100 години „Вагонен завод-Интерком“ в Дряново

Топ новина! Valeri-Dimitrov
Валери Димитров

Валери Димитров: „Имаме постигнати видими резултати от нашата работа“

На 5 септември „Вагонен завод- Интерком“ в Дряново ще отбележи своя Първи век живот. Той е създаден като частна коларо- железарска работилница „Здравина“ от Колю Коларя, Никола Пенчев и Никола Иванов, в която първоначално са се изработвали каруци, земеделски сечива и дребни селскостопански машини. През 1924 г. Дирекцията на железниците възложила на фабриката ремонта на товарните вагони и оттогава това се превърнало в основната ѝ дейност.

 Как ще отбележат своята 100- годишнина дряновските вагоностроители, какви са трудностите, които срещат те в своя делник, какво ново предстои пред тях, е разговорът с изп.- директор Валери Димитров


- Г- н Димитров, как „Вагонен завод- Интерком“ ще посрещне своя 100- годишен юбилей?

- Ще го посрещнем както подобава. Подготвяме специални мероприятия, които се стараем да запазим в тайна. Започваме да работим върху създаването на филм, посветен на 100- годишнината на завода. Сценаристите и режисьорът вече работят върху него. Предвидили сме това да бъде пълнометражна документална лента, която ще обхваща почти всички периоди на завода още от създаването му през 1920 г. до днес. В него ще посочим и визията, която имаме за развитието на завода в следващите години.

Наистина 100 години не са никак малко. Този юбилей заслужава внимание. И ние смятаме, че ще го почетем с всичко онова, което можем да си позволим за да отдадем заслуженото уважение на направеното през всичките тези 100 години. Ние уважаваме направеното от хората преди нас и ще го почетем с цялото ни уважение. Но трябва всички да знаят, че е имало и хора, които са работили срещу развитието на завода.

- Какво ново предстои пред Вагонен завод- Интерком?

- Новото е работа. В момента работим върху осем големи проекта. Вече имаме няколко спечелени добри търгове за производство и рециклиране на вагони, постоянно сключваме и нови договори.

- Имате договори с Китай, през февруари т. г. стартирахте и реализирането на проекта „Дрийм експрес“, в какво се състои той?

Имаме договори с китайска компания, с австрийска, с немска компании, с които работим. В България основният ни клиент естествено са БДЖ- Пътнически превози, имаме дейност с доста от другите предприятия, които се занимават с товарни вагони.

В момента нашите конструктори разработват няколко проекта, единият от които е свързан с модернизирането на български трамваи. Вече сме предложили тази идея на ръководството на транспорта в София. Показахме им какви възможности имаме. В момента имаме партньор, който прави трамваите на Букурещ, които са с много високи качества. Там ние също имаме участие, макар и съвсем малко да е то.

В момента работим и върху така наречения проект „Сокол“ за производството на български вагони, които са произвеждани тук, в Дряново. Ние искаме да ги модернизираме и да ги направим в съвременен вариант, който да способства пътниците да получат условията, които виждат навън, при пътуването с европейски железници. Смятаме, че можем успешно да реализираме този проект, който в момента е в крайната фаза на техническата разработка.

- Докъде стигна реализацията на така наречения туристически влак „Дрийм експрес“?

- Програмата „Rail Cruise Europa - Dream Express е насочена към чуждестранните туристи, които идват в Европа за да видят, открият и го съпреживеят. Броят на посетителите от други континенти, пътуващи до Европа, надхвърля 30 милиона годишно. Без значение откъде идват, целта на повечето от тях е да видят колкото е възможно повече за кратко време. Тази програма е несравнима по отношение на нейната природа и концепция по отношение на нуждите на туристите на пазара. Официално, работата по проекта стартира на 02.02.2020 г. в 02:00 часа.

 „Rail Cruise Europe – Dream Express“ е хотелски влак и туристическа агенция в едно. „Rail Cruise Europe – Dream Express“ е програма за круизи през Европа с принципа на затворен кръг. Влаковете никога не спират, но непрекъснато се движат по същия маршрут в кръг. Хотелският влак намалява времето за пътуване на континента с повече от 50% по отношение на класическите туристически пътувания. Съдържанието на пътуването също ще се развива в различни посоки от класическите историко- културни до фолклористични- музикални, кулинарни, спортни, бизнес и други.

 Програмата е организирана на модулен принцип. Всеки пътник може да организира пътуването си по свое желание и да резервира пълен тур или само част от него. Програмата може да бъде поставена на пауза до следващ влак.

 Общото ЖП- пътуване на Rail Cruise Europe – Dream Express е 14 дни по целия маршрут. Той ще включва голяма част от столиците на държави от Европа, както и по- големи градове.

 - Разкажете повече за договора с китайската компания?

- Работим съвместно с най- голямата компания в света като възможности. Тя съвкупно прави онова, което надвишава всички останали фирми, събрани заедно. Тази година ще участваме в търг, който миналата година беше спрян - за мотрисни влакове за БДЖ. Ще участваме и в други търгове, които са включени в нашата стратегия, но засега не искаме да ги оповестяваме.

- Имате разработена стратегия за съвместна работа с БДЖ, така ли?

- Да, имаме и то не от сега, а от година и половина. Разработили сме стратегически план, в който сме включили развитието на доста проекти. Така че, в момента работим. На територията на завода работим върху много елементи, свързани с този проект.

Тази година от 22 до 26 септември трябваше да бъдем на Международното изложение Inno Trans в Берлин, но за съжаление заради коронавируса неговото провеждане се отложи за април 2021 г. Това е най- голямото световно изложение в сферата на железопътния транспорт, което се провежда на две години. Там се показват всички най- големи постижения в тази област. Нашият проект „Дрийм експрес“, който разработваме в момента ще бъде презентиран и на това изложение. Вече почти са разработени интериора и дизайна на нашия щанд, който ще бъде интересен. Ще представлява вагон, в който ще представим с мултимедии нашето производство и новостите в него. Така че, според мен в момента правим все още малки стъпки, за да изградим на територията на завода нашите виждания и разбирания за развитието му. И смятаме, че ще успеем.

 И да, трудно е. Работи се тежко, поради факта, че няма достатъчно квалифицирани кадри, макар непрекъснато да попълваме състава на завода, който вече наброява 190 човека. Като прибавим екипа ни от София и конструкторското ни бюро, вече надхвърляме 210 човека, ангажирани само с работата върху вагоните.

- Имате ли проблеми с доставките на материали?

- Имаме и те са най- сериозните. По договора, който в момента подписваме външните доставчици вече дават по 20 - 30 седмици време за доставките на материалите. Това е, което ни пречи. Но, за съжаление, голяма част от материалите, които ние използваме, ги няма на нашия пазар и сме принудени да търсим тези, които са навън. В сектора на ЖП- транспорта има специфични агрегати, машини и съоръжения, които се произвеждат от много малко компании в света. Така че, ние сме зависими от това.

- Преди 17 години канадската компания „Бомбардие“ беше проявила интерес за създаване на смесено предприятие с Вагонния завод, но сключването на договора се провали.

- Да, работено е върху такъв проект - заедно с „Бомбардие“ да се рециклират и да се правят вагони, но той не е стигнал до успешен край. Нямам информация какво се е случило тогава. Днес ние гледаме напред. Не ни интересува онова, което се е случило преди години. Ако се връщаме назад енергията ни ще се разпилява. Сега действията ни показват, че сме се концентрирали в една посока. Ето, за малко повече от три години вече имаме постигнати видими резултати от нашата работа. Няма нещо, което да сме обявили в нашата програма и към момента да не сме го изпълнили. Ние носим отговорност за нашите действия и това, което правим, смятаме, че е полезно за развитието на завода.

Вече е факт, че и хората започват да осъзнават, че промяната, която искаме да се постигне, ще стане реалност.

- Кадрите ли са основният проблем на завода или има и още нещо?

- Да, основен проблем са кадрите. Но никога проблемът не е един, а е съвкупност от проблеми. Ако той е само на едно място, естествено ще бъде отстранен. Но тук има съвкупност – много елементи, събрани на едно място, са пречката да не може някои неща да стават по- бързо. Понякога се случва да има и недостиг на финансов ресурс, защото сега ние правим онова, което не е свършено 30 години.

- Имаше период, в който Вагонният завод беше дори пред закриване, беше буквално обезкостен?

- Реално погледнато през юни- юли 2016 г. заводът е бил в затворено положение. Но, днес нямаме интерес към това. То е било. Важно е какво ще правим занапред.

- Вие сте инициатор и за провеждането на „Джуниър Милан камп“ в Трявна и в Дряново, ще продължите ли да полагате усилия и в тази посока?

- Засега не. Това е по линия на една от компаниите, която е в нашата група, а не на Вагонния завод. За тази година имахме идеята да продължим, но заради коронавируса няма да можем да я реализираме. За следващата година по тази линия подготвяме много по- различен и интересен проект, който също е свързан с футбола и децата, но под съвсем друга форма. Той е свързан с програмата на ООН за развитие до 2030 г. в частта й за децата и спорта. Това мога да кажа засега в тази посока.

- Приблизително кога ще се реализира този проект?

- Ако всичко е нормално, ако както всички очакваме в края на годината ситуацията около пандемия COVID 19 се промени, ще работим върху него през следващата. Тази година трябва да забравим каквито и да било мероприятия, свързани със събирането на хора на едно място. Не бихме рискували. Още повече, че посоката, в която ние сме се насочили е работата с деца и като родители се стараем да ги пазим, а не да създаваме условия, които да носят негативи за тях. Мисля, че навсякъде по света, особено в Европа, всички подобни мероприятия са преустановени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото