Томислав Дончев: Правителството трябва да работи много и то добре, иначе от компромиса няма да има смисъл

Топ новина! Tomislav-Donchev
Томислав Дончев
Томислав Дончев е народен представител от ГЕРБ и зам.-председател на партията

За свършеното от 49-то Народно събрание от създаването му досега, за работата на правителството, за законопроектите, които ще се разглеждат тепърва в парламента, за очакваното нажежаване на атмосферата в Народното събрание заради приближаващите избори, за предизборната кампания за местните избори разговаряме с Томислав Дончев, народен представител от ГЕРБ и зам.-председател на партията.

- Г-н Дончев, какво успя да свърши Народното събрание от началото на  мандата си досега?
- Всъщност за първи път от 2 години имаме работещ парламент, който има законодателна програма и върши това, за което е създаден – да избере правителство, да го контролира и да приема закони. Знам, че и без това ниските очаквания към тази институция са паднали още повече, но все пак е добра новина, че имаме парламент, който работи, а не се готви да се разпусне за поредните избори. Нещо повече, парламентът успява да налага темпото, с което да се съобразява правителството, което е хубаво и правилно. Все пак, България е парламентарна република. Знам, че дебатите често са нелицеприятни, че понякога отвращават. Така работи демокрацията. Важно е крайният резултат да е добър, иначе гледката от кухнята не винаги е толкова красива, но пък винаги е интересна. Индикативен е интересът към всички кулинарни предавания (с усмивка).
- А правителството, как се справя то през времето, в което управлява? 
- Опитвам се да бъда любезен, макар че ми е трудно. Хубавото е, че има правителство, което за разлика от служебните има дълъг хоризонт и може да се захване със стратегическите задачи пред страната. По отношение на „големите неща”, правителството не е направило грешка, най-малкото, защото има ясна рамка от Парламента. Сред позитивите ще спомена и правилната и адекватна реакция по повод проблемите с ТЕЦ – Габрово. Правителството правилно реши да подкрепи абонатите – надявам се, поетите ангажименти да бъдат изпълнени. Иначе поводи за критика мога да намеря много, но е честно първо да ги кажа на премиера и министрите и след това да ги коментирам в медиите.
Като цяло съм свикнал на много повече решителност и на много по-високо темпо. А и има много, много да се наваксва. В България от 2 години спря строителството, спряха инвестициите, никой не мисли за общините, европейските програми са в пълен застой. А от там чакаме средства за развитието на индустрията, за образованието, за санирането и за общините. 
- Промените в Наказателния кодекс за домашното насилие, които приехте на извънредно заседание през август, влязоха ли в сила, или ще има ново гласуване?
- Влязоха в сила, но промените в Наказателния кодекс няма да решат докрай проблема с домашното насилие. Разбира се, трябваше ни много по-строго законодателство, каквото приехме, но ни трябва и мрежа от кризисни центрове, които да приемат и оказват помощ на жертвите на насилие, трябва ни и обществено съзнание по отношение на омертата, че „това са проблеми в семейството”.
- Подготвят ли се някакви промени в Избирателния кодекс, на местните избори пак ли ще гласуваме с машини и хартиени бюлетини?- Има няколко технически проблема, които установих в ИК, може би трябва да се оправят преди изборите. Не е хубаво да се правят мащабни промени непосредствено преди избори. 
- Какви важни законопроекти се подготвят за приемане?
- Много важни са законите, които са условия по Националния план за възстановяване и устойчивост, защото от тях зависят плащанията към България. Надявам се и за първи път от доста време да имаме навреме приет бюджет за 2024 година. И освен това, и българското образование, и българската индустрия имат нужда от десетки, нови закони или промени в съществуващите, които да решават проблеми и да отварят нови възможности. Приоритет на приоритетите е образованието в това число и професионалното образование - тема много, много важна за нашата област. Предприятията искат стабилност, подготвени кадри и добра инфраструктура. 
- Предполагате ли, че и без това политизираната атмосфера в парламента, ще се нажежи още повече заради местните избори?
- Със сигурност. Всеки има право на емоции, но всеки е задължен да бъде разумен, особено ако от работата му зависят и други хора. 
За съжаление, местните избори ще нажежат и без това високата температура на политическите страсти, което едва ли ще роди нещо от полза за хората, а само зрелища. 
Още повече, че местните избори ще се третират, като „политически лакмус” за реалната разстановка на силите.
За мен, както хората не спират да си вършат работата, въпреки че има избори, така трябва да правят и политиците. 
- Как ще обясните на Вашите избиратели по време на предизборната кампания огромния компромис, който направихте да създадете правителство с Продължаваме промяната? Неминуемо ще има такива въпроси.
- Има. Дори и по улиците ме питат. Включително и събота в Габрово, и вчера в магазина в София. Компромисите са по-трудни, дори и от това, което се вижда. Още повече, че правителството, често вместо с проблемите на хората се занимава с масирано кадруване и трудоустрояване на „свои хора”, вкл. и тук в областта.
Платихме тежка цена за това България да има нормално правителство с работещ парламент. И нямаше алтернатива. Ако тази коалиция е странна и необяснима, още по-странни и противоестествени биха били и другите възможни. 
За да има смисъл тази тежка цена, правителството трябва да работи, много и то добре. Иначе от компромиса няма да има смисъл. 
- Вярвате ли че хората от областта отново ще изберат представители на ГЕРБ на местните избори, независимо кой ще бъде кандидат на ГЕРБ. Добре ли се справя досегашното управление на Габрово и Севлиево?
- Хората заедно са по-мъдри от всеки, които се мисли за много умен. Те ще преценят, кое е най-правилно за тях. Мога да им споделя, какво мисля и няма да си позволя да им давам акъл. А аз смятам, че и Таня Христова и д-р Иван Иванов работиха добре, свършиха много, държаха се адекватно в трудния мандат – пандемията от Ковид, високите цени на газа, който се ползва в учебни заведения, детски градини и обществени сгради, за което не получиха подкрепа от държавата, липсата на държавен бюджет, заради което не може да има и общински. Да не говорим за липсата на европейско финансиране, което за общините е важно за развитието на транспорта, инфраструктурата в градовете, водоснабдяването, социалните услуги. Пак заради политическата обстановка през изминалите 2 години и неадекватни действия на правителствата през този период, общините нямаха достъп до този ресурс за развитие на регионите. Въпреки тези трудности, въпреки че държавата никак не им помагаше, Таня Христова и д-р Иван Иванов сториха много, успяха да реализират инвестиции в благоустрояване на квартали, реконструкция и ремонт на улици в града и в малките населени места, решени бяха много от проблемите с водоснабдяването, модернизирано беше уличното осветление, санирани бяха сгради и още много инвестиции. Всичко това в условията на неспиращи политически, здравни и икономически кризи е истински успех и показва опит, експертиза и грижа от страна на нашите кметове. 
- Каква предизборна кампания ще води ГЕРБ?
- Както винаги - скромна, честна и със стремеж нашите кандидати да са максимално близо до хората. 
- Кое е най-важното, което ще кажете на хората?
- Знаете ли, лошото на скверните политически страсти е, че подменят сериозните теми и задачи. България няма нужда от непрекъснати скандали. България има нужда от силни и смели действия в сферата на образованието и индустрията. Имаме нужда от квалифицирани работници, инженери, специалисти, ръководители. Имаме нужда от нови фабрики, лаборатории, развойни центрове, имаме нужда от нови пътища, магистрали, железници.
Имаме нужда и от провокативна култура, от критичност, от разум и от самочувствие.
А да. И проблемите и възможностите на Област Габрово, отново трябва да бъдат национален приоритет. 
Всичко друго е пара в свирката. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни