130 габровци протестираха в Горна Оряховица

	Над 130 човека от Габрово – железничари, граждани и синдикалисти
130 габровци протестираха в Го
Над 130 човека от Габрово – железничари, граждани и синдикалисти участваха в протеста на жп гарата в Горна Оряховица в събота, информира екологът Сергей Александров, един от издателите на електронния бюлетин „Железниците днес“.

„Протестът започна със стихотворението на Вазов „Аз съм българче“, рецитира го дете в железничарска униформа, син на горнооряховски железничар“ – разказа той. От събралите се пред горнооряховската гара над 1000 души една от най-многобройните групи е била от Габровска област. 

„Участниците в протеста демонстрираха, че все още нямат доверие в ръководството на БДЖ и на Министреството на транспорта, информационните технологии и съобщения – заяви Илиян Георгиев, началник на габровската гара. – Докато не тръгнат влаковете и „черно на бяло“ да има заповеди за движение на спрените влакове - и то на печелившите и на удобните за клиентите на железниците линии, „бойната“ готовност ще бъде поддържана.“
Протестиращите са настоявали да бъде разработена дългосрочна Програма за развитие на железопътния транспорт в България – пътнически и товарен, за спиране приватизацията на „Товарни превози“, а не само за реформи в БДЖ.
„Днешните политици под реформи разбират безумни съкращения на работниците, закриване на производства или приватизация, което доста често е в ущърб на гражданите – счита Георгиев. – Те трябва да превърнат обещанията си в дела, за да успеят да върнат доверието на хората.“
Директорът на „Захарни заводи“ в Горна Оряховица, кметът на града, бившият областен управител на Велико Търново са подкрепили протестиращите. Те са заявили, че ограничаването на транспорта създава много проблеми за местните власти. Само след последното съкращаване на влакови линии преди три години и съкратените тогава железничари, жителите на Горна Оряховица намалели значително.
Сергей Александров информира още, че своята позиция са изразили и представителите на локомотовните машинисти, на работещите към железопътната инфраструктура. Не само жп работниците, но и пътниците са били категорични, че съкращаването на влакове води до обезлюдяването на регионите.
Мотото на протеста бе „Не на разрухата в българската железница“, а участниците в него издигаха плакати с надписи “Не на глада, не на мизерията”, “БДЖ е на народа”, “Спрете унищожаването на железницата”, “Защо спирате влаковете на обеднелия народ?”.
“Пътническият жп превоз е социалният транспорт на България, а на много места в нашия балкански край, а и в страната няма алтернативен превоз“ – заяви Илиан Георгиев и допълни, че ще отстояват твърдо и докрай своята позиция.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни