Вагонният завод днес представя "Сокол"

Водеща! Noviyat-vagon
Новият вагон
На 30.12.2021 в 11:00ч. на територията на “Вагонен завод - Интерком” Ад в гр. Дряново ще бъде представен прототипът на вагон по проект “Сокол”.

 Проектът е разработен от “Вагонен завод - Интерком” АД и има за цел да направи пълна модернизация на произведените във Вагонен завод "Андрей Жданов" гр. Дряново вагони тип Б - 84. Тези вагони, са основна част от превозния парк на “БДЖ - Пътнически преводзи”. През 2019г. съвместно с нашите международни партньори успяхме да презентираме подробно разписана нашата идея за безкупеен вариант пред представители на “БДЖ - Пътнически превози”.
Чрез проекта “Сокол” ние имаме едно комплексно решение и предложението ни е съобразено с всички съвременни изисквания на пътниците и на БДЖ. В проекта влизат вагони: I класа, вагони II класа и специализирани вагони за превоз на пътници с увреждания, както и бюфет, който да осигури необходимия комфорт на пътуващите на по-дълги разстояния.
До подписването на договора за проект „Сокол“, “Вагонен завод - Интерком” АД реализира много други ангажименти и проекти, с което успя да затвърди високото си ниво на експертиза в сектора и да отговори на постоянно нарастващите потребности. Екипа натрупа достатъчно нов опит с реализирането на 3 договора с БДЖ. Направени са над 100 капитални и средни ремонта, завършен е договор за рециклиране на вагони – най – модерните в “БДЖ - Пътнически превози”. Също така беше създаден нов технологичен и конструкторски екип. Част от него станаха доайени на вагоностроенето в България, а също така и млади специалисти. В момента по проекта работят над 25 инженер – конструктори и технолози, които съвместно с екипите на партньорите ни от Украйна и Германия успяха да постигнат резултати, които да отговарят на заложените в проекта изисквания. За обучението на персонала и в последствие на представителите на БДЖ се изгради нов модерен учебен център, оборудван със съответната съвременна техника.

Към момента е завършена изцяло модернизацията талигата на вагона.

– вагона ще бъде напълно климатизиран;
– модерни седалки за I и II класа;
– спирачна система 2021г. на KNOR – BREMZE;
– модерни електрически врати IFE;
– модерен вътрешен интериор;
– видеонаблюдение;
– аудио и видео уредба
– информационна система;
– вакумни тоалетни;
– тоалетни за хора с увреждания;
– автоматични рампи за хора с увреждания;
– нова изцяло електрическа система
– ЛЕД осветление.

С предаването на вагона БДЖ ще получи пълна дигитализирана документация на всички възли и агрегати.

Смятаме, че вагоните ще отговарят на всички съвременни изисквания.

За световното изложение 2020г. „Инотранс“ закупихме щанд, но поради пандемията беше отложено 3 пъти и ще се проведе м.09 2022г. Освен щанда, на който ще презентираме вагоните сме закупили място на релсовия път, където ще бъде показан „Сокол“ – българскит вагон. Той се изгражда изцяло с материали, съобразени с екологичните изисквания. Самият вагон ще се изработва с енергия , придобита от алтернативни източници ( ще бъде със зелен щемпел за производство). Цената на вагоните е значително по – ниска от предлаганите на пазара.
- Срокът за изпълнение е с пъти по – кратък от предложенията на други компании.
- Всички детайли са съгласувани и техническото задание и е по необходимостите на БДЖ.
- С новите вагони БДЖ може да отговори на пазара срещу свободата, която дава IV ЖП пакет за външните компании превозвачи.
- Към проектът са включени и много други български компании, които съпътстват изграждането на „Сокол“.

Наши партньори са:
– MDC е водеща компания в изграждането на вътрешния дизайн на вагони, локомотиви и трамваи и работи на територията на почти целия Европейски съюз.
– IBT е компания специализирана в подготовката на нови проекти и документации, базирана на територията на Германия.
– DITRA – Представител на „Солидуъркс“ – България
– KNOR BREMZE – Австрия
– IFE – Австрия
– GENERAL ELECTRIC

– C&G Kiel Italia s.r.l

– Hubner GmbH & Co.

– Flexball Italiana

и много други.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни