Община Севлиево и mtb-bg.com създадоха маршрути за планинско колоездене

Nai-golyama-e-kontsentratsiyata-na-marshruti-v-Predbalkana-i-Stara-planina
Най-голяма е концентрацията на маршрути в Предбалкана и Стара планина
    Община Севлиево и екипът на най-популярния български уебсайт за планинско колоездене, MTB-BG.com извършиха начално проучване на възможностите за планинско колоездене на територията на общината, за да опишат и публикуват веломаршрути за любителите на този спорт и вид туризъм.

 В резултат на тази дейност през лятото бяха разработени над 10 различни маршрута, подходящи за различни нива на физическа и техническа подготовка. За онагледяване на маршрутите е използвана картата BG Mountains.
    Голяма част от територията на община Севлиево има ясно изразен планински или полупланински характер, което само по себе си е добра предпоставка за развитие на планинското колоездене като спорт и туризъм. На юг от града може да се стигне чак до главното било на Стара планина, като преди това се премине и през прилежащите части от Предбалкана. В останалите посоки също има хълмисти и платовидни местности, в които планинските колоездачи могат да открият интересни туристически обекти или просто красиви пейзажи и панорами. На практика в близост до почти всяко населено място има някое възвишение, което предлага възможности за кратки карания с различна трудност – има и по-стръмни, има и по-полегати, по асфалт или по черни пътища.
    За начало може да започнете с карания между селата и по платото в непосредствена близост до самия град. Един възможен маршрут, за който има и подробно описание, е от с. Крушево през с. Младен и с. Добромирка, като на места има и интересни отклонения – към водопада Мари скок преди с. Младен и към местостта Кръста с чудесна панорама към язовир „Александър Стамболийски“. Ако желаете да го направите още по-дълъг, може да го започнете от самия град Севлиево. В същата посока има вариант и за преминаване по Крушевския баир и през крепостта Хоталич, която е една от основните забележителности край града. Леко и панорамно каране може да се направи през селата Дебелцово и Градище, отново с изглед към язовира. Всички тези места са предимно открити, така че са подходящи най-вече за пролетта и есента.
    За лятото, пък и през преходните сезони, най-голяма е концентрацията на маршрути в Предбалкана и Стара планина. Комбинациите от черни пътища по ридовете между селата в този район са безбройни и могат да ви отведат и към Априлци, и към билото на Балкана и към Габрово. Характерно за този район е изобилието от диви животни, които е възможно да срещнете, включително и мечки. Не е случайно, че част от горите попадат в различни защитени територии или такива с особен статут – резервати, Национален парк „Централен Балкан“, ловни стопанства и др. В някои от тези територии карането на велосипеди е позволено или препоръчително само по определени пътища и пътеки, така че зачитайте ограниченията – те не са случайни! Освен на диви животни, може да се натъкнете и на отдалечени махали, китни села, хубави панорами и интересни забележителности. Ако се отклоните от основните горски пътища обаче, може да се озовете и на изоставени и трудно проходими такива. Затова е най-добре да започнете опознаването на тези места с вече проверени веломаршрути.
    Ако търсите по-леки терени, пробвайте маршрута от с. Валевци през махала Дрянът и махала Троенци до м. Лъгът и обратно към Валевци, или още по-краткия вариант със спускане покрай Бяла река обратно към Валевци. С подобни характеристики е и маршрутът от с. Купен през махала Кладов рът до билото и обратно, а за хората, търсещи средни като дължина и натоварвне карания, подходящи са маршрутите от м. Лъгът през Държавно ловно стопанство „Росица“ до билото (в близост до Осеникова поляна) и оттам към с. Купена, както и обиколката над/през ловното стопанство по долините на реките Росица и Зелениковец с подсичане на билото на Стара планина. Ако имате достатъчно сила в краката, един от най-дългите маршрути в района е този на състезанието „Пътят на мечките“, който преминава през всички изброени дотук населени места и местности.
    Над с. Купен има и маршрути със спускане през махала Имилиево. Те също са кратки и леки като натоварване, но като терен са малко по-трудни и диви, което пък изначава, че усещането за приключение ще е по-близко. При първия вариант изкачването е през махала Кладев рът, а при втория е по един по-сенчест и див черен път над самото с. Купен.
    Ако пък ви влекат по-трудните и интересни спускания, тогава задължително трябва да пробвате пътеката от хижа „Мазалат“ с нетипично име „Джаксъна“. Можете да се изкачите от Лъгът директно към хижата и да се спуснете по нея, но далеч по-интересен и разнообразен е маршрутът с изкачване през ДЛС „Росица“ до хижа „Партизанска песен“, оттам през м. Корита и по билната пътека към хижа „Мазалат“, откъдето да се спуснете надолу. Този маршрут е абсолютна класика сред местните колоездачи и ще се хареса на всеки, който има достатъчно опит, за да се справи с по-трудния терен при спускането.
    Наред с тези естествени природни дадености, администрацията на общината полага и целенасочени усилия за развитие на колоезденето в града и околностите му, като особено важен акцент е изграждането през 2021 г. на Велопарк Севлиево на територията на парк „Черничките“. Велопаркът включва първия в България асфалтов пъмптрак, както и много други елементи и препятствия за забавление и усъвършенстване на карането, и е привлекателен не само за местните колоездачи (и особено за децата и младежите), но и за гостите на града. Със сигурност, ако решите да покарате в района, си струва да се отбиете и във велопарка!
    Местният колоездачен клуб „Хоталич-Севлиево“, в партньорство и с Общината, също работи активно за популяризиране на планинското колоездене, включително чрез организирането на събития и велопреходи, успешното представяне в редица състезания и привличането като членове на клуба дори и на хора от други градове.
    Маршрутите на: https://www.sevlievo.bg/bg/article/6055/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE-1.html

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни