Антоанета Янкабакова, изпълнителен директор на ИМКА – Габрово: „Доброволците са най-ценния ресурс на всяка неправителствена организация”

Водеща! Dobrovoltsite-ot-IMKa
Доброволците от ИМКА

Опитът на ИМКА-Габрово през последните 29 години показва, че е немислимо да работят с деца и семейства, с младежи в общността без подкрепата на доброволци.

- Как младите хора разбират доброволчеството?

- За доброволец приемаме всеки човек, който е готов да предостави своите знания, умения, време и опит в името на една идея или кауза, защитавана от конкретна НПО (Неправителствена организация) или неформална група, без да очаква адекватно финансово овъзмездяване за своя труд.

Практиката определя няколко типа доброволци, в зависимост от времето, в което те се ангажират с дадена кауза дейност или инициатива, и в зависимост от вида на задачите, които изпълняват.

- Възможностите и предизвикателствата пред доброволците в изключителната ситуация?

- Будни времена, бързи промени, нови и нови решения, развитие, иновации - новости всеки ден и неизчезващата потребност от разбиране, от подкрепа, от помощ. Да я получим, но и дадем. Това е доброволчеството - модерното „Един за всички и всички за един“. Без определена форма и съдържание, но едно сърдечно и най-искрено действие за другия, за другите, но и за самия мен. То няма рождена дата, не е измислено от някой със сложно име, а ни заобикаля и придружава непрестанно и винаги е било В нас - Добрата воля. Нека Ви запознаем с нея и с нас - младежките работници и доброволците на ИМКА Габрово!

 - Кои сте вие доброволците на ИМКА?

- Ние сме приятели, ние сме семейство. Екип от деца, младежи, малки и големи, ученици, учители, ментори, помощници, вдъхновители... и много други. Ние всички сме част от общността на ИМКА в Габрово, но и по света. И най-изненадващото и най-лесното е, че всеки, дори и ти, може да си част от нея. Обединени от нашата мисия да бъдем полезни за другите, за тяхното развитие, за нашата общност, ние доброволстваме, заради чувството. Едно незабравимо и пристрастяващо усещане, вътрешно удовлетворение, което започва да гори и не спира от първия момент, в който се зароди в теб. Аз мога, аз променям, помагам, действам и съм полезен, и откривам смисъла в това - истинското щастие!

- Кое ви прави щастливи?

Вътрешният огън на всеки доброволец се подхранва най-простичко от две неща - неговото личностно израстване и взаимоотношенията му с другите. Аз съм, защото вие сте! - твърди една древна, но и все още истински жива африканска философия. Може да мислите, че да си доброволец е нещо сложно, че трябва нещо специално. Много често чуваме: „Не, аз не съм доброволец“, „Не, никога не съм доброволствал“. Добре, да спрем, да помислим. Правили ли сте някога нещо за някого друг и да не сте очаквали нищо в замяна - за семейството ви, за приятел, съсед или непознат, в училище, на работа, на улицата? Спомнихте ли си поне един такъв случай? Доброволчеството не е нито дълг, нито задължение - то е наш съкровен избор. Нашата понякога неосъзната потребност да бъдем полезни, да помагаме и това да бъде оценено.

- Защо? Какъв е смисълът?

Доброволчеството е едно необикновено, чудновато и уникално училище. Доброволчеството е хиляди възможности, които те очакват всеки ден. То те среща с хора, помага ти да опознаваш другите, да разбираш все по-добре света, да експериментираш, да твориш, да пътуваш, да бъдеш истинския себе си. То може да бъде всичко това, което някога си искал да направиш! То ти носи емоции, хъс, амбиция и истински приятели. Доброволчеството е шанс да сбъднеш своите мечти!

- Как го правите?

Ние в ИМКА създаваме възможности за доброволстване, но и помагаме на всеки да открие и намери други или да сътвори своите. Нашата дейност е свързвана основно с децата, младежите и техните семейства. Програми като Able Mentor, Младежка банка, нашите разнообразни обучения и проекти дават възможност на младите хора да се срещнат със специалисти в различни сфери, които да се превърнат в техни ментори и вдъхновители; помагат им да изберат и създадат своето бъдеще; подкрепят ги да осъществят своите идеи и да постигнат своите цели, да развиват себе си и своите умения и разбира се да помагат на другите. Нашите събития от своя страна са насочени към всички. Там има за всекиго по нещо - култура, литература, спорт, творчество, технологии, предприемачество, социални дейности и много други. А това, с което повечето от вас може би ни свързват са нашите детски лагери, по време на които се стараем и успяваме вече повече от 20 години освен всеки един малък участник да се забавлява, да щурее и играе, също така да учи, мечтае, твори и създава, да бъде подкрепен, поощрен и мотивиран.

- Подкрепата за доброволчеството?

За да съществува и се развива, доброволчеството има нужда от подкрепа:

- за младежите доброволци: от съгласието и подкрепата на родителите и на учителите, както и подкрепата на връстници;

- за доброволците в зряла възраст - подкрепата на семейството, на местни и национални институции и на други заинтересовани страни, включително работодатели и фирми като една модерна и ефективна форма на социална ангажираност и социална отговорност.

Доброволчеството като форма на младежка и гражданска активност придава смисъл и посока на нашето ежедневие, дава ни възможност да допринасяме и в същото време възможност да се развиваме, да споделяме, да се почувстваме полезни.

Доброволците наистина са най-ценния ресурс на всяка неправителствена организация.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни