337 проверки на Инспекцията по труда

Топ новина! <p style=Членовете на Областния" />
Пепа Сомлева и Тодор Костов

Членовете на Областния съвет по условия на труд се запознаха с информация за контролната дейност на Дирекция „Инспекция по

Членовете на Областния съвет по условия на труд се запознаха с информация за контролната дейност на Дирекция „Инспекция по труда" през второто тримесечие на 2017г. във връзка със спазване на трудовото законодателството по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. Инспекторите от Дирекцията са извършили 377 проверки, в т.ч. 300 планирани проверки. Постъпилите сигнали през изминалото тримесечие са 62, като от тях два сигнала са за проблеми, отнасящи се до осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Единият сигнал е неоснователен според проверка, а за втория са направени предписания.

Проверени са 37 строителни обекти на територията на Област Габрово. „Стремежа ни е контролът по здравословни и безопасни условия на труд да обхване всички строителни обекти, за които имаме информация - от информационни табели, по данни на РО „Държавен строителен надзор", при огледи или от сигнали.“ – коментира директорът на Дирекцията Катя Колева.

През 2017г. Дирекция „Инспекция по труда" със седалище Габрово има планирани проверки по областна мярка „ спазване на нормите за безопасност на работното оборудване и технологичните процеси в предприятия от всички икономически дейности". По тази мярка през тримесечието са извършени 72 проверки.

Наблюдава се значителен ръст на неизпълнените предписания – 14, за разлика от първото тримесечие на 2017г., когато няма установени неизпълнени предписания. Неизпълнените предписания са основно по трудови правоотношения 13 бр. и едно неизпълнено предписание по здравословни и безопасни условия на труд - нарушение, установено на строителен обект. За всяко неизпълнено предписание Дирекцията търси административно-наказателна отговорност, като размерът на санкцията, съгласно чл. 415, ал. 1 от Кодекса на труда е от 1500 до 10 000 лева.

От изнесената информация става ясно още, че през второто тримесечие на 2017 г. се запазва тенденцията от предходните години на съотношението на констатираните нарушения по здравословни и безопасни условия на труд. Най-голям процент са нарушенията по вътрешно-фирмена организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - 616 нарушения.

По време на заседанието беше представена информация и по отношение на трудовите злополуки и професионални заболявания през 2016 година. През 2016 г. в ТП на НОИ - Габрово са декларирани 72 бр. злополуки. От тях за бЗ бр. са издадени разпореждания за приемането им за трудови, 9 бр. не се приемат за такива. Съвместно с представители на Дирекция “Инспекция по труда” - Габрово, през 2016 г. са извършени 10 разследвания на злополуки, на основание чл.58, ал. 1 и ал.2 от КСО. През 2016 г. има една трудова злополука, довела до трайна инвалидност, има две признати трудови злополуки, довели до смърт и четири нетравматични - довели до смърт, за които ТЕЛК се е произнесъл за липса на причинно- следствена връзка.

През периода няма получени бързи известия за сигнализиране на съмнения за професионални болести, уточняват от НОИ – Габрово, откъдето правят изводът, че се забелязва тенденция на увеличаване на общия брой декларирани трудови злополуки, спрямо 2015 г.- регистрирани 47 бр. трудови злополуки, което се дължи според тях на неспазването на безопасните условия на труд и ниската квалификация на пострадалите.

Още една интересна статистика представляват и загубените календарни дни вследствие трудови злополуки през 2016 г., които са 3300, а това е с 900 дни повече спрямо 2015 г. „Извършени са текущи проверки на осигурители по спазване на нормативните актове по осигуряването за трудови злополуки и професионална болест, като за резултатите са съставени констативни протоколи и са дадени задължителни предписания. Целта на проверките е да се насочи вниманието на работодателите върху значимостта на безопасността и здравето при работа, както и методическа помощ и консултации по повод на декларирането на злополуките.“ – каза още директорът на ТП на НОИ – Габрово Тодор Костов по време на заседанието на Съвета.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трудова борса

Към началото

Следвай ни