Евгени Недев: „Галерията не е само пространство, а място за популяризиране на изкуството”

	Габровската художествена галерия „Христо Цокев“ съхранява в своите фондове над
Евгени Недев: „Галерията не е
Габровската художествена галерия „Христо Цокев“ съхранява в своите фондове над 3200 експоната. Част от този богат фонд не е показвана пред габровската публика. В края на миналата седмица беше открита изложба графика от неизлагани досега творби на Дечко У

- Г-н Недев, какъв беше поводът за решението да покажете пред обществеността творбите, до които окото на публиката не се е докосвало, да организирате изложби с непоказвани картини от фондовете на галерията?
- Поводите са няколко. Единият е привличане на по-голяма публика и засилване интереса към галерията, както и реализиране на галерията. Оказа се, че в публичното пространство няма достатъчно информация за нея и габровци не са наясно какво точно се съхранява в галерийните фондове и с какво разполага галерията. Ние искаме да покажем, че галерията не е просто едно празно пространство и целта на нейното ръководство не е само да се показват някакви картини, а да популяризираме изкуството, да дадем възможност на широката общественост да се запознае по-сериозно с творчеството на габровските художници. В този смисъл дойде идеята за организиране на пътуващи изложби.
- В края на миналата седмица беше открита изложба графика с непоказвани творби на големия български художник Дечко Узунов, както и на някои от габровските творци. С тази изложба ли поставихте началото на Вашата инициатива?
- Миналата година направихме инвентаризация на фонда на галерията. Тогава установихме, че част от графиките и акварелите не са в добро състояние и не са рамкирани. Тогава решихме да рамкираме картините, да ги поставим под стъкло и покажем пред публика. Това е само една част от фонда. Постепенно ще бъдат рамкирани и останалите творби, които се съхраняват при нас. Идеята е тази изложба да се оформи като пътуваща и да обиколи останалите галерии.
- Галериите на страната или в областта?
- Галериите в по-големите градове на страната. Това е единият проект, по които работим. Другият стартира в края на миналата година и в началото на 2014 г., който се нарича „Изкуство от Центъра“. Неговата идея е да представим 30 габровски художника. Галерията предостави по две грундирани платна на всеки един от художниците с размери 50 на 60. Размерът не е избран случайно, тъй като през 2012 г. се навършиха 50 години от създаването на галерията, а 60 ще бъде общият брой на творбите. Тези 60 платна се оформят като пътуваща изложба. Първата ще бъде в Габрово и амбицията ни е в следващите две години тя да обиколи всички галерии на страната, след което да излезе и в чужбина. Вече са водени разговори с нашите партньори от Румъния и намеренията ни са изложбата там да бъде през септември. В рамките на този проект със съдействието на Министерството на културата ще реализираме каталог на творбите заедно с визитки на всеки от авторите в него. Всеки автор ще получи по два каталога, предвидено е да има брошури и флаери. Идеята е те да бъдат раздавани с рекламна цел, тъй като галерията към момента не е имала и не раполага с никакви рекламни материали.
- Имате ли намерение да подготвите по-голям каталог, представящ творбите от Фонда на галерията?
- Това е второто нещо, върху което започваме да работим. Вече имахме среща със специалист-реставратор от Художествената академия в София, с който обсъдихме кои картини биха могли да бъдат включени в него. Водени сме от мисълта, че картините, които бъдат включени в каталога, трябва да представят ХГ „Христо Цокев“ в нейната пълна светлина. Така че амбицията ни е до края на годината да реализираме и голям каталог, в който да влязат стойностните творби, съхранявани във фонда на галерията.
- Във фондовете на галерията има ли картини от големите български майстори на четката?
- Можем да споменем Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Ярослав Вешим, Мърквичка и др. Съхраняваме картини и на много габровски художници, чиито творби вече започнахме да представяме. Независимо че част от тях са експонирани в коридорите на галерията, всеки почитател на изкуството може да се докосне до тяхната красота. Първи са представени по-абстрактните картини, след тях са класически и най-горе, на последния етаж са експонирани творбите на старите майстори. 
- Кога да очакват габровци следващата изложба от фонда на галерията?
- Като по-мащабен и амбициозен проект подготвяме постоянна експозиция на икони от фонда на ХГ „Христо Цокев“. Спечелихме още един проект от Министерството на културата за реставрация на 40 икони от нашия фонд. Тази експозиция трябва да бъде готова през октомври и изложбата да бъде открита. Разполагаме с доста голям брой, част от които са от Тревненската и Самоковската школи. Интерес представляват две икони на Захари Зограф, на Христо Цокев. Знае се, че Христо Цокев е един от добрите последователи и ученици на Захари Зограф. Всъщност в концепцията, с която спечелих конкурса за директор на ХГ „Христо Цокев“, бях заложил да има експозиция на икони.
- Работите ли и върху други проекти?
- В момента разработваме още един проект, за който търсим организация, към която да кандидатстваме. Първият проект е за пътуващата изложба „Изкуство от Центъра“, вторият е експозицията и реставрацията на икони. 
Амбицията ни е да се насочим и към детската аудитория, поради което кандидатствахме към фонд „Култура“ към Общината заедно с партньорска организация за провеждане на музикални лектории в галерията през лятото с известни и популярни изпълнители и преподаватели. Един от преподавателите в лекториите щеше да бъде Любо от група „Те“. Залагахме на популярни имена, като лекториите са в различни стилове на музиката. Идеята беше за всеки един от музикалните стилове да има по един професионален преподавател и една популярна личност. За съжаление, този проект беше отхвърлен.
Работим върху още един проект за детската аудитория, свързан със създаване на Детски център. В преговори сме с някои евентуални донори, които биха подкрепили нашата идея. Успоредно с това подготвяме занимания с деца през ваканцията. Но все още обсъждаме детайлите. В най-скоро време и това ще бъде факт.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни