Антоанета Янкабакова: „Вдъхновени и мотивирани от проекта „Код: Активен”

Водеща! Dobrovoltsite-na-IMKa
Доброволците на ИМКА
Вече 30 години ИМКА - Габрово активизира младите хора за доброволчество и младежка активност чрез реализацията на десетки проекти и инициативи, които оставят дълготраен отпечатък в съзнанието на много младежи, младежки групи и организации, а и като цяло в Габрово.

Не е лесно в условията на пандемия да се поддържа интереса на младите хора към активност и младежко участие, но младежите в ИМКА, подкрепени от директора Антоанета Янкабакова, продължават да мечтаят и да разработват нови идеи и проекти и да търсят средства, за да ги реализират. Ражда се идеята за проекта „Код: Активен”. Подкрепен от бюджета на Община Габрово за младежки дейности, той започна през юли тази година.


- Каква беше целта на проекта?

- Проектът „Код: Активен” имаше за цел да активизира млади хора на възраст 16-21 години в Габрово за участие в различни дейности, насочени към тяхното развитие, както и да мотивира една по-голяма група младежи за включване в подготовката и реализацията на две по-значими младежки инициативи в периода юли-октомври.

- Как започнаха инициативите?

- Не мога да не спомена средата на лятото, когато в рамките на проекта реализирахме петдневна Младежка лидерска академия, която вдъхнови и обедини 20 младежи за активно участие в създаването и реализирането на бъдещи младежки инициативи. Емоционално заредени от незабравимите летни емоции и обучителните моменти в рамките на лидерската академия, младежите привлякоха и свои приятели и заедно се включиха в еднодневно обучение „Как да планираме SMART”, което се проведе на 7 септември в Габрово. В обучението се включиха повече от 25 младежи, които заедно преминаха през основните стъпки за подготовка на младежки инициативи.

- С какво бе ангажирано вниманието на младежите с развитие на проекта?

- В края на септември - началото на октомври в рамките на проекта се проведоха два мастъркласа.

Първият от тях се проведе в залата на ИМКА - Габрово и ангажира младежите с темата: „Организиране и логистика на младежки събития”.

Вторият мастърклас се проведе в онлайн формат и събра вниманието на участниците по темата: „Как да популяризираме ефективно новите младежки събития, така че да привличаме вниманието на различни младежки аудитории”.

И двата мастъркласа се водиха от младежки работници с дългогодишен доброволчески опит в организацията, които споделиха идеи и добри практики от своята дейност в ИМКА - Габрово, а и знания и личен опит от участието им в редица младежки обучения и обмени в Европа.

Участниците в мастъркласовете, заедно с други младежи доброволци, продължават да са активни и вече подготвят своите идеи за младежки инициативи, които да реализират в края на проекта.

- Пандемичната обстановка повлия ли на намеренията?

- За съжаление, поради ограниченията във връзка с настоящата динамична пандемична ситуация се наложи инициативите да се провеждат онлайн, а някои от тях да се осъществят и до края на годината.

Повече от 60 младежи се включиха в реализирането на дейностите по проекта до момента. Надяваме се чрез планираните събития да достигнем до много по-голяма група младежи в Габрово.

През изминалите няколко седмици от началото на есента привлякохме още 10 нови младежи като доброволци и осъществихме поредица от доброволчески срещи, по време на които едновременно подготвяхме някои от младежките идеи.

- Нова идея в действие?

- Роди се идеята за инициативата „Новите будители” – онлайн събитие за литературно четене на младежки авторски творби или за четене на любими текстове на младежи по теми, които ги вълнуват, което планираме да се проведе на 5 ноември.

Продължаваме да работим и за осъществяване на още едно младежко онлайн събитие с по-дискусионна форма, което ще се проведе до края на годината, а отделен екип се занимава и с планирането на поредното издание на „Gabrovo City hunt”, което най-вероятно ще се проведе напролет.

Като ръководител на проекта „Код: Активен” съм щастлива, че той зареди с енергия и много приятни емоции целия ни екип и новите доброволци. Чувстваме се вдъхновени и мотивирани да продължаваме да мечтаем за нови проекти и инициативи и да се стремим да ги реализираме заедно.

Какво споделят новите доброволците на ИМКА - Габрово, участници в проекта?

Анжел Черневски – Лидерската академия е преживяване, пълно с емоции и забавления, за които съм много щастлив. Този проект дава възможност да научиш интересни факти, свързани с младежкото лидерство, доброволчеството и историята на YMCA. Благодарение на проекта „Код: Активен” и особено на това събитие аз предизвиках себе си. Продължавам да съм активен като доброволец на ИМКА - Габрово.

Мария Данева - Лидерската академия - едно невероятно изживяване, изпълнено с емоции, преодоляване на страхове и бариери. Взех ценен опит от по-големите лидери и изграждане на самата мен като личност. Изключително съм щастлива, че имах възможността да се запозная с тези лъчезарни хора, с които прекарах 5 прекрасни дни. Включих се и в поредицата от обучение и мастъркласове през есента и съм щастлива, че заедно с новите доброволци подготвяме две младежки инициативи, които ще се проведат в онлайн формат.

Даниел Киров - Лидерската академия беше място, където научих много! Не само, че се запознах с уникални хора, забавлявах се с тях, но и открих много нови неща за себе си, подобрих социалните си умения. Развих се личностно! Това беше предизвикателство, което преодолях. Изпълних лятото си с незабравими преживявания! Ако ми се отдаде същата възможност, бих участвал отново. Включих се в доброволческата група на ИМКА - Габрово и се надявам да продължаваме да реализираме още много младежки инициативи и в бъдеще.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни