Вицепремиерът Дончев и министър Ананиев откриха Детското отделение

Vitsprmirat-Donchv-i-ministar-Ananiv-otkriha-Dtskoto-otdlni
Вицепремиерът Дончев и министър Ананиев откриха Детското отделение
Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, директорът д-р Нели Савчева и началникът на отделението д-р Анелия Толева прерязаха трикольорната лента вчера на церемонията по откриването на изцяло реновираното Детско отделение на областната болница „Д-р Тота Венкова“.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, директорът д-р Нели Савчева и началникът на отделението д-р Анелия Толева прерязаха трикольорната лента вчера на церемонията по откриването на изцяло реновираното Детско отделение на областната болница „Д-р Тота Венкова“. За тържеството се събраха както лекари и сестри, работещи в болницата, така и техни гости – официални лица, дарители и приятели. Сред тях бяха кметът Таня Христова, областният управител Невена Петкова, депутатите Кристина Сидорова и Николай Сираков. Водосвет отслужи архиерейският наместник Руслан Личев, а дечица от Детска градина „Мечо пух“откриха тържеството с изпълнения на народни песни.

Д-р Нели Савчева се обърна с благодарност към всички, допринесли с нещо за голямата промяна на отделението. Д-р Савчева си спомни когато преди много години започвала работа в болницата и избрала да остане да работи и живее в този град, когато беше началник на Детското отделение и си мечтаеше за тези прекрасни условия, създадени сега след основния ремонт. Мястото, където се лекуват децата на габровци, вече няма нищо общо с мизерните някога условия както за децата, така и за техните майки, на които се налагаше да „спят“ на детски легла, в които не се побират. Сега вече ги няма някогашните боксове. Изградени са отделни болнични стаи за по максимум 4 дечица със санитарни възли. Просторно, светло, ново, приятно и удобно както за децата и техните майки, така и за персонала.

Преди 10 години в отделението лежал и синът на Томислав Дончев. Тогава на стената до леглото му имало голяма дупка. Вицепремиерът също си спомни как изглеждаше някога отделението и каза, че още тогава си говорили с д-р Савчева, че каквото и коства напред във времето, задължително отделението трябва да се ремонтира. „Винаги съм казвал, че за една държава, за едно общество дали има бъдеще, се съди по това как умее да се грижи за децата си – каза Томислав Тончев. - Нито един скандал, нито един инцидент няма да попречат на хората тук, които са посветили живота си на грижата за децата. Всеки от тях се опитва нещата да стават все по-добри. В това съм абсолютно убеден.“

Д-р Савчева благодари на „Идеал Стандарт Видима“, благодарение на които болницата не е купила нито една мивка или тоалетна чиния, нито един кран за всичките направени ремонти през осемте години откакто директор е д-р Савчева. Горещи благодарности бяха отправени и до други индивидуални и групови дарители и помощници, сред които са адвокатската колегия и Тера мол, както и дарителка от чужбина. С дарове дойдоха доста хора и за вчерашното празнично тържество. Общо 14 картини, нарисувани от възпитаници на художничката Елиза Ковачева, са рамкирани в разноцветни рамки от депутата Кристина Сидорова. Те бяха най-пъстрият подарък, поднесен вчера. С подарък ще се включи и Община Габрово като закупи щори за интензивния сектор на отделението.

Разбира се благодарност получиха и министрите, тъй като парите за ремонта на отделението – 300 хиляди лева, са отпуснати с постановление на Министерския съвет от 2016 година. Още 200 хиляди бяха предоставени за купуването на 10 нови апарати за хемодиализа. Най-изненадващото е, че болницата е успяла да икономиса част от парите. Освен това се е сдобила със средства и от поисканите неустойки от изпълнителя на строителството за закъснение или некачествена работа. Така за ремонта били похарчени не 300 хиляди, а 182 000.

„Радвам се, че на този прекрасен празник – празника на любовта между хората и голямата любов към дечицата сме заедно тук, за да открием реновирането на Отделението по педиатрия“ – каза в словото си министър Ананиев. Според него предстои съвсем скоро да бъде подписан Рамковият договор с Българския лекарски съюз. В него има промени с положителен знак, които са свързани с детското и майчино здравеопазване – приоритет за правителството. Министърът потвърди, че в областните болници идват най-тежките, най-спешните и най-трудните случаи. Затова ръководството на министерството е поело ангажимент да направи всичко възможно, за да оптимизира, преструктурира, оздрави тези болници, защото тяхното място е „възлово“ в нашето болнично лечение. Министърът увери, че в момента се работи по Националната здравна карта, по основния пакет дейности, които се финансират от НЗОК, по медицинските стандарти, по алгоритмите на клиничните пътеки. Работи се и по методиката за финансиране на общинските болници, която е вече на финала. Целта е да се разполага с цялата необходима нормативна база, за да може спокойно да се работи в системата на здравеопазването. Министър Ананиев изрази увереност, че на последвалата му среща с Медицинския съвет на болницата ще бъдат споделени проблемите и визията за развитие на болницата и на цялата система на здравеопазване. „Вие знаете – обобщи Кирил Ананиев, - че аз поех ангажимент пред Народното събрание в рамките на няколко месеца да предложа нов модел на здравеопазване, който да бъде по-усъвършенстван, по-справедлив. При който и вие ще се чувствате добре, и пациентите – също.“

Министър Ананиев съобщи накрая и една добра новина за болницата, която „развързва ръцете“ на ръководството й. Вчера Министерският съвет прие решение, с което дава съгласието си да бъде продадена печално известната заради разрушаването си сграда на бившето Инфекциозно отделение на болницата, строена някога за старопиталище с парк от габровския индустриалец и благодетел Пенчо Семов. Ако болницата успее да намери купувач с уговорката, че той ще възстанови вида на прекрасната някога сграда, с парите от продажбата ще може да купи необходима нова апаратура за изследвания.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни