Николинка Хинкова: „Спирането на газоподаването от Русия ще затрудни дейността на

Водеща! Galina-Mihneva,-izp.-direktor-na-GTPP
Галина Михнева, изп. директор на ГТПП
Тази сутрин страната ни осъмна с тревожната новина, че Русия е спряла газовите доставки към България.

 Какви ще са последиците за индустрията на Габрово и Габровска област от преустановеното газоподаване на руски газ, потърсихме мнението на изп. директор на Габровската търговско-промишлена палата инж. Галина Михнева, на инж. Николинка Хинкова - председател на Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“, и на Пепа Сомлева, председател на габровската Стопанска камара и общински съветник в ОбС - Габрово.


Галина МИХНЕВА, изп. директор на Габровската търговско-промишлена палата: „Всички сведения, които достигат до нас, са предварителни и доста объркани. Към момента подаването на газ към потребителите не се е променило. Въпросът е докога ще бъде така? Индустрията на Габровска област като цяло няма производства, които използват газта като суровина. Става дума за химическата промишленост, за стъклопроизводството. В нашия регион газта се използва главно за горива. Правят изключение предприятията в Севлиево, както и голяма част от Севлиевската община, тъй като там са газифицирани от доста време и домакинствата. Освен групата на „Идеал Стандарт-Видима“ АД в община Севлиево има още 27 промишлени абонати, които са на газово захранване. Част от тях го използват само за отопление, но по-голямата част – за производствени нужди. Най-засегнатите са галваничните производства, там където има нужда от използването на пещи и други дейности, за които е необходима по-голяма енергия. Това биха били преките щети в съответните производства, тъй като газоподаването там не е спряло.
Нормално е при тази ситуация веригите на доставки да започнат да се късат. Ако си спомняте в предходните кризи имаше подобни случаи, включително и прекъсване на транспортни връзки. Така че, тепърва ще се разбере кои процеси ще бъдат най-засегнати.
Освен това, за съжаление, е съвсем логично, когато някъде се появят липси да има и покачване на цените не само на енергоносителите, но и на продуктите от първа необходимост“.
Николинка ХИНКОВА, председател на Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“:

„Малко или много предприятията от Габровска област потребяват газ, което неминуемо ще доведе до повишаване цените на произвежданите от тях продукти поне с 20-30 процента. Това е и допълнителен проблем, който се струпва не само на гърба на бизнеса, но и на населението, което е и потребител но произвежданите от бизнеса продукти. Отделно определени доставки на материали за производството също ще бъдат затруднени, а и досега заради пандемията снабдяването с някои от тях беше по-трудно, с по-дълги срокове на получаване. Поради това спирането на кранчето на газта отстрана на Русия за България ще окаже негативно въздействие върху нормалното функциониране на българските компаниите, ще ги затрудни.
Твърде е възможна вероятно да има и фалити, които няма да са вследствие само на една причина – натрупаха се комплекс от негативни фактори, които влияят отрицателно върху нормалното функциониране на бизнеса. Независимо от факта, че голяма част от габровските компании не са газифицирани, ще наблюдаваме нарастване цените на крайния продукт, заради поскъпването на суровините и материалите, с които работят.
Възможно е на държавно ниво да има визия за снабдяването на промишлеността с газ, но на по-високи цени. Така че, затварянето на кранчето на руската газ към България ще даде отражение не само върху производителността, но и върху цените на произвежданите в областта продукти. Добавяйки този факт към последствията от пандемията, от войната, от спирането на газа, не изключвам възможността някои от фирмите да преустановят своето функциониране. Което, погледнато от друга страна, е навлизане във форсмажорна ситуация. А една война е форсмажор. Така че, ние сме длъжни да си помагаме взаимно, независимо от всички обстоятелства, които се натрупват около нас. И за да се справим с тях,вероятно ще се наложи преструктуриране на икономиката ни. На регионалната икономика – също. Самата аз съм убедена, че в критични ситуации мобилизацията на ресурсите – човешки и материални, както и въвеждането на иновации, са онази сила, чрез която бизнесът от региона и от страната ще може да се справи с тудностите. Убедена съм, че човек не трябва да се отчайва, а да търси шанс за развитие и да върви напред. Което със сигурност ще доведе до развитието на иновативното мислене и ще помогне на предприемачите да се справят със ситуацията.“

Пепа СОМЛЕВА, председател на Стопанската камара в Габрово: „Все още нямаме информация дали ще бъде спряно газоподаването. По-скоро въпроса каква газ ще идва и на каква цена. Защото Правителството ни уверява, че прекъсване на газоподаването няма да има, но друга информация не достига до нас. А всъщност най-важна е цената. Доколкото самата аз имам информация доста предприятия са направили заявки за допълнително дизелово горива, за да могат да си осигурят непрекъсваемостта на производствения процес там, където той е такъв. Като предприятията за производство на пластмасови, на стъклени, на метални изделия.
Моето лично мнение е, че спирането на газоподаването към България ще се отрази на икономиката ни като цяло. Ще бъдат засегнати детските градини и ясли, всички онези сгради, които са с газово отопление. Ще бъдат засегнати всички области на нашия живот. А това, което ни е известно досега, свързано с готовността на правителството да осигури алтернативни доставки е малко. Освен това е и обезпокояващо, тъй като все още цялостната система за довеждане на втечнен газ в страната и към съответните райони на страната все още не е готова. Ние нямаме и техническа възможност да приемем втечнен газ. Има предприятия, които ще работят на мазут. Но всичко това ще доведе до повишаване цената на крайната продукция. Съответно инфлацията ще лети нагоре. Но ние не можем да говорим само за Габровска област, тъй като става въпрос за мащабен проблем, който ще засегне икономиката на цялата страна. А е всеизвестно, че нашата страна е една от най-зависимите от газ държави. Лошото е, че в момента страдаме и от проблемите, които ни остави предходното правителство, което не успя да извърши прехода на икономиката ни към ниска енергоемкост. А това ни прави и неконкурентоспособни. Докато Европа отдавна изгради своята икономика така, че да се използва много по-малко енергия за единица продукция“.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни