IV Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“ - Габрово

Препоръчана! Kartini-ot-st-rgotini
Картини от стърготини
За четвърти път Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ в четири съботи, от 3 до 27 август по два спектакъла дневно, срещна своята емоционална, гласовита детска публика с осем приказни истории на импровизираната сцена пред Община Габрово.

Фестивалът се организира от Фондация „ОТ БГ“ Габрово в партньорство с театър „Весел“ - Велико Търново и с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Габрово.

Този път работилничката - творилничка „Живо и пъстро“ в паузата между двата спектакъла от 17 и 18.30 ч.предложи забавление на малките зрители, които можеха да пробват своето въображение в „Картини от стърготини“.

Какво споделиха за читателите гласове от публиката, актьори и организатори:

Мария Стефанова, драматург:

„Четвъртото издание на фестивала привлече с разнообразните спектакли. Чудесна селекция и много талантливи актьори. За втори път посещавам Кукления фестивал „Рачо и Дешка“ и съм много доволна. Младите актьори са много добри и като актьори и като кукловоди. Спектакълът „Разбойническа история“ на театър „Мале-мале“ София привлече с находката-участие на различни музикални инструменти, чудесно водене, разкошни актьори, но има какво повече да се желае от драматургията.

Привлече ме участието на двама млади актьори, бъдещо попълнение на ДКТ - Габрово в спектакъла „Дай, пет“, а също хубавата игра на актрисата, българка от театър „Плюс“ от гр. Хихон, Испания в българската приказка „Дядовата ръкавичка“.

Радващо е, че габровци се научиха да водят своите деца на куклен театър на открито. Друг е въпросът за отношението на някои родители към спектаклите, които през цялото време си приказват, разхождат се…, а това все пак е важно как се възпитава детската публика.

Програмата на афиша има както спектакъл за най-малките „Нарисувай ми човек“ от Център за изкуства „За Родопите“ - Бостина, България, също и за по-големите деца „Болен здрав носи“ на ДКТ - Пловдив.

Струва си в Габрово да има куклен фестивал“.

Алфидин Ахмедов, директор на ДКТ - Габрово:

„Разбира се, че кукленият фестивал има място в летния сезон на Габрово. Интересът го има. Още повече, че кукленото изкуство възпитава и към другите сценични изкуства. Демонстрират се различни техники и подходи към кукленото и улично изкуство. Тазгодишното международно участие е похвално - виждаме чуждото развитие на кукления театър, също участието на българи там. Кукленото изкуство става все по-динамично, все по-интерактивно, по-технологично, адекватно на любопитството на съвременните деца“.

Сега на четвъртото издание участваха с великолепен авторски спектакъл „Дай, пет“, двама наши току-що завършили актьори Виктория Василева и Павел Тинчев, които от новия Веселин Василев, директор на театър“Весел“ - Велико Търново:

„Артистичен директор съм на фестивала и подбирам спектаклите, с които вече за четвърта година радваме децата на Габрово.

Епидемията коронавирус не попречи въобще. Тя съвпадна с второто издание на фестивала „Рачо и Дешка“ и тогава имах възможност да кандидатствам по Програма на Министерството на културата за фестивали и със защитен проект успяхме да направим един от най-богатите фестивали във „фаталната“ година. Тогава успяхме да направим международен фестивал в един месец с повече от 14-15 спектакъла. Тази година има вече две чуждестранни участия от Португалия и Испания. Тук дойде един от най-успешните испански театри „Плюс“ от гр. Хихон. Актрисата, която играе е Олга Жечева и сина й Алекс Чулчич, който в момента репетира усилено един моноспектакъл в Испания. Тя представи най-новото си заглавие „Дядовата ръкавичка“, чиято премиера на този спектакъл беше тук на

20 август в Габрово на български език. Много й благодаря за чудесното представление.

С „Телефон 112 „Позвъни“ театър „Весел“ закрива фестивала в тази последна събота на август. Представяме едно от любопитните ни заглавия, представление разработено заедно със сценографката Емилияна Тотева. С нея успяхме да направим един текст, който включва в един спектакъл теми като екология, здраве, бедствия, аварии, пожари. Всички тези актуални социални теми вълнуват не само децата, но и техните родители. Представление, което успя да обедини всички тези теми, защото от доста време имах разни предложения за спектакъл за здравето, зъбките, противопожарните правила, но всяка една от тези теми винаги ми е била доста не интересна, защо всяка от тях не може да се случи в един пълнокръвен спектакъл, не е достатъчно силно. А в това представление успяхме да съберем всички теми. То вече бе на доста фестивали. Само след седмица този спектакъл играем на „Theatair“ - международния фестивал в Пловдив.

Във всяко едно представление на кукления театър можем да намерим за всекиго по нещо. Никога куклениците не работят само в една посока. Винаги в един детски спектакъл има и един втори план, който е за възрастните и който има желание и потенциал може да го открие“.

Елена Христова, организатор, водещ на фестивала:

„Фондация „ОТБГ“ от няколко години работи на територията на град Габрово и се занимава с различни проекти в сферата на културата, но има и такива, които са насочени към образование, социални и младежки дейности.

Международният куклен фестивал за четвърта година среща актьори и кукли от близо и далеч. Започнаха го Рекламна агенция „Елмазови“ и част от екипа „ОТБГ“. Първата година фестивалът беше финансиран по Програма „Култура“. Откликът от страна на публиката бе, че е изключително добър, което задължи организаторите да намерят начин да го превърнат в традиция. И този четвърти път можем да кажем го правим с не по-малък успех от първата година. Развиваме, обогатяваме събитието. Ние кандидатствахме точно по проект „Едно лято в Габрово“, който има за цел да провокира хората да превърнат различни градски пространства в пространства за култура. Да оживеят града по един интересен, забавен, увлекателен начин в случая за децата.

Работим от сега по концепцията на петото издание, което ще е нещо като юбилейно за следващата година. Предстои да го предложим на вниманието на Община Габрово“.





Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни