормално. От качеството и навременното разпространение на данните зависят решенията и анализите, свързани с управлението на държавата и нейното успешно развитие и перспектива.
    Към момента  НСИ по заплати е на 114 място от всички 120 държавни агенции и комисии, а сградите на някои от териториалните статистически бюра са опасни и се рушат. В момента в институцията има над 70 незаети работни места, а намирането на квалифицирани кадри, които да произвеждат качествена и навременна статистическа информация, става все по-трудно.
    Служителите настояват за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база. Това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани кадри и пресичане на процеса по обезкървяване на системата.
    Не на последно място Синдиката на административните служители, представляван от Кремена Атанасова апелира премиера Денков за личната му ангажираност, доколкото с негова заповед лично си е възложил отговорности и функции на координация и взаимодействие по отношение на дейността на Националния статистически институт.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трудова борса

Към началото

Следвай ни