Томислав Дончев: България има нужда от цел, посока и някой, който да носи отговорност

Топ новина! Tomislav-Donchev
Томислав Дончев
Ако политиката не произвежда резултат за хората, от политиците няма смисъл.

Свършеното и несвършеното от последния парламент, пропуснатата възможност за съставяне на редовно правителство, работата на служебното правителство, предстоящите парламентарни избори на 2 април и предизборната кампания на ГЕРБ коментира Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, народен представител в 48-то Народно събрание.

    - Какво успя да свърши този парламент през краткия си живот?
    - Знаете, че когато се свиква народно събрание, политиците идват със задачите, поставени от хората, от гражданите. Така и не разбрах хората ли поставиха неправилна задача, политиците ли не я разбраха. Този парламент приличаше на продължение на предизборната кампания с други средства. Скандали, обиди... Все си мисля, че политиците не си свършиха работата. Да, парламентът прие някои добри закони, но това бледнее пред това, което не можа да свърши.
    Все пак бих посочил, че благодарение на групата на ГЕРБ беше приета мярка срещу високите цени на горивата и транспорта, хората ще получават ваучери, ТЕЛК-овете ще важат вече до ново решение и хората няма да остават без инвалидна пенсия до излизане на новото решение, 9% ДДС за книги, вестници и бебешки стоки остава постоянна мярка и други. 
    - Защо не успяхте да изпълните основната си задача да съставите редовен кабинет?
    - От две години в политиката си обясняваме кой кого не харесва и не иска, а не кой какво може да направи. Затова докато не изгоним призрака на противопоставянето, едва ли ще е различно. Опитахме. Напомням само, че кабинетът „Габровски” не мина само с няколко гласа. Ще търсим нови формули, за да се случи. Защото ако политиката не произвежда резултат за хората, от политиците няма смисъл.
    - Всички казват, че е добре да има експертно правителство, а в зала гласуват партийно. Вие предложихте такъв кабинет, но той не успя да събере достатъчно гласове?
    - Пропусната възможност беше това. Това беше кабинет, който можеше да успокои страстите, да накара политиците да се върнат към основните си задачи. Да не коментирам, че това щеше да е кабинет с министър-председател, родом от Габрово. 
    - В последните дни на парламента не успяхте да приемете Закона за съдебната реформа, това ще се отрази ли на плана за възстановяване и устойчивост?
    - Ако ремонтирате къща, не го правите за два дни, съобразно това, което ви е хрумнало сутринта (или вечерта). Имаме нужда от съдебна реформа, но умна, която отразява болките на хората, а не байраците, които веят партиите. Ние не само ще подкрепим съдебна реформа, не само без нас не може да се случи, ние имаме амбицията да сме лидери на такава реформа. Но истинска, дълбока, смислена. И разчитам на следващия парламент да се случи. 
    - Общините страдат без бюджет, защото не е приет държавният бюджет. Има ли шанс това да се случи в новия парламент?
    - От две години държавата е в безвремие. Не само бюджет няма. Няма нови проекти. Нула ново европейско финансиране. Нула строителство, ако не броим проектите на общините, нула инвестиции. Нула! Всичко спря. Ако всичко беше наред, АМ „Хемус” щеше да е стигнала до Плевен и Велико Търново, щяхме да имаме поне 700 метра тунел в планината. Имаме нужда от посока, цел, някой, който да носи отговорност. 
   - Какво е мнението Ви за работата на служебното правителство?
    - Противоречиво. Има добри решения, темпото е бавно, но признавам, че е по-добро от предишното редовно. Най-малкото от гледна точка на експертиза и опит. 
    - Предстоят поредните парламентарни избори, социолози отсега предричат, че резултатите ще са същите или поне близки до последните. Какво, наесен ще има избори две в едно ли?
    - Изборите ги решават гражданите, а не социолозите. Ще стане това, което кажат хората. 
    - Каква предизборна кампания ще води ГЕРБ?
    - Семпла. Интересна. Освен безспорен опит, лидерство и експертиза, можем да покажем и още нещо. Ще видите!
    - Какво ще кажете на габровци по време на кампанията?
    - Габрово не бива да губи темпо. Започнахме големи неща, които не бива да спират - тунелът, индустриална зона Габрово - Севлиево, иновации, нови стандарти в образованието... Габрово определя пулса. От центъра на България тръгва всичко.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни