Ваня Ангелска: „Да откриеш талант е като проблясване на светлинка“

Препоръчана! Detsata-na-Sevlievo
Децата на Севлиево
В навечерието на 24 май Ваня Ангелска, преподавател по музика в СУ „Васил Левски“ в Севлиево е отличена с приза на Съюза на българските учители „Учител на годината“ в неговото 24-то издание.

Тя е ръководител и музикален педагог на вокалната група „Децата на Севлиево“, заедно с които разнесе певческата слава на града не само в България и Европа, но и по света.

 

За това какво е нужно, за да се заслужи званието „Заслужил учител“, за магията в отношенията със своите възпитаници, за любовта към музиката и за още любими предпочитания е разговорът с Ваня Ангелска в навечерието на Деня на българската просвета и култура, на славянската писменост – 24 май.


- Г-жо Ангелска, само душа и сърце ли са нужни, за да се заслужи за пореден път званието „Заслужил учител“ или има и магия в отношенията между Вас и Вашите възпитаници?

 - Аз съм щастлива, че Съдбата ми е дала възможност да работя с най-красивото и най-чистото нещо на света – децата. Прекрасно е да участваш в уникалния процес на откриване на таланта, на неговото отглеждане, израстване и да съпреживяваш успехите. С децата и младите хора, с които работя заедно, вървим към тези успехи. Този път е различен - понякога по-труден, понякога заобиколен, понякога удивително лесен, но винаги е забавно по него да вървим заедно. В творческия процес ние сме партньори с тези любопитни, талантливи и креативни деца и млади хора. Така, че успехите не са самоцел, а закономерен резултат от изминатия път. Всъщност те са стъпки към Съвършенството, което винаги остава недостижимо.

 Що се отнася до професионалните ми награди като учител – ето някои от тях: първо получих наградата „Учител на България“ през 2000г, последва национална номинация за същата награда за 2006г., през 2017 г. получих наградата „Учител – будител на бъдещето“, награждавана съм с Почетно отличие „Неофит Рилски“ – 2000 г. за висок професионализъм като учител, връчвано ми от Президента на Република България и от Министъра на образованието, а сега имам честта и отговорността да бъда „Учител на България за 2021 г.“.

- Кога се събуди у Вас любовта към музиката?

- Това стана благодарение на моите родители, които бяха учители. Те ме насочиха към музиката още 4- годишна. По-късно интересите ми към точните науки ме отведоха в Математическата гимназия в Габрово, която завърших с пълно отличие, но паралелно с това свирех и много сериозно се занимавах с музика. После продължих в Музикалната академия и пътят ми окончателно и професионално се насочи към музикалното поприще. Мога да сравня работата ми във вокална група „Децата на Севлиево“ с енергия, която колкото повече даваш, толкова по-голяма става. Тази енергия има силата да променя! Да променя към по-добро, към по-успешно, към качествено ново.

 - Създател и ръководител сте на Вокална формация „Децата на Севлиево“, кога и как се роди идеята за нея?

 - Преди 25 години реализирах проект към фондация „Изкуство и култура – Севлиево“ за ранно интелектуално развитие на деца чрез музика и така беше сложено началото на другата ми голяма любов – вокална група „Децата на Севлиево“. Участниците във формацията избраха нейното име. И така вече 25 години градим заедно с няколко поколения талантливи севлиевски деца и млади хора историята на вокалната група. Галилей е казал: „Да си учител означава да помагаш на човек да открие себе си“. А да си вдъхновител за това е моето верую. Да бъда педагог на терена на изкуството във време на предизвикателства за мен е въпрос на чест.

 - Труден ли е процесът на подбор и убеждаване на участниците в „Децата на Севлиево“?

 - Интересът към вокалната група традиционно е голям. Обичайно е деца на различна възраст да се присъединяват към формацията. Това е така, защото водещият критерий е таланта. Обикновено учениците сами ме търсят, понякога родители водят децата си на репетициите ни, слушат и остават. Случвало се е ученици да ни гледат на концертни участия или наши изпълнения по БНТ или някоя друга телевизия. Вероятно впечатлени от видяното намират начин да ми се обадят с желание да дойдат да пеят във вокална група „Децата на Севлиево“. Пътищата на талантливите момичета и момчета към вокалната формация са различни, но присъединят ли се към нас стават част от този остров на музиката, наречен „Децата на Севлиево“.

 - Кога се вълнувате повече – при откриването на младия талант или в процеса на успешното му развитие?

 - Да откриеш талант е като проблясване на светлинка. Но тази светлинка трябва да се разпали, талантът трябва да се оформи, да се създадат последователно и целенасочено условия за изграждане на редица личностни качества. В края на процеса този млад талант трябва да блести със собствена светлина. Тогава удовлетворението от успешно извървения ни съвместен път е да видя усмивката на детето, радостта, която то изпитва от артистичния процес и одобрението му от публиката, която винаги е най-верния и точен арбитър. Но работата във вокалната група ми даде възможността да открия огромното удоволствие да общувам с деца и млади хора. Аз освен педагог съм и диригент, композитор, аранжор, текстописец. В педагогическата ми работа чрез личния пример се старая да покажа на децата и на талантливите млади хора, че няма нищо трудно и всичко е възможно, стига да си мотивиран и да го желаеш. Много зареждащо е да видиш свой ученик, на когото си предал своите знания, умения, емоции да успява в постигане на личните си цели и да се превръща в успешна личност. Това е наградата за моя труд.

 В моята работа има и една друга гледна точка към качеството на таланта – това е оценяването. Член съм на професионалното жури на националния конкурс за детска песен „Детска мелодия на годината“ за 2020 г.

Член съм и на международното професионално жури на Европейския музикално-теоретичен конкурс на Музикална академия за млади таланти, Брюксел, Белгия, с участници от 8 до 14 г. възраст и излъчено онлайн в Европейските страни на 7 март 2021 г.

- Кой момент от Вашата работа е най-труден за Вас?

- За трудности не съм се замисляла. Приемам всеки творчески проект като предизвикателство към креативността, таланта, усърдието и постоянството в репетиционния процес. Идеята ми е да се повишава художественото ниво на всеки от участниците, но и на вокалната група като цяло. А това се постига с много работа както индивидуална, така и насочена към изграждане на качествена ценностна система с акцент върху развиване на умения за работа в екип. Да видиш как някой, на когото си дал начална скорост напредва, предизвиква себе си и успява – това е смисълът да съм част от артистичното семейство „Децата на Севлиево“.

- Бихте ли припомнили някои от множеството успехи и получени награди от „Децата на Севлиево“?

- С вокална група „Децата на Севлиево“ сме представяли красотата на българския песенен фолклор на концерти в различни европейски държави: Италия, Франция, Германия, Швейцария, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Хърватска, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Русия и др. Имаме десетки награди от национални, международни и европейски форуми и конкурси. Някои от тях са: Златна статуетка „Златен извор“ от националния конкурс за детска песен, 2000 г.; Голямата награда на международния детски вокален конкурс „Златна ладия“, Сочи, Русия, 2001 г.; Голямата награда на фолклорния фестивал във Франция, 2002 г.; Втора награда на международния конкурс за детска песен „Милион чудеса“, 2003 г. ; Златен медал и Първа награда на европейския хоров конкурс в Хага, Нидерландия, 2006 г.; Сребърен медал и Наградата на публиката на Европейския хоров конкурс в Барселона, Испания, 2010 г.; Кристалната купа на фолклорния фестивал в Хесен, Германия, 2012 г.; Специална награда, сребърен и бронзов медал от европейския хоров конкурс в Гърция 2019 г.; Специалната награда на музикалния фестивал в Бари, Италия, 2014 г.; Множество записи с изпълнения на вокалната група в БНР, БНТ, БТВ, издаден CD.

Само преди две седмици беше излъчен нашият онлайн концерт по случай 25 годишнината на вокалната група от Брюксел, като организатор на юбилейния ни концерт беше Международната академия за млади таланти със седалище в Брюксел, Белгия.

А като лична награда – носител съм на Специалната Европейска награда на Европейската фолклорна и културна организация за „Life time Contribution to European Folk Art, Culture and Heritage”, 2016 г, Дъблин, връчена ми на Special 20th Anniversary European Awards.

- Кое от участията на формацията в страната и чужбина са най-скъпи на сърцето Ви?

- Всяко постижение ни е скъпо, но като своеобразен връх в творческите постижения на вокална група „Децата на Севлиево“ е Специалната Европейска награда на Борда на директорите на Европейската фолклорна и културна организация за „Най-добра детска вокална група в Европа за последните 20 години“, 2016 г., връчена на тържествена церемония в Дъблин, Ирландия.

- Трудно ли се работи в областта на музиката и певческото изкуство в условията на пандемия?

- Пандемията е ситуация, която постави сериозни предизвикателства пред всички нас и то във всички области на живота. Както обучението в училище, така и творческия процес при нас беше повлиян от COVID-ситуацията. Всички знаем, че като има желание, намира се и начин да се преодолеят трудностите. Когато беше възможно репетирахме „присъствено“, но ползвахме и възможностите за творчески контакт чрез различни онлайн платформи така, че мога да кажа, че репетиционния процес продължава чрез различни форми, както присъствено, така и онлайн.

 - Какво престои лично на Вас, както и на „Децата на Севлиево“?

- В навечерието на най-светлия празник 24 май очаквам да получа своята награда – приза „Учител на България за 2021 г.“ в направление „Изкуства и спорт“, грамотата, статуетката и почетното отличие на Министерство на образованието за висок професионализъм като учител „Неофит Рилски“, Специалната награда на председателя на СБУ и да споделя удовлетворението от моя труд с колегите ми от Средно училище „Васил Левски“, Севлиево и моите прекрасни и талантливи партньори – певците от вокална група „Децата на Севлиево“.

В близко бъдеще подготвяме участието ни във фестивала „Четири стихии“. Продължаваме участието си в голям европейски проект, свързан със създаване на ново музикално-сценично произведение в областта на музиката, театъра, визуалните изкуства и премиерното му изпълнение в 6 европейски държави.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни