Цветомир Михов: "Заради една порочна сделка, извършена при управлението на БСП, габровци и до днес не могат да имат пазар, какъвто заслужават"

Топ новина! TSvetomir-Mihov
Цветомир Михов

БСП и сателитните й партии стигнаха дъното на политическия цинизъм, използвайки в предизборните си манипулации проблема с пазара, който те са създали и за който носят цялата вина. Заради една неизгодна и порочна сделка, извършена по време на управлението на БСП през 2001 година, габровци и до днес не могат да имат европейски пазар, какъвто заслужават. И до днес Общината води съдебни дела, за да защити интереса на габровци, който обаче буквално е изтъргуван преди 18 години" - това коментира областният координатор на ГЕРБ-Габрово по повод системни опити да се спекулира с темата и да се манипулират габровци.

Цветомир Михов припомни, че още през 2001 година, когато Общината се управлява от БСП, Общинският съвет гласува Общината да влее цялото имущество на „Общински пазари“ в ново дружество „Пазари“ АД и в същото време да бъде миноритарен собственик с 38%, а мажоритарен собственик на новото дружество да бъде една частна фирма „Монд Комерс“, която реално участва в новото дружество единствено с празни обещания, че с 1 милион лева ще обнови габровските пазари и че ще подкрепи футбола, нещо, което и до днес не е факт. Така БСП и в частност и досегашният общински съветник от БСП Николай Григоров в качеството си на вносител, подкрепящ и докладващ по сделката, през 2001 година на практика подаряват общинското имущество на „Общински пазари“ на мажоритарния собственик на „Пазари“ АД – фирма „Монд Комерс“.
Нещо повече, докато текат дебатите в Общински съвет през 2001 година, тогавашния и настоящ общински съветник от БСП Николай Григоров разпалено защитава сделката, сочи още справка в архивите на Общински съвет. Когато негови колеги искат гаранции срещу вливането на общинско имущество в частна фирма, Николай Григоров заявява: „Стига сме се правили на интересни и да извиваме ръцете на всеки инвеститор, който дойде… В крайна сметка, след като договорът за учредяване се регистрира в съда, не знам ние какво ще го гледаме“. Така реално още 2001 година Общината изгубва имуществото си, спира да получава наеми от собствените си обекти, които вече се оказват не нейни, а на „Пазари“ АД”, припомни Цветомир Михов.
За съжаление, интересът на Община Габрово и габровци не е защитен още от 20.09.2001г., когато е взето решение за включване на общинското дружество в ново акционерно дружество и то с миноритарен дял.
С тези действия, на практика, общинското търговско дружество е лишено от приходоизточници, което довежда до производство по несъстоятелност, назначаване на синдик и продажба на дяловете на „Общински пазари“. Всичко това е следствие от онази сделка през 2001 година, след която Община Габрово реално няма механизми да влияе. Отделно същият Общински съвет подарява „Халите“ за безвъзмездно ползване в продължение на 10 години, поради което и от този обект 10 години Общината не можеше да събира наеми“, припомни още Цветомир Михов.
Той уточни, че и до днес Община Габрово води дела и текат съдебни процедури за събиране на средства от наеми. С решение на Окръжен съд – Габрово от 2009 година, потвърдено с Решение от 2010 на ВтАС и Определение, постановено от ВКС „Пазари” АД е осъдено да заплати на Община Габрово сумата от 48 582 лева обезщетение за поставените на общински терени павилиони. През 2010 година между „Пазари” АД и Община Габрово е сключено споразумение за разсрочено плащане на присъдените суми, като същите, в размер на 77 585 лева са изплатени до края на 2010 година. С решение от 2012 на Районен съд, потвърдено от Окръжен съд и Определение, постановено от ВКС, дружеството е осъдено да заплати на Община Габрово сумата от 2000 лв., от които 1000 лв. представляващи част от дължимите суми за ползването на заетите площи общинска собственост от общ размер 98 439 лева и 1000 лева, част от дължимите лихви от общ размер 29 113 лева. В полза на Община Габрово е издаден Изпълнителен лист от 2014 година и е образувано изпълнително дело при частен съдебен изпълнител. За останалата част от сумата са предприети действия за доброволно плащане чрез покани и преговори с представляващите дружеството. Към настоящия момент се води съдебна процедура за събиране на тези средства.
Областният координатор на ГЕРБ Цветомир Михов призова кандидатите за кметове и общински съветници да не подценяват габровци, като си служат с лъжи, манипулации и внушения, да пазят достойнството на габровци и името на Габрово и да не ги превръщат в залог на собствените си амбиции за позиции в обществения живот.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Областта

Към началото

Следвай ни