„Децата на Севлиево“ представиха България в „Децата на света“

Водеща! -Dtsata-na-Svlivo-prdstaviha-Balgariya-v-Dtsata-na-svta
„Децата на Севлиево“ представиха България в „Децата на света“
„За нас е особена чест да попаднем в полезрението на международния организационен екип на фестивала и да преминем прецизната им селекция, за да получим като краен резултат персонална покана за участие и възможност да представим българския фолклор“ – сподели за вестника художественият ръководител „Децата на Севлиево“ Ваня Ангелска.

„За нас е особена чест да попаднем в полезрението на международния организационен екип на фестивала и да преминем прецизната им селекция, за да получим като краен резултат персонална покана за участие и възможност да представим българския фолклор“ – сподели за вестника художественият ръководител „Децата на Севлиево“ Ваня Ангелска. Тя сподели още, че нейните възпитаници са имали 5 самостоятелни концерта, както и други съпътстващи концертни участия на фестивалните сцени пред катедралата на Сен Мексен, в съседни градове и в Дома за възрастни хора „Ди солей“.
Още по време на големия концерт при откриването на фестивала „Децата на Севлиево“ успели да покорят прецизната френска публика с майсторските акапелни изпълнения на български народни песни. Севлиевските деца били непрекъснато бисирани от над 1200 души публика, а след концерта десетки хора с нестихващ възторг са поздравявали вокалната група, правили са си снимки с тях и са записвали клипове с техни изпълнения.
„Децата на Севлиево“ са представили във Франция програма в две части. Първата - от акапелни многогласни разработки на български народни песни. А втората част, озаглавена „С фолклор около света“ е включвала 10 народни песни на други народи, изпълнени от певците на оригиналните езици - арменски, иврит, френски, немски, италиански, зулу, английски, турски, испански.
На трите фестивални сцени пред огромната катедрала в Сен Мексен своя фолклор са представили формации от Португалия, Франция, Мартиник, Сърбия, Индия, Полша, Аквитания, Русия, Испания, Колумбия, Македония и др. Целият фестивал е бил заснет за Френската национална телевизия.
„Двата гала концерта – за откриването и за закриването бяха подготвени от професионален режисьорски екип – сподели впечатленията си Ваня Ангелска. - За саунда работеше екип от петима режисьори. Имаше и технически екип за светлинните ефекти, а финалът на фестивалната програма беше дело на хореографа Карин Брис“.
Директорът на Националната академия за сценични изкуства в Мумбай, Индия Ашлеша Велхал написал за изкуството на „Децата на Севлиево“ думите „Скъпа Ваня Ангелска и „Децата на Севлиево“, за нас е голямо удоволствие да се срещнем и да се запознаем с вас на този фестивал. Аз съм силно впечатлен от пеенето на децата на такова високо ниво. Тези деца са професионалисти. Освен това ми направи впечатление, че са много добре възпитани и имат силно сценично присъствие.“ А кметът на френския град Жонтре, където севлиевският състав е изнесъл едночасов самостоятелен концерт е отбелязал, че това е „Забележителен спектакъл, фантастични певци от „Децата на Севлиево“, високо професионален диригент. Браво.“
Мнението на ансамбъл „Тримери“ от Македония също е пълен с въодушевление от изпълненията на севлиевските деца „Това са отлични гласове, пеят като ангели.“
Вълнуващи дума за изпълненията на „Децата на Севлиево“ са дали режисьорът на гала концертите Томас и директорът на фестивала Монрад. А децата от португалския ансамбъл оценили севлиевските  с думите „Супер група, гласовете ви са божествени“.
Ваня Ангелска разказа още, че по време на гала концертите за откриване и закриване на фестивала режисьорът и хореографът на проявата са подготвили специални международни танци, в които са участвали френската танцова трупа и по двама представители на всяка от гостуващите формации. От „Децата на Севлиево“ в международния танц при откриването са били включени Невин Алиева и Константин Матев, а в танца за закриването с българското знаме е танцувала Радост Михова.
„Съпътстващата програма на фестивала беше приятна изненада за всички участници – разказа още Ваня Ангелска. - Домакините бяха организирали „бум“ парти за „Добре дошли“, забавни фестивални игри, пикник с приемните семейства, пикник с всички участници – танцьори и певци. Приключенската игра „Открий съкровището“ събуди откривателския дух у всички участници, но беше спечелена от българската група, благодарение находчивостта на Константин Матев, който намери сандъка със съкровищата – пълен със скъпоценни камъни и сладки лакомства за всички от вокалната формация. Имаше и разходка с лодка по каналите на реката до Сен Мексен, където лодкарите демонстрираха запалване на огън от водата“.
По път певците от „Децата на Севлиево“ са успели да разгледат Венеция, да се разходят с корабче по Канале Гранде, да отидат на плаж в световноизвестния курорт от Френската ривиера – Ница, да разгледат красивите градове Безие и Антиб. За логистиката и превода по време на фестивала се е грижила Пенка Ганева, благодарение на която групата не е усетила проблеми по време на участието си в „Децата на света“ и пътуването из Франция.
„За мен представянето на „Децата на Севлиево“ във Франция беше незабравимо преживяване, което ще помня цял живот – сподели Хрисиана Лалева от вокалната формация. - Горда съм, че съм част от групата“.
  „Усилено се трудихме на репетициите преди турнето, но като видяхме как емоционално ни приема публиката, завършването на всеки от концертите ни с много аплодисменти и с бисове, поздравленията след това, похвалите от другите участници към нас, си мисля, че усилията ни се възнаградиха“ – бяха думите на Калина Драгомирова от „Децата на Севлиево“.
„Много е приятно да усетиш успеха – от своя страна допълни солистката на групата Стела Георгиева. - Горда съм, че толкова много харесват изкуството ни.“
За възможността вокална група „Децата на Севлиево“ да бъде посланикът на България в това вълнуващо събитие певците, техните родители, и художествения ръководител Ваня Ангелска изказват искрената си благодарност на „Идеал Стандарт-Видима“ АД.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни