Тодор Петров и Терез Стойнова – солисти в концерта на Камерния оркестър днес

Топ новина! Terez-Stoinova
Терез Стойнова
На 8 март, сряда, от 19 часа, в ХГ „Христо Цокев“ ще се състои поредният концерт на Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов от постоянния цикъл „Избрано от публиката“

    Програмата включва прочутата Ария от Й. С. Бах, първото изпълнение в България на Концерт за пиано и оркестър № 5 от Йохан Кристиан Бах (най-малкия син на Й. С. Бах), Концерт за цигулка и оркестър № 2 от Моцарт и Дивертименто от  Барток.
    Солисти ще бъдат пианистът Тодор Петров и младата цигуларка Терез Стойнова  
    Билети се продават в деня на концерта пред залата. Цена:  3 лв. За ученици, студенти и лица над 65 г. входът е свободен
    Следващият концерт ще се състои на 15 март  от 19 часа в ХГ „Христо Цокев“. Под надслов „Импресионистични хоризонти“ оркестърът ще изпълни „Потъналата катедрала“ на Клод Дебюси и Квартета на Равел в адаптация за струнен оркестър. За пръв път в България ще прозвучат Сюита в старинен стил за пиано и оркестър от Марио Пилати и Симфонична рапсодия за пиано и струнен оркестър от испанеца Хоакин Турина.

todor

    ТОДОР ПЕТРОВ
е пианист с изключително богата биография, репертоар и интереси към виртуозната класическа и съвременна музика от всички континенти, националности и поколения. Роден е в София през 1961г. Завършва Националното музикално училище – София в класа на Милена Куртева и Гина Табакова и Музикалната академия при проф. Богомил Стършенов, където учи и с Трифон Силяновски. Още от ученическа възраст участва в различни международни курсове във Ваймар, Залцбург, Прага и има уроци с Иван Моравец, Гуидо Агости и Сузана Ружичкова – клавесин. През 1981/ 82г. специализира пиано в Париж и Ница. През 1981г. е солист на оркестъра на Монте Карло (Брамс – Втори клавирен концерт) под диригентството на Морис Жендрон. От 1985г. е държавен артист и оттогава редовно сътрудничи с Националното радио, където осъществява много записи, от които първото интегрално изпълнение в света на сонатите на Вагнер, Вебер, Чайковски и много други. От 1990г. концертира активно в Италия, където от 1994г. живее постоянно. Свири на редица важни фестивали в Рим, Месина и други както и с реномирани оркестри като Симфоничния оркестър на Рим със световно известния диригент Франческо ди Векия, в Бари, Филхармония Маркиджана и др. Партнира в камерни концерти с прочути музиканти като Игор и Валери Ойстрах, Павел Берман, Анатоли Кръстев и Петко Радев. Свири с известни оркестри като „Камерата Балтика, Арена ди Верона“. Концертира в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия Тунис, Бахрейн и др. През 2002г. изпълнява с камерния оркестър на театър Сан Карло – Неапол оригиналните версии на концертите на Шопен. 
    Тодор Петров издирва неизпълнявани творби и възстановява в ръкопис два концерта за пиано на Луиджи Бокерини, Франц Хофмайстер, Саверио Меркаданте, Франческо Манфредини, Цезар Франк и младежки произведения на Димитър Ненов. От 1994г. до днес изнася многобройни концерти в дуо с Адриана Грекова – мецосопран, а през март 2006 г. в Италия изпълнява с голям успех в девет поредни вечери всички концерти за пиано на В.А. Моцарт. От 2007 г. е преподавател във Висшия музикален институт в град Сус – Тунис. 
     ТЕРЕЗ СТОЙНОВА 
свири на цигулка от 5 годишна възраст и завършва Национално музикално училище „Любомир. Пипков” – София, в класа по цигулка на Евгени Николов. От 2017 г., е член на младежка филхармония “Пионер”, с която посещава реномирани фестивали в България и Австрия. Като член на състава на различни сборни оркестри участва в концертна дейност в Гърция, Белгия, Китай, и др. Канена е за концерти на Балкански симфоничен" оркестър, Младежки европейски симфоничен оркестър и др.
    През 2018 г., е избрана да участва в инициативите „Рамо до рамо“ и „Среща на Европа в София“ на Кралския оркестър Концертгебоу в Амстердам под палката на Даниеле Гати.  
    От 2013 г. насам, печели награди и стипендии на Български и международни конкурси по цигулка, в София, Ниш, Охрид, Бургас, Хасково и първа награда на международен конкурс по камерна музика. Участва в майсторските класове на Минчо Минчев, Мичо Димитров, Димитър Буров, Симос Папанос, Дора Шварцберг и Стефан Камиларов. От есента на 2020 г., започва обучението си в Национална Музикална Академия, "Панчо Владигеров".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни