Валентин Геров: “Фестивалът в Габрово продължава да държи ниво, каквото голямата музика заслужава”

<p>Валентин Геров - виолист, един от изтъкнатите камерни артисти, член
Валентин Геров: “Фестивалът в

Валентин Геров - виолист, един от изтъкнатите камерни артисти, член на квартет „София“, и Антони Дончев - пианист, композитор, диригент на Биг бенда на БНР, гостуваха в третата фестивална вечер Дни на камерната музика. Двамата приятели, кои

арокови пиеси от Хенри Пърсел, Георг Филип Телеман, Марен Маре, Бенедето Марчело и джаз стандарти от Майлс Дейвис, Мишел Льогран, Чарли Хелдън, Уейн Шортър, Дейв Холанд с моментни импровизации между отделните пиеси.
„Преди 13-14 години подобна програма свирихме пак тук с покойния колега Румен Тосков. Сега имаме удоволствието да музицираме на габровска сцена с известния пианист, композитор, аранжор и мой личен приятел Антони Дончев. Благодарение на поканата на диригента Иван Стоянов сме на този чудесен фестивал“ - припомни инициаторът Валентин Геров.
„Тази вечер е на класическата и импровизационна музика. Така че представяме и двете неща. Не сме свирили сега на джаз фестивала в Банско, който е на друго, различно ниво от фестивала на камерната музика в Габрово. Там, за съжаление, си правят голяма самореклама за сметка на качеството. За нас като музиканти е много важно фестивалите да имат много високо ниво. Слава Богу, че тук фестивалът оцелява.

До голяма степен днес нещата се дължат на профанизирането на живота. Привидно някои неща се правят много лесно. Много хора, без да са започнали като нас на една невръстна възраст да свирят, смятат, че могат да творят и да правят музика, без да имат тази основа. За съжаление, правят някаква музика, която е съвсем различна, служи на съвсем различни цели.
Бих казал, че фестивалът в Габрово продължава да държи едно ниво, каквото заслужава голямата музика. Ние с Валентин Геров ще бъдем смели, едни от онези „воини“ на истинската, дълбока музика, която ще остава у хората, ще ги вълнува и ще ги прави по-добри. Ще продължаваме да свирим и да се борим за това.
Приятно е да съм изпълнител и диригент на Биг бенда на Българското национално радио, особено когато го правя със съмишленици. С хора, които искат да те следват. В случая като диригент водя една политика, която музикантите трябва да следват. Изключително съм доволен да видя, че те вървят заедно с мен по този път.
С голяма радост споделям, че те не само се задържат в състава, предвид заплащането им... Това са водещи музиканти в България - Венцислав Благоев е водещ джазов тромпетист, Димитър Льолев, завършил през 2005 година джаз саксофон в престижната Гьонингетска консерватория „Принс Клаус“ в Холандия, Атанас Богоев. От най-младото поколение - тромбонистът, който учи в Музикалната академия, а дойде още като ученик. Той свири на такова ниво, че бяхме длъжни да го вземем. Наистина има светлина в тунела... Нещата са сложни. Не са лесни. Светлината в тунела е ярка и ние я следваме.
За последен път съм гостувал в Габрово преди няколко години с големия музикант Симеон Щерев. За тази вечер с Валентин Геров сме избрали много красиви произведения от барока – предкласиката, които съвсем интуитивно се опитваме да свържем с някои джазови произведения. Интерпретираме класиката.
Бих пожелал на Габрово да бъде много вдъхновен и да се вслушва в хората на изкуството. Ако искаме да бъдем една просперираща нация, то това може да стане само чрез образование и култура. Никакви политически игри, нищо друго. Само образование и култура“ - заяви музикантът с богат опит Антони Дончев.
„Нека хората на Габрово да са все така ведри и гостоприемни, любезни и мили с поканата си. Да продължат да канят качествени музиканти. Мисля, че това е бъдещето“ - допълни усмихнат и другият носител на престижни награди и постижения на музикалното поприще Валентин Геров.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни