Преслав Балабанов с националното трико на Обиколката на България

Водеща! Preslav-Balabanov
Преслав Балабанов
Габровският талант Преслав Балабанов ще бъде част от националния отбор

Габровският талант Преслав Балабанов ще бъде част от националния отбор на страната в 70-ото издание на колоездачната обиколка на България. Турът ще стартира в края на тази седмица, на 26-ти август в София и за първи път в своята история ще финишира в Шумен - на 31-ви август.

Селекционерът на българския тим Радослав Константинов направи избора си на шестимата колоездачи, които ще представят страната ни и Преслав Балабанов е един от тях. Само преди седмица той спечели фланелката за най-добър млад колоездач в Обиколката на Трансилвания в Румъния. В състава е и Йордан Андреев, който облече зеленото трико за най-добър катерач в „Тура на Шеклерланд“. Освен, че е действащ национален шампион, миналата година Андреев бе и най-високо класираният българин в Обиколката - десети. Останалите състезатели в състава са Николай Генов, Стефан Георгиев, Габриел Грозев и Васил Попов.

Според предварителните заявки на старт в 70-ото издание на колоездачната обиколка на България ще застанат 126 колоездачи от 21 отбора, от които 12 континентални, 3 национални и 6 клубни. Освен националния отбор, в обиколката ще участват още 4 български клубни състава - „Долчини Про Тийм“, „Хемус 1896“, „Васил Левски“ и „Несебър Шокблейз“. За поредна година в обиколката на България ще кара и френският колоездачен отбор „Мартиг“, воден от един от най-успешните български колоездачи и трикратен победител в обиколката – Христо Зайков. В този тим са други двама габровски колоездачи, които също имат сериозни претенции за добро представяне в Тура – Мартин Маринов и Николай Дянков.

В 70-тата международна колоездачна обиколка на България ще бъдат изминати общо около 705 състезателни километра, които са разпределени в пролог, два полу-етапа и 4 етапа с общ старт. Трасето е нетрадиционно до голяма степен, провокативно и интригуващо. Общо три са преминаванията през Стара планина с изкачване на двете най-емблематични височини – Беклемето и Шипка.

Официалното откриване на обиколката е в събота от 16.45 часа пред Храм – Паметника „Свети Александър Невски“. Веднага след това ще бъдат представени и всички отбори и участници в Тура. Прологът с дължина от 1 км ще започне в 18 ч., като всички колоездачи ще стартират през минута.

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 27-ми август (неделя) на площад Народно събрание в 12:15, след което колоездачите ще потеглят по етап 1А - София – Пирдоп, с дължина от 70.2 км. Това е първият полу-етап за деня, който включва общо 3 премии за катерачи – две от трета категория и една от втора, като безспорно височината Гълъбец е най-сериозното изпитание. Специална премия ще има в с. Саранци, където ще бъде отбелязан 90 хил. километър в историята на Обиколката на България. Предвидена е и премия за активност, която е само на 8 км преди финала.

Вторият полу-етап е от Пирдоп до Троян с дължина от 88.9 км. Още от самия старт участниците започват изкачването на височината Козница от втора категория, а малко след това е и основното изпитание в цялата обиколка – височината Беклемето. За разлика от предишните години когато Беклемето бе атакувано след равнинни километри, сега освен с 23 км изкачване със среден наклон от 6 процента колоездачите трябва да се справят и с натрупаната умора от предишните интензивни километри. Не трябва да се подценява и спускането към Троян.

Вторият етап Троян – Казънлък е 108.3 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 14:30 ч, като финалът пред хотел „Казънлък“ се очаква да бъде около 17ч. Любопитното в този етап e, че състезателите няма да преминат през центъра на Габрово, а ще се използва околовръстния път, за да се атакува емблематичната височина Шипка с дължина от 13 км от първа категория. В етапа е включена и премия за активност на 22-ия километър в Градница.

Третият етап Казанлък – Бургас е най-дългият в обиколката с дължина от 180.5 км. Стартът е предвиден за 12:55 ч пред сградата на община Казанлък, а финалът в Бургас пред сградата на общината се очаква около 17 ч. Предвиден е един премиен спринт в Айтос. Макар на пръв поглед единственото предизвикателство пред участниците в обиколката да са километрите, то не трябва да се подценява възможността за страничен вятър около Сливен.

Четвъртият етап е от Бургас до Сливен с дължина от 114 км. Стартът е предвиден за 14:15 ч от Морска гара Бургас, а финалът се очаква около 17 ч пред сградата на общината в Сливен. И в този етап единственото възможно препятствие за колоездачите е евентуален страничен вятър от разклона Петолъчката до Сливен. Премията за активност е в Карнобат.

Последният етап е Сливен – Шумен с дължина 128,4 км. Стартът е предвиден за 12:45 пред сградата на община Сливен, а финалът на обиколката, за първи път в нейната история, ще бъде в Шумен. Очаква се състезателите да финишират пред сградата на община Шумен около 16:30ч. Още от самия старт колоездачите трябва да се справят с изкачването на Карандила, което е с дължина от 12 км и е от първа категория. В следващите 50-60 км терена е вълнообразен и предоставя много възможности за атаки и разкъсване на групата. Последното преминаване на Стара планина ще бъде през Котленския проход, като това е и последната премия за катерачи. Предвиден е и един спринт за активност в Котел.

Бонификациите, които са предвидени са следните:10, 6 и 4 секунди за първо, второ и трето място в отделните етапи. Предвидени са и следните класирания: Главно индивидуално, най-добър катерач, най-активен състезател, най-добре представил се състезател до 23г., както и отборно класиране.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни