Пламен Проданов гостува на Габровския камерен оркестър

Топ новина! Plamn-Prodanov--gostuva-na-Gabrovskiya-kamrn-orkstar
Пламен Проданов гостува на Габровския камерен оркестър
За трети път обоистът Пламен Проданов, който живее и работи в Пловдив, син на известния габровски журналист Петър Проданов, гостува на 6 юни като солист и диригент на Габровския камерен оркестър. В програмата прозвучаха непознати и рядко изпълнявани произведения на композитори романтици, популярни пиеси.

За трети път обоистът Пламен Проданов, който живее и работи в Пловдив, син на известния габровски журналист Петър Проданов, гостува на 6 юни като солист и диригент на Габровския камерен оркестър.

В програмата прозвучаха непознати и рядко изпълнявани произведения на композитори романтици, популярни пиеси. Концертът следваше традицията на оркестъра да запознава ревностната публика изпълнила зала „Проф. Минчо Минчев” в Художествена галерия „Христо Цокев” и с изпълнения на духови инструменти, с нови творби на композитори от различни епохи. „Така подготвяме хубавото лятно настроение на нашата публика, представяйки и различни духови инструменти - флейта, кларинет, тромпет и други. От четирите концерта през юни този и последния ще бъдат със съвсем непознати авторови творби. В същото време даваме информация за музиката, която в момента е един океан”, отбеляза Иван Стоянов, диригентът на Габровския камерен оркестър.

В Концерта за обой и струнен оркестър от известния Винченцо Белини си дават среща оперната и концертна музика, в която обоят е „ в роля на оперно сопрано”. Майсторството на Пламен Проданов като изпълнител пролича и в неговите оркестрации на пиесите на френските композитори Жозеф Ги Ропарц, Габриел Форе, холандеца с френско влияние в произведенията си Хендрик Андрийсен, който с „Балада за обой и струнен оркестър” отдава почит на 100 000 холандски граждани, екзекутирани по време на германската окупация.

На финала на концерта обоят прозвуча и в музиката на кубинския композитор Лео Брауер (1939 г.) - „Из Сюитата по теми от Бийтълс” - Вчера (популярната Yesterday на Джон Ленън и Пол Макартни), която музикантите изпълниха и на бис и Penny Lane - Уличката с жълтите стотинки).

Пламен Проданов в негов стил свири и отново дирижира оркестъра.

Публиката и диригентът Иван Стоянов приветстваха и наградиха с продължителни овации рожденика Пламен Проданов за неговата 60-годишнина с пожелание за нови срещи и не само на неговия празник да свири в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни