Софиянец ще ръководи габровската полиция

Топ новина! Sofiianеts-shtе-rakovodi-gabrovskata-politsiia
muerov.jpg
От вчера ръководството на Областната дирекция ва МВР в Габрово е поверено на комисар Борислав Муеров от София, научи в. „100 вести“. В късния следобед той беше представен на колегите си от Габрово лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

До това назначение се стигна след като габровци излязоха на масов протест, заради побоя на 28-годишен продавач в денонощен магазин на ул. „Николаевска“ в Габрово. Трима младежи от ромски произход пребиха младия продавач късно вечерта в неделя 7 април. На следващия ден габровската полиция мълчеше, но случаят доби публичност - от медия и в социалната мрежа. Оттам гневът на габровци се отприщи в многолюдни протести и шествия. В разгара им, на 12 април, премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младенов поискаха оставката на досегашния шеф на габровската дирекция ст. комисар Борислав Бончев. Той я подаде веднага.

Вчера новото назначение стана факт. До момента ком. Борислав Муеров е бил началник на отдел „Охранителна полиция“ към Столичната дирекция на вътрешните работи.

Името му нашумя покрай протеста на 16 март в столицата, който събра около 250 души, но се оказа, че не е бил съгласуван със Столична община. Тогава бе използван лютив спрей, който се обърна срещу самите полицаи.

Малко по-късно комисар Борислав Муеров уточни пред медии, че протестът не е бил съгласуван със Столична община и че протестиращите не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо. „С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила – практика по целия свят, е предприето използването на лютив спрей. Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г. „ В официално изявление той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации – нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника.

Пак вчера на интернет страницата на СДВР се появи, информацията че дългогодишен служител и ръководител в СДВР застава начело на ОД МВР-Габрово. „След дълги години трупан опит в редиците на СДВР, заемал различни длъжности, последните 6 години като началник отдел Охранителна полиция, от днес със заповед на министър Младен Маринов, Борислав Муеров е назначен за директор на ОДМВР Габрово. Нека с присъщите му неуморност, упоритост и професионализъм да ръководи поверените му служители и заедно да успеят да създават повече сигурност на жители и гостите на града.

Много здраве и професионални успехи на старши комисар Борислав Муеров и екипа му, в нелеката борба с престъпността и опазването на обществения ред за по- спокойно бъдеще.“

Вчера стана ясно, че проверяващи от МВР оглеждат внимателно досегашната работа на габровската дирекция на МВР. Днес се очаква повече информация за екипа и приоритетите пред новото ръководство на ОД МВР-Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни