"/> " />

Веско Ганчев: „Бях един от най-бързите футболисти на България”

Топ новина!

"На всеки му се иска някой да погали душата му" - споделя в интервю за "100 вести" - Веско Ганчев е един от изтъкнатите футболисти, свързани със 100-годишната история на габровския футбол. Носител на сребърна значка на БФС. Роден е на 28 март 1955 г. в Габрово. Основното си образование завършва в Седмо ОУ „Никола Войновски“ в кв. Борово (което вече не съществува), а средното, също в несъществуващия вече Техникум по текстил „Йордан Радославов“.

- Г-н Ганчев, какво Ви привлече към футбола?
- След като завърших средното си образование, бях решил да продължа да уча във ВИФ в София, но макар и да бях приет, по различни причини не успях да отида там. Още от втори курс имах честта да бъда привлечен в мъжкия футболен отбор на Габрово. Започнах да тренирам още от дете и то съвсем случайно. Моята мечта беше да стана колоездач – в квартала, в който съм израснал, живееше един от корифеите в колоезденето - Атанас Савчев, възхищавах се на Тодор Ганчев, на Мано, Бог да го прости. Всички ми бяха приятели, въпреки и да бяха по-големи от мен. Голямо удоволствие за мен беше да им бутна с ръка колелцетата и да им се покефя. Въобще никаква мисъл не съм имал тогава за футбола – единствено колоезденето ми беше в главата.
По същото това време от училище се провеждаше спартакиада на стадион „Христо Ботев“, бях в четвърти клас тогава и играхме срещу по-големите класове – 7-8 клас. Не знам какви съм ги вършил на терена, но тогавашният футболен треньор на дечицата Стефан Датков, лека му пръст, дойде при мен и ме попита дали искам да играя футбол. Не знам какво съм отговорил, все още бях малък, за да вземам подобни решения, но Датков се свързал с моя баща и така тръгнах по тренировки.
Все още бях малък и родителите ми ме водеха на стадиона. После тренировките започнаха да се провеждат на стадиона на Смирненски. Така се започна. По-късно – юноши младша възраст, юноши старша възраст и когато бях във втори курс на Текстилния техникум, ме привлякоха в мъжкия отбор на Габрово.
- Какво стана с детската Ви мечта - колоезденето, трудно ли се разделихте с нея?
- Колоезденето си остана моя мечта. Продължих да общувам с колоездачите, с които по-късно станахме големи приятели. Но наистина, колоезденето си остана моята мечта. Защото там можех да покажа напълно моите качества, тъй като колоезденето е индивидуален спорт и всичко щеше да си зависи само и единствено от мен. А съм от този род хора – състезавам се, за да победя. Но футболът надделя. И сега като се връщам назад във времето, дори във футбола съм искал да побеждавам сам, да не разчитам много, много на другите.
- Но колективните спортове не търпят силния индивидуализъм.
- Така е, да. Аз не бих могъл и да кажа, че съм побеждавал другите отбори сам. Да, побеждавал съм, но това е било благодарение на екипа, който сме създавали. Когато бях в силата си, целият отбор се съобразяваше с тази моя свобода, тъй като всеки имаше интерес да се побеждава.
Докато бях юноша, играех при юношите, играех и при мъжете, но като всеки млад човек, прохождащ в спорта успешно, повиших самочувствието си. И надигнах глава, видите ли, аз кой съм – отивам в юношите да играя, искат ме и при мъжете, значи съм голямата работа. И на един от мачовете, никога няма да го забравя – явно съм се държал непристойно, съдията ми показа червен картон. Тогава, спомням си, треньорът разговаря с мен, даде ми доста съвети за поведението на добрия футболист. И накрая заяви: „Никога не забравяй, момче, че не всичко, което хвърка, се яде!“, и всичко, което се случи тогава, ми служеше като поука занапред. Оттогава мога да кажа, че през цялата си спортна кариера никога не съм бил гонен, може да съм получавал един-два жълти картона, но толкова.

Цялото интервю с една от най-големите звезди на габровския футбол в брой 47 на "100 вести" (понеделник, 11.03.2019 г.)

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Футбол

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня