17 ученици от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ на практика в „Идеал Стандарт-Видима“

Топ новина! Darena-Hacheryan
Дарена Хачерян
12 компании от Габровска област участват в дуалното обучение на младите хора

В момента 17 ученици от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево провеждат своята практика в „Идеал Стандарт-Видима“ АД в града. Младите хора практикуват в процес „Механичен“ на Завода за санитарна арматура. Учениците от XI клас посещават три дни в седмицата учебните занятия в професионалното училище, а останалите два дни практикуват във фирмата. Учениците от XII клас ще бъдат три дни във фирмата, а в училище - два дни. От компанията считат, че е важно като работодател, ориентиран към професионалното развитие на младите хора, „Идеал Стандарт – Видима“ да се ангажира с въвеждането на дуалната форма на обучение, чрез която да се надгражда практическото обучение в Севлиево, .

 

Дуалната система е форма на обучение в средното образование, в която същевременно се натрупва и практически опит. Тя включва професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места – в професионално училище и в предприятие. Дуалното обучение се прилага в страни като Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Дания, Холандия, Китай и други.

 

Своите впечатления от дуалната форма, както и за бъдещите си очаквания, разказва ученичката Дарена Хачерян. Мотивът, който я е подтикнал да избере дуалната форма на обучение е опцията за по-добро и сигурно бъдеще. „Това е новост в българското образование, която съчетава теория и практика в реално производство – казва тя. - Мисля, че както аз, така и останалите ученици от дуалното обучение ще сме по-уверени и сигурни в своите знания и способности, след като сме работили на практика. Дуалното обучение ще позволи да опознаем много по-подробно избраната професия и да решим дали искаме да се развиваме в тази област. Специалисти от завода ни проведоха множество различни творчески и интерактивни занимания, които засилиха любопитството ни към процесите и производството на санитарна арматура. Запознахме се с универсалните металорежещи машини, като постепенно надграждаме и затвърждаваме знанията и уменията си при работа с машини с ЦПУ. Лично на мен, през тези няколко месеци, „Идеал Стандарт – Видима“ ми даде реални представи за живота след училище“ – е категорична Дарена Хачерян.

 

В Габровска област общо 12 фирми са избрали да работят с ученици от средните училища. Това са „Импулс“ АД, „Резбонарезни инструменти“ ЕООД, „Церацитит България“ АД, „Габивнвест“ ЕООД, ЗГПУ Груп“ ЕООД от Габрово, Хамбергер България“, „АББ България“, ЕМКА и „Идеал Стандарт-Видима“ от Севлиево, „ВСК „Кентавър“-ИЗ „Динамика“, „Вагонен завод“ и Троймаш ООД от Дряново (по данни на РУО в Габрово).

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни