Урок по родолюбие в габровското село Баевци

Urok-po-rodolyubi-v-gabrovskoto-slo-Bavtsi
Урок по родолюбие в габровското село Баевци
В габровското село Баевци се проведе детски пленер „Изобразяване на балканското село и природата, която ни заобикаля“.

 В габровското село Баевци се проведе детски пленер „Изобразяване на балканското село и природата, която ни заобикаля“.
Децата от школата по изобразително изкуство „Елиза АРТ“ водени от преподавателката Елиза Ковачева-Цокова сбъднаха желанието на баевчани да поставят мечтателното начало за събуждане на съкровеното родолюбие, което през последните години, сякаш избледня.
 На влизане в селото малките  таланти, заедно с техните родители, бяха посрещнати от родопската певица Мария Каралилова и грижливите стопани на селото с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, прясно изпечена погача, балкански мед и баевска разядка допълваха традицията.
Всички минаха под билковия венец за здраве и добра поличба.
 Доктор Севдалина Йотева, чийто корени са от тук, въведе гостите в историята, като разказа за приносът на местното население в Руско-турската освободителна война.
 Ентусиазмът на хората от този край на планината ги кара да преодоляват егоистичното у всеки и не позволява да останем само ние – възрастните с нашето си щастливо и безгрижно детство, а такова да осигурим със знанията и опита на тези, които идват след нас.
 Малките таланти от школата по рисуване имаха време да изобразят на белият лист със замах китното балканско селце и всичко, което виждаха около себе си. Имаха време да се потопят в уютната атмосфера, която им предложиха щедрите домакини -  видяха за първи път джамал, хапнаха топли, пухкави мекици с домашно сладко и мед, участваха в пукането на българска пуканка на  огън, всички усетиха свободата, която дава селото и чистата, неурбанизирана природа.
 Същите тези деца, наследници на известни фамилии – допринесли за развитието на Габрово като град, ако успеят в годините напред да продължат родолюбието и енергията, която са имали техните деди, ще съхранят мечтаното Отечество и ще може също като народния поет да изричаме с възторг: „Отечество любезно, как хубаво си ти!“.
 Възрастните са избрани да бъдат учителите, които да предадат по най-увлекателният начин на децата, на следващите българи, любовта на дедите ни към Родината, към Земята, която ни е избрала да бъдем на нея.
 Умението да се предаде този урок е гарант за смисълът на човешкия живот и трудът, който го съпътства. Гарант, че няма в залезът на дните ни, да останем в тишина, на която ще липсва детска глъч и протегната ръка.
 Знанията са тези, които правят народната памет жива и с нея можем да съживим българските села и да не допуснем да бъдат заличени. Да не допуснем окончателно промените, които човекът е предизвикал в природата, да се обърнат против самия него и да не заплашват по-нататъшното му съществуване.Затова е необходимо да имаме нравствена отговорност и усещането за дълг към род и природа.
 От нас зависи да не е пусто в домовете ни, да не е пусто в душите на децата на България. За хората от село Баевци това е кауза – с помощта на родителите тя трябва да успее.
 Участниците в детския пленер получиха стилни, тематични подаръци приготвени от служителите в Национален парк „Централен Балкан“. Един стимул малките художници да заобичат още повече родната страна и природата, стимул за засилване чувството за съхранение на всичко онова, което ни е завещано от предците и Творецът. Урок по родолюбие!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни