Мартин Копчев стана отново Лауреат на фондация „Димитър Бербатов“

Топ новина! Martin-Kopchv-stana-otnovo-Laurat-na-fondatsiya-Dimitar-Brbatov
Мартин Копчев стана отново Лауреат на фондация „Димитър Бербатов“
Габровският талант в областта на математиката и информатиката Мартин Копчев завоюва поредната си голяма награда. Осмокласникът от Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ стана отново Лауреат на фондация „Димитър Бербатов“ за постиженията си през 2017 година.

Габровският талант в областта на математиката и информатиката Мартин Копчев завоюва поредната си голяма награда. Осмокласникът от Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ стана отново Лауреат на фондация „Димитър Бербатов“ за постиженията си през 2017 година. Церемонията по връчването на Десетите юбилейни годишни награди на фондацията на „Успелите деца на България“ от Клуб 2017 се проведе на 9 май – Денят на Европа, в Народния театър „Иван Вазов“. Събитието беше под патронажа на Лиляна Павлова - министър на българското председателство на Съвета на ЕС.

Всяка година фондация „Димитър Бербатов“ отличава най-успелите деца в три области – наука, изкуство и спорт. Във всяка категория има по три възрастови групи – първи-четвърти, пети-осми и девети-дванадесети клас. Мартин Копчев беше номиниран в категория „Наука“ във възрастовата група пети-осми клас за успехите си в областта на математиката и информатиката през календарната 2017 година. Всяка година от тримата финалисти в трите области се избира един Лауреат. Мартин Копчев стана Лауреат и спечели Голямата награда на фондацията за 2017 г. Наградата е красива статуетка, грамота и едногодишна стипендия, която се изплаща на 10 равни части.

Мартин е член на всички клубове на фондация „Димитър Бербатов“ от 2011 година досега. Той е Лауреат на Голямата награда за 2013 г. и финалист за Голямата награда в категория „Наука“ V-VIII клас за 2016 г. Големите му постижения през 2017-та го класираха за трети път като финалист и му донесоха за втори път Голямата награда. Сред първите 5 топ постижения, заради които бе награден, е Златният медал от Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15,5 г. (eJOI) в София. Мартин спечели единствения златен медал за България като ученик в VII клас. Габровския талант е носител и на Prize (единствена за VII клас, за постигнат перфектен максимален резултат от 135 т. от 135 възможни) в Международното австралийско математическо състезание – дистанционно. Мартин печели златен медал за максимален резултат, като се състезава от малката възрастова група – VII клас, заедно с ученици от VIII клас. Следващото му топ постижение е Златен медал (поделен) с втори резултат от XI Младежка Балканска олимпиада по информатика за ученици до 15,5 г. в София. Следват Сребърен медал (поделен) от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за ученици до 15,5 г. във Варна и Бронзов медал (поделен) от V Международно състезание „Romanian Master of Informatics 2017“ в Букурещ. Състезанието е за ученици във възрастова група А (XI-XII клас), а Мартин се явява като ученик в VIII клас.

През учебната 2016/2017 г. Мартин Копчев е единственият български ученик, класиран в два национални отбора на България в две науки - по информатика (отбор А, капитан на отбора) и математика (отбор В) за ученици до 15,5 години след провеждане на контролни състезания за определяне на отборите, организирани от съответните национални комисии.

Като ученик в VII клас през учебната 2016/2017 година Мартин е на първо място в официалната ранглиста на състезателите по информатика във възрастова група С (VIII клас).

През 2017 г. той участва в още 18 национални и международни състезания по информатика и математика, в които получи призови награди.

Постиженията на Мартин продължават и през тази 2018 година. Той завоюва Сребърен медал на откритата Московска олимпиада по информатика, където като осмокласник се състезава с участници до дванадесети клас. След това спечели Златен медал на Националната олимпиада по информатика като се състезава също с по-големи от него ученици от девети и десети клас. Така той попадна в разширения Национален отбор по информатика на учениците от девети до единадесети клас. В момента се провеждат контролите и остават още две състезания, за да се види дали ще успее да се класира за големия Национален отбор на ученици до дванадесети клас. Според бащата на Мартин Даниел Копчев момчето е приело още едно много голямо предизвикателство – участие в Международната олимпиада по информатика в Япония.

Церемонията по връчване на наградите на фондация „Димитър Бербатов“ ще бъде предавана по БНТ на 12 май от 15 часа.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни