Пепа Сомлева: „Ние сме в изключително отровена и замърсена публична среда“

Водеща! Pepa-Somleva-initsiira-grazhdanskiya-protest-chrez-Feisbuk
Пепа Сомлева инициира гражданския протест чрез Фейсбук

 „Ние сме в изключително замърсена и отровена публична среда, изпълнена с брутален език и неуважително отношение към медиите, институциите и гражданите, заяви в късния следобед в понеделник общинският съветник от „Будно Габрово“ Пепа Сомлева, когато габровци, призовани от нея чрез социалната мрежа Фейсбук, поставиха пред Община Габрово своите стари, скъсани и ненужни вече обувки, за да може простащината да си тръгне от властта с тях.

„Просташкото държание никога не се съпровожда от добро образование, а тежките дни, които ни очакват могат да бъдат успешно преодолени единствено с високоинтелигентни решения – заяви пред вестника тя. - А публичното говорене в момента подсказва, че ни чакат тежки дни. Ето защо тук сме хората, които сме против бруталния език и неуважителното отношение, които се използват в общуването с медиите, институциите и гражданите. Против унижаващи човешкото достойнство обръщения и словесни конструкции. Против липсата на реакция, когато личности, институции и организации публично са словесно линчувани и оскърбявани. Самата аз се чувствам виновна пред идните поколения, че никой не реагира. Както красотата и изяществото добавят стойност на всичко заобикалящо ни, така безкултурието руши всичко стойностно и прогресивно – подчерта още тя.


В момента цари оглушително мълчание и липса на реакция на грозния публичен език, който се използва от властта. И съм щастлива, че първи габровци декларираха публично несъгласието си с него.
След години, когато тази власт безвъзвратно ще си е отишла, и поколенията попитат: “Какво направихте, когато ви обиждаха и унижаваха?” - нашият отговор няма да е: “Мълчахме и се съгласявахме”, а: „Заявихме публично, че не приемаме това и го отричаме“. Защото простащината е смърт – интелектуална, културна, образователна, естетическа, институционална, научна, духовна, икономическа, за развитието, за хигиената - духовна и физическа, за здравето - ментално и телесно. За всичко красиво, стойностно и прогресивно Управлява ни Простащината. И това е в пълен разрез с личните ми стандарти и сигурна съм със стандартите на всеки човек с добро домашно възпитание, култура и образование. Ще дойде време и поколенията след нас ще се срамуват от мълчанието ни. Което наистина е срамно. Внушават ни като на бавноразвиващи се, че нямало кой да дойде на мястото на Простащината и когато ви попитат: Кой? - гузно мълчите. Защото нито БСП, с многото си крила, нито мутро олигархията от типа Божков, нито чалга халтурата на Слави, нито площадните сценки на Мая са изход. И сте прави. Истината е, че няма значение кой ще управлява, ако управляващият знае, че винаги има кой да го изгони, ако си позволи някакво безобразие. И този Кой трябва да е Българският народ, а не някой олигарх. И няма никакво значение кой ще е Премиер, ако има страх, че народа ще го изгони. Засега се вижда, че всичко минава. И става все по-отвратително“. Според Сомлева на местна почва не могат да бъдат посочени публични изяви от подобен характер, но „това не означава, че в служебните отношения в местната власт подобни прояви не е имало. Много хора са ми се обаждали разплакани" – допълни тя.

Към протеста на „скъсаните обувки“, както го нарекоха част от присъстващите, се присъединиха и бившият кмет на Габрово Николай Дачев, бившият председател на СДС и бивш общински съветник Виктор Венков, лидерът на БСП в Габрово и общински съветник Николай Григоров и народният представител от „БСП за България“ Кристина Сидорова.

 



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2020-10-10 09:17:02

    Radoi Ralin: Dokoga nad stranata ni bashtina shte vilnei tazi strashna prostashtina ?

Към началото

Следвай ни