Кристина Сидорова: „Най-належащият за решаване проблем в областта е водоснабдяването на Севлиево“

Водеща! Kristina-Sidorova--„Nai-nalezhaschiyat-za-reshavane-problem-v-oblastta-e-vodosnabdyavaneto-na-Sevlievo“-
Кристина Сидорова: „Най-належащият за решаване проблем в областта е водоснабдяването на Севлиево“

Две различни теми са били обсъждани на семинара на Парламентарната група "БСП за България" и на Изпълнителното бюро, проведен в събота и неделя на Боровец – законодателните инициативи, които предстои да предприеме левицата.

Две различни теми са били обсъждани на семинара на Парламентарната група "БСП за България" и на Изпълнителното бюро, проведен в събота и неделя на Боровец – законодателните инициативи, които предстои да предприеме левицата, Правилник за дейността на групата, както и Етичен кодекс на депутата. Основното, което е било решепно на този семинар, според депутата Кристина Сидорова, е свързано със засилване на връзката между парламентарната група на левицата, областни и общински ръководство на партията, организирането на постоянни приемни в общините. Най-важното обаче е – подчерта тя, когато депутатът даде обещание пред своите избиратели – да го изпълни.
За Етичния кодекс на депутата и за предстоящата работа на най-новия габровски депутат – Кристина Сидорова, е разговорът с нея.

-Г-жо Сидорова, разкажете повече за Етичния кодекс на депутата?
-За приемането на Етичен кодекс на депутата се говори от много години, но колегите от останалите парламентарни групи явно нямат желание да бъде приет той, поради което нашата парламентарна група изработи и прие свой. В него са залегнали правилата и етичните норми, които трябва да спазва един депутат в своята работа.
Народните представители от „БСП за България“ например нямат право да използват служебното си положение за лична изгода, за получаване на привилегии или освобождаване от задължения, да прикриват свои незаконни действия или да избегнат наказание. Депутатите не могат да разкриват или да се възползват за лични цели от информация, получена в качеството им на народни представители или членове на парламентарната група. Не е позволено на народните представители от левицата да използват служебни средства или коли за лични пътувания в страната и чужбина. В Етичния кодекс са записани и специални правила срещу корупция и конфликт на интереси. 
-Вече две седмици сте в парламентарната зала, какво научихте за това време?
-Че през целия мандат хората трябва да знаят, че народният представител трябва да бъде близо до хората и да чува какви са техните проблеми и да се опитва да ги реши. А не да се говори, че се обръщаме към своите избиратели само по избори. Именно поради това още в понеделник се срещнах с хора от кв. Дядо Дянко, чиито проблеми свързани с разбита пътна инфраструктура, наводнени къщи и т.н. Те са по-скоро от компетенциите на общината и на ОбС и според мен, са решими. Затова считам, че на всяка моя среща занапред е важно да присъства и общински съветник от групата на левицата. Мисля да продължа с тези срещи, както и да организирам свои приемни дни. Ето защо следващия понеделник, на 19 юни, ще бъде в Габрово и по всяка вероятност ще отделя време и за Севлиево.
Считам за важно отново да чуя лично от хората кои са най-належащите казуси, върху които трябва да работя. А и за да не губи връзката между местната общност и Народното събрание. Естествено по време на кампанията бяха поставени много проблеми, но е важно те да се приоритезират и да се започне работа за решаването им.
-Кои са сред най-важните?
-Безспорно най-важният, според мен жизненоважен дори, е решаването на проблема с водата на Севлиево.
-Има ли шанс за скорошното му решаване?
-В момента проучвам какви са стартиралите проекти, свързани с решаването му. Знам, че вече е пусната обществена поръчка за водоснабдяването на част от габровските села от габровския водопровод, което до момента се извършваше от севлиевското „Бяла“ ЕООД. Освен това съществуват още някои идеи, за които проучвам на какъв етап са, подготвям питане към министъра на МРР. Вярвам, че това е тема, по която непрекъснато трябва да се работи, да не се спират действията, свързани с нейното решаване. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев започна много сериозна работа по нея, аз ще продължа с цялата си енергия да работя за осъществяването й. Защото наистина е жизнено необходимо нейното решаване. Не можем да претендираме, че сме европейска държава, след като в 21 век град от нашата област страда от безводие. Особено през лятото там ситуацията е направо драматична.
-Кои са другите казуси, по които ще работите на първо време?
-Те са свързани с рехабилитацията на инфраструктурата в областта, респективно на пътя, който свързва Дряново и Трявна. Особено в участъка около Царева ливада положението е драматично. Пътят Дряново-Севлиево също е в тежко състояние. А развитието на туризма в областта е пряко свързано с тези пътни артерии, които свързват общините от региона.
Съществуват проблеми и в сектора „Читалища“, които пораждат необходимостта от законодателни промени. Така че, има много казуси, върху които да се работи. Предстои много работа и се надявам да я свършим.
Отново ще кажа, че в понеделник, на 19 юни, след 17:00 часа започва първия ми приемен ден за габровци в офиса на БСП. Той ще продължи дотогава, докато има хора, които имат желание да се срещнат с народния представител и да споделят своите проблеми. На тази приемна ще присъстват и общински съветници. Такива приемни ще има в Дряново, Севлиево и Трявна. Подготвяме и среща с учителите, тъй като има внесен проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и училищно образование и искам да чуя тяхното мнение. Вече имам няколко идеи, които ще се опитам да реализирам.
-Има ли нови проблеми, които изкристализираха след като поехте отговорността на народен представител от това, което видяхте и чухте, докато бяхте председател на ОбС на левицата и по време на предизборната кампания?
-Казусите са идентични, познати и нерешени от дълги години или скоро изникнали, но нещо ново за тези две седмици все още не се е появило. Вероятно ще се появят и нови, но към днешна дата те са такива, каквито бяха по време на предизборната кампания.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни