Стилиян Николаев: “Обичах спорта затова играх футбол, баскетбол и хандбал”

Стилиян Николаев Стефанов е роден на 27 май 1943 г. в Габрово. В семейството на Николай и Мария Коеви израстват двама сина Стилиян и Любомир. Стилиян завършва Априловска гимназия. Изявен състезател е по лека атлетика, футбол, баскетбол, хандбал. Завършва треньорска школа по хандбал към ВИФ. Близо три десетилетия е свързан като състезател и треньор с успехите на отбора по хандбал на Електротелферния завод “Подем” - Габрово.

- Г-н Николаев, обичате спорта от малък.
- От втори клас бях ориентиран най-вече към футбола. По майчина линия съм племенник на двама изтъкнати футболисти Слави Янков (от Трявна), който е играл в
“Чардафон” и Михаил Янков (от Габрово), състезател на “Орловец”, “Априлов” и ЦСКА, национал. Вуйчо Мишо ми донесе първата топка от София, която пазя като скъпа реликва. В Трето основно училище “Цанко Дюстабанов” ни тренираше Тоньо Бъчваров, футболист и треньор на градския отбор. При посещение в училище той подбра няколко малки момчета, които бяхме бързи и умеехме да ритаме топката (1952 г.). В прогимназията се изявих и като лекоатлет. На ученическо състезание (1956 г.) станах градски първенец на висок скок (185 см). Бях първи и на трибой. И в двете дисциплини не отидох на финали, защото участвах в сборния отбор на града по футбол. Треньор ни бе Стефан Датков. Тогава играехме с Христо Коев (вратар), Иван Тепавичаров, Александър (Сашо Гегата) и др.
- Кога заиграхте баскетбол?
- С баскетбол започнах да се занимавам като ученик в Априловската гимназия. Първите стъпки в играта направихме с учителя по физкултура Стефан Първов. По-високите момчета (израснах 186 см) започнахме да тренираме на училищната площадка. В гимназията се организираше вътрешно баскетболно първенство. Със сборния гимназиален отбор участвах в между училищните срещи. Проявилите се състезатели бяхме включени юношески баскетболен отбор на Габрово. Това бяха Иван Драганов и Любчо (по-късно отиде във Варна и бе управител на голямата спортна зала), които бяха гардове. С Васил Гъдев играехме център, Деньо Господинов (Цицата) бе разпределител.

Цялото интервю можете да прочетете на сайта на ОБК "Чардафон" - http://www.cha-o.info/news-info.php?id=244

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото
  1. Още от Между двата коша

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Препоръчано от редактора

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня