След тежката катастрофа край Габрово с 4 загинали още един почина в болницата

Водеща! Preskonferentsiya-na-Prokuraturata-i-Politsiyata
Пресконференция на Прокуратурата и Полицията
Наблюдаващ прокурор Жени Шикова ще внесе искане за задържане под стража на румънския шофьор

След тежката катастрофа на 12 октомври край Габрово, която до момента е с пет жертви, Окръжна прокуратура – Габрово и Областна дирекция на полицията дадоха съвместна пресконференция. В нея участваха Тихомир Петков – окръжен прокурор, старши комисар Илиян Иванов – директор на ОД на МВР, главен разследващ полицай Тодор Тодоров, наблюдаващия прокурор Жени Шикова, и Пламена Дичева-Атанасова – заместник-окръжен прокурор.

Каква е информацията до този момент?

Прокурор Жени Шикова: Тежкото пътно-транспортно произшествие е възникнало на пътна връзка Западен обходен път на Габрово с главен път Дряново – Габрово между товарна композиция от влекач "Волво" и прикачено ремарке, управлявана от 60-годишен румънски гражданин, и микробус, управляван от 21-годишен севлиевец. В микробуса са били 8 пътници. Сигналът е подаден на 12 октомври в 17.06 часа. В резултат на възникналото произшествие още на място е констатирана смъртта на 4 лица от пътниците в микробуса. Последващо, в рамките на денонощието, в МБАЛ – Габрово предвид тежката травма настъпва смъртта на още един от пътниците. Водачите на двете моторно-превозни средства са правоспособни. На местопроизшествието незабавно е направена проверка за употреба на алкохол или управление под въздействие на наркотични вещества по отношение на водача на товарната композиция. Пробите са отрицателни. Взети са и кръвни проби от двамата водачи за последващ анализ. Квалификацията на настъпилото тежко произшествие сочи „извършено по непредпазливост“ – транспортно престъпление, за което се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Като се дава възможност, след установяване пълнота на фактическата обстановка, при особено тежък случай може и до 20 години лишаване от свобода. Засега сме в изключително ранен етап на разследване сме.“ 

Заместник-окръжен прокурор Пламена Дичева-Атанасова допълни, че след подготвяне на обвинение на румънския водач наблюдаващият прокурор Шикова ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ като преди това ще вземе със постановление мярка „за 72 часа“ до довеждането му пред съда. Преценката е съобразно обстоятелствата, които е установила при огледа и резултата от тежката катастрофа, която към момента е с 5 жертви. Предстои внасяне на искането в Окръжен съд – Габрово. 

Беше пояснено, че „непредпазливост“ означава може би, че водачът на ТИР-а е навлязъл в лентата за движение на микробуса.

Тепърва предстои да се изясни какво точно е довело до тежката катастрофа. Предстои и извършване на повторен оглед на местопроизшествието в светлата част на деня, тъй като на 12 октомври огледът е продължил до 23 часа. Целта на повторния оглед е да се разшири периметърът за оглед с цел изясняване в пълнота организацията на движението и съответно хоризонталната и вертикална пътна маркировка. След назначаване на съдебно-медицинска и автотехническа експертиза механизмът на произшествието ще бъде напълно изяснен. Към момента обстоятелствата, са тези, които са установени.

Още за жертвите и пострадалите. Има още едно лице от микробуса, което е с опасност за живота. Другите трима са под наблюдение. 21-годишният шофьор от Севлиево е сред живите. Водачът на ТИР-а няма травми. Загиналите и пострадалите са от различни населени места в областта – Сенник, Враниловци, Севлиево, Габрово, Яворец. Пътуващите в микробуса са от севлиевската фирма „Инфрастроежи“. Починалите лица са между 31 и 64 години.

Рисков ли е участъкът, където е станала катастрофата?

В Окръжна прокуратура досега не са постъпвали нарочни сигнали за този участък, за да извърши прокуратурата проверка. За изясняване в пълнота на фактическата обстановка са дадени указания от Областно пътно управление да бъде приложен план за организацията на движението на тази пътна връзка.

Старши комисар Илиян Иванов също каза, че конкретни сигнали за въпросния участък не са постъпвали и в Полицията. „Ние непрекъснато правим анализ на всички пътно-транспортни произшествия, които са в региона. Въпросното кръстовище, на което възникна катастрофата, е сведено като рисково такова. Асфалтовата настилка е в добро състояние, което предполага и по-висока скорост в района. За съжаление, кръстовището създава наистина предпоставки, защото има естествена гърбица, няма добра видимост за тия, които излизат на главния път. Най-вероятно в този случай е станало някакво объркване на шофьора на румънския ТИР, за да навлезе в лентата за насрещно движение. Това тепърва ще бъде установено. Многократно с наши сигнални писма сме предоставяли информация за вземане на отношение от Агенция Пътна инфраструктура, която се явява стопанин на двата пътя. Днес имаше среща в Областна управа, на която присъствах, с Областен управител, с изпълняващия длъжността кмет на Община Габрово, с директора на Областно пътно управление – Габрово по този повод. Последното писмо, изпратено от наша страна до АПИ, с което сигнализираме, че кръстовището е рисково и създава предпоставки за ПТП, е от началото на октомври. Г-н Георгиев, директор на Областно пътно управление, даде уверение, че вече има сключен договор и ще започне изпълнение на проект, предвиден за въпросното кръстовище, включително за кръстовището на Враниловци, което е другото рисково. Ще се предприемат краткосрочни мерки, за да се създаде допълнителна организация, включваща ограничаване скоростта на движение в района на кръстовището, изграждане на острови, които да регулират и ограничат потока на автомобили. Надяваме се, тези мерки, които ще бъдат възможно най-бързо предприети, да дадат необходимия резултат и да не се стига до такива трагични инциденти. Дългосрочните мерки за Враниловци са трето платно.“

Сигнални писма до АПИ, съобщи още старши комисар Иванов, са изпращани и през 2020, 2021, 2022 година.

От името на полицията в Габрово, Окръжната прокуратура и Окръжния съд бяха изказани съболезнования на близките на загиналите при снощната катастрофа.


За срещата при Областния управител на Габрово на:

https://www.stovesti.info/zapochva-dopalnitelno-obezopasyavane-na-krastovishteto-kray-s-donino-12747.html

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни