Целта е да работим общо за региона

Mariya-Basheva,-Oblasten-upravitel-na-oblast-Gabrovo
Мария Башева, Областен управител на област Габрово
Мария Башева кани на среща депутати, кметове, председатели на общински съвети

За най-запомнящите се събития в областта през изминалата година, за срещите на областния управител с интересни, талантливи и вдъхновяващи хора, за предстоящата работна среща с народни представители, кметове и председателите на общинските съвети от областта, водени от общата им кауза – развитието на региона и повишаването на качеството на живот на жителите, разговаряме с областния управител Мария Башева.


– Г-жо Башева, как стартирате 2024 година, какви са първите Ви задачи?

- Още в първите дни на новата година каня на работна среща народните представители, кметовете и председателите на общинските съвети от областта. Целта е общо да работим за региона, да се набележат основните проблеми и да се търсят решения с участието на различни институции. Вярвам, че с подобни дискусии ще подобрим сътрудничеството между местната и държавната власт, ще осигурим по-бързо и ефективно разрешаване на проблемите в региона и ще изградим модел на работа,

Кои са според Вас запомнящите се събития в Габровска област през 2023 година?

- И четирите общини в областта имаха много богат културен афиш през изминалата година. Осъществиха се много събития за всякакви възрасти и предпочитания.

За мен най-запомнящата бе поредицата от събития, свързани с честванията на Шипченската епопея, които се проведоха в средата на август, защото обединиха над 1000 участници, привлякоха интерес на много хора от различни краища на страната и бяха наситени с усещане за общност.

– Вие се срещате с много хора, кой и защо най-много Ви е впечатлил?

Впечатлявам се от хората на бизнеса, които създават работни места, рискуват, поемат отговорност, борят се ежедневно с различни казуси и проблеми.

Възхищавам се на лекари, учители, които влагат в работата си сърце и душа. Впечатлявам се от хора, които се занимават с дарителство и добротворство, отделят средства и време за различни каузи. Удивлявам се от успешни млади хора, които имат креативни идеи и смелост да ги реализират. И най-вече се възхищавам на хора, които имат пламък в очите, мотивация за различни инициативи, добронамереност, идеи и позитивен поглед към света.

Пещера Бачо Киров

    Пещерата „Бачо Киро“ ще бъде един от важните фокуси в работата на областния управител Мария Башева, която е провокирана от Весела Сергева – шеф на софийското бюро на Агенция "Франс Прес". Припомняме, че в средата на 2020 година в пещерата Бачо Киро международен екип откри най-старите досега хомо сапиенс в Европа. Новооткритите находки са на възраст между 45 000 и 47 000 години. Това променя историята и означава, че преди най-малко 45 000 години първите предци на хомо сапиенс са започнали да прииждат в Европа, чиято територия вече е била населявана от неандерталци.


– Присъствате на много ученически изяви през годината, талантливи ли са габровските деца? А и децата от областта. Как ги възпитават техните преподаватели?

Ако говорим за таланта като съвкупност от способности и умения, мога да кажа, че днес талантът се измерва по друга скала – т.е развиват се други способности и умения, които да съответстват на динамиката на времето. Ако говорим за тип интелигентност, то днес децата днес развиват един тип интелигентност за сметка на друг. Факт е, че вербалната отстъпва пред логическата, а междуличностната на пространствената. Така, че отговорът ми е да – талантливи са от гледна точка на времето, в което живеят. Имат достъп до голям обем информация, могат да избират какво да гледат, на какво да вярват, какво и кого да следват. Трябва да развиват умения да са постоянни, активни, да могат да отсяват важното и да прилагат полезното.

Габрово все повече става известен с културата си, печелим много награди, със специфичните си туристически обекти. Какво трябва да се направи според Вас още повече туристи да посещават Габрово, а не да продължават за Велико Търново?

Туризмът в област Габрово е добре развит, като не липсват забележителности, които са с национално и европейско значение. През изминалата година областта ни бе представена на туристически изложения у нас и в чужбина, като ТИЦ – Габрово взе участие в най-голямото туристическо изложение в Румъния. Четирите общини в област Габрово членуват в Организация за управление на Старопланински туристически район, като две от общините – Дряново и Трявна, традиционно се представят на изложения с общ щанд. Посоката, към която следва да вървим, не бива да се базира на сравнение с Велико Търново. В данните на изследването на ИПИ „Регионални профили“ е посочено, че спрямо населението област Велико Търново се нарежда непосредствено след област Габрово по посещения на музеи. Културният живот и туризмът в нашата област са сред най-интензивните в страната, отреждайки на региона четвъртото място в класацията в тази категория (след Бургас, столицата и Варна). Основна причина за това е големият брой на посещенията на музеите – 3340 на хиляда души в страната (при 619 на хиляда души в страната) през 2022 година.

Готова съм да работя съвместно с всички общини, за да се подобрят показателите ни в тази сфера, затова сега планираме среща относно един от ключовите обекти – пещерата „Бачо Киро“, където са открити най-ранните форми на живот на Homo sapiens в Европа. Поводът за тази среща е провокиран от кореспондента на Франс прес, която ми каза, че тази новина е предизвикала огромен интерес сред аудиторията на медията, звънили са й от различни краища на света за допълнителна информация. Така, че тази дестинация трябва да я доразвием.

– Има ли готовност да посрещнем студените януари и февруари, тогава има най-много студове и снеговалежи. Подготвени ли са снегопочистващите дружества?

– Четирите общини имат сключени договори със снегопочистващи фирми за градовете и за общинската пътна мрежа. За републиканската пътна мрежа на територията на областта има отделен договор за снегопочистване, сключен от АПИ с фирма изпълнител след проведена обществена поръчка. На проведените срещи за зимна подготовка всички представители на общини, институции, фирми гарантират, че имат необходимата готовност от човешки ресурси, техника и материали.

– Какво ще пожелаете на хората от областта за новата 2024 година?

– Искрено желая на всички здраве, щастливи дни, да бъде обич в сърцата, вяра в душата и радост в очите. Нека да сме единни, сплотени, добронамерени и удовлетворени от това, което правим.

И нека всеки, с каквото може, да допринася за развитие на нашата област.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни